Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Sådan har vi testet fladskærme

De nyeste tv-modeller har massevis af funktioner og ofte høj billedopløsning, men billedkvaliteten er stadig den vigtigste parameter, når Forbrugerrådet Tænk tester fladskærme.
Af Mikkel William Nielsen
22. August 2016
Sådan har vi testet fladskærme
Foto: ICRT

Billedgengivelse vurderes af testpanel

Billedet indstilles på baggrund af tekniske målinger, og efter levende billeder fra film og fotos. Eksperter på laboratoriet forsøger at få hudfarver naturlige, og andre farver til at stå skarpt, uden at brænde igennem.

Selve billedet bedømmes så på grundlag af både en teknisk test, og en seertest, hvor vi undersøger hvor godt skærmene viser billeder med digitalt tv-signal og Blu-ray-film samt HDR, hvis fladskærmene understøtter dette.

Testpanelet, der består af fem trænede personer, bedømmer skærmene i en afstand af 2-3 meter. Scener fra to forskellige film bedømmes med henholdsvis udendørsscener med meget lys samt mørke scener.

Med i bedømmelsen indgår, hvor gode skærmene er til at gengive hurtige bevægelser og nærbilleder af ansigter. Endelig ser vi på, hvor gode skærmene er til at vise fotos og fungere som computerskærme.

Paneldeltagere og tekniske målinger tester lyden

Lydkvaliteten er primært en subjektiv bedømmelse af tre trænede paneldeltagere. Tre forskellige lydspor bedømmes for at dække de lydtyper, man typisk oplever på tv. Det er klassisk musik, popmusik og tv-drama med både mandlige og kvindelige stemmer henover baggrundsmusik.

Tekniske målinger udføres for at klarlægge, hvor højt højttalerne kan spille og stadig lyde godt, og om hele spektret fra bas til diskant kommer behageligt til udtryk.

Brugervenligheden bedømmes

Brugervenligheden vurderes af tre paneldeltagere og bedømmes blandt andet ud fra installation, daglig brug, samt brug med og uden fjernbetjening, avancerede indstillinger og zappe-hastigheder.

Det testes, hvor godt fladskærmen optager tv-udsendelser, blandt andet via elektronisk programguide.

Smart tv

Fladskærmens smart-menu og app-butik afprøves og bedømmes. 

Strømforbrug

Strømforbruget måles med det samme prøvebillede - uden lyd for alle skærmene. Strømforbruget måles også, når skærmene står på standby, og når de er slukkede på tv’ets kontakt, men stadig tilsluttet elnettet.

Tunere

Antallet af video- og lydindgange og tv-tunere gennemgås og bedømmes.

Brug som multimedieafspiller 

Afspilning af fotos og videoer fra USB-nøgle og trådløst netværk testet på fladskærmen. Det vægtes dog ikke i den samlede bedømmelse. 

 

Sådan har vi vægtet resultaterne:

  • Billedkvalitet 45 %,
  • Lydkvalitet 25 %,
  • Brugervenlighed 10 %,
  • Smart tv 10 %,
  • Strømforbrug 5 %,
  • Tunere 5 % og
  • Brug som multimedieafspiller 0 %

Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerblade i International Consumers Research and Testing, ICRT.

Læs mere om, hvordan Forbrugerrådet Tænk tester