Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem nu

Social

Titel

Cpr-nummer: Fjern det fra nettet

Svindel med cpr-numre strækker sig lige fra onlinekøb af telefoner og hurtiglån til postordrechikane og grov kriminalitet. Derfor skal du sørge for at slette dit cpr-nummer fra nettet.
Af Mikkel Wenzel Andreasen
27. Januar 2016
Cpr-nummer: Fjern det fra nettet
Foto: Thinkstock

Søg på dig selv

Cpr-nummeret eller andre personlige oplysninger skal slet ikke være at finde på nettet. Du kan prøve at finde oplysninger om dig selv ved at skrive dit fulde navn sat i anførselstegn i en søgemaskinen Google. Du kan også prøve flere søgemaskiner som Bing og Yahoo. 

Søg på dit navn, eksempelvis "Hans Hansen".

Søgningen bør aldrig indeholde dit fulde cpr-nummer, men du kan i stedet prøve at søge på din fødselsdag uden de sidste fire cifre.

Søg på din fødselsdag sammen med dit navn, eksempelvis "Hans Hansen" "010170".

Vær grundig med resultaterne

Resultaterne fra søgemaskinen vil ofte være noget, som du selv bevidst har lagt på nettet. Det kan være Facebook eller læserbreve, men det kan også være bankpapirer eller en hjemmeside, hvor du har brugt dit cpr-nummer som brugernavn. 

Uanset hvor du finder det, bør du aldrig kunne finde dine personlige oplysninger med en almindelig søgemaskine. 

Kontakt webmasteren

Kontaktoplysninger til personerne, som står bag en hjemmeside, vil ofte være at finde øverst eller nederst på hjemmesiden. 

Webmasteren er den person, som står for indholdet på en hjemmeside, og derfor er det denne, som du skal skrive til og bede fjerne oplysningerne.

Kontakt webmasteren, der vil ofte være en boks på hjemmesiden, som hedder: ”kontakt”, ”skriv til os”, ”om os” eller lignende. 
E-mail din forespørgsel samt linket til den side, hvor dine oplysninger står. 

Svarer hjemmesidens ansvarlige ikke tilbage, eller kan du ikke finde nogen kontaktoplysninger, så er det næstbedste efter at fjerne oplysningerne at få dem udeladt fra søgninger.

Kontakt Datatilsynet

Hvis du finder cpr-numre eller andre oplysninger, der ikke bør ligge på internettet, og du ikke kan få kontakt til ejeren af hjemmesiden, kan du vælge at anmelde hjemmesiden til datatilsynet.

Datatilsynet kan du kontakte på flere måder - blandt andet ved krypteret e-mail.

Sådan kontakter du datatilsynet

Kontakt søgemaskinen

Kontakter du firmaet bag søgemaskinen, som fandt oplysninger om dig, så kan du gøre dem opmærksom på, at dine data findes på nettet. De vil så vurdere, hvorvidt dine oplysninger skal udelades fra deres søgeresultater. 

Løsningen med at kontakte søgemaskinen er kun en lappeløsning. Informationen findes stadig på nettet selvom søgemaskinen ikke længere vil finde det, derfor anbefales det altid at få kontakt til hjemmesiden først. 

Her kan du anmode om at få udeladt dine personlige oplysninger fra specifikke sider: 

Bed Google om at slette oplysninger om dig

Læs mere hos Yahoo

Følg Mit digitale liv på Facebook

Her kan du få gode råd og værktøjer til et smart og sikkert digitalt liv - og være med til at skabe et for andre.

Følg os på Facebook her