Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Test: Fladskærms TV

Hvilket fladskærms TV er bedst i test? Få uvildige anmeldelser, anbefalinger og test af over 200 fladskærme og smart tv mellem 32 til 65 tommer hos Forbrugerrådet Tænk. Opdateret: 14. Oktober 2021

Få adgang til testen for blot 54 kr.

Det er dyrt at lave uvildige test, som er udført på et professionelt testlaboratorium. Derfor skal du være medlem af Forbrugerrådet Tænk for at se denne test af tv og fladskærme.

Et medlemskab koster kun 54 kr. pr. måned, og du kan opsige det fra måned til måned. Samtidig får du bl.a. også adgang til vores +150 øvrige produkttest, og vores magasin med posten 10 gange om året.

Test facts

Sådan har vi testet fladskærme

De nyeste tv-modeller har massevis af funktioner og ofte høj billedopløsning, men billedkvaliteten er stadig den vigtigste parameter, når Forbrugerrådet Tænk tester fladskærme.

Billedgengivelse vurderes af testpanel

Billedet indstilles på baggrund af tekniske målinger, og efter levende billeder fra film og fotos. Eksperter på laboratoriet forsøger at få hudfarver naturlige, og andre farver til at stå skarpt, uden at brænde igennem.

Selve billedet bedømmes så på grundlag af både en teknisk test, og en seertest, hvor vi undersøger hvor godt skærmene viser billeder med digitalt tv-signal og Blu-ray-film samt HDR, hvis fladskærmene understøtter dette.

Testpanelet, der består af fem trænede personer, bedømmer skærmene i en afstand af 2-3 meter. Scener fra to forskellige film bedømmes med henholdsvis udendørsscener med meget lys samt mørke scener.

Med i bedømmelsen indgår, hvor gode skærmene er til at gengive hurtige bevægelser og nærbilleder af ansigter. Endelig ser vi på, hvor gode skærmene er til at vise fotos og fungere som computerskærme.

Paneldeltagere og tekniske målinger tester lyden

Lydkvaliteten er primært en subjektiv bedømmelse af tre trænede paneldeltagere. Tre forskellige lydspor bedømmes for at dække de lydtyper, man typisk oplever på tv. Det er klassisk musik, popmusik og tv-drama med både mandlige og kvindelige stemmer henover baggrundsmusik.

Tekniske målinger udføres for at klarlægge, hvor højt højttalerne kan spille og stadig lyde godt, og om hele spektret fra bas til diskant kommer behageligt til udtryk.

Brugervenligheden bedømmes

Brugervenligheden vurderes af tre paneldeltagere og bedømmes blandt andet ud fra installation, daglig brug, samt brug med og uden fjernbetjening, avancerede indstillinger og zappe-hastigheder.

Det testes, hvor godt fladskærmen optager tv-udsendelser, blandt andet via elektronisk programguide.

Smart tv

Fladskærmens smart-menu afprøves og bedømmes. Det samme gør app-butik og IoT-funktionaliteterne. Der er desværre ikke testet for danske apps (DR TV, TV2 Play m.m) da testen er lavet som en del af et internationalt samarbejde.

Strømforbrug

Strømforbruget måles med det samme prøvebillede - uden lyd for alle skærmene. Strømforbruget måles også, når skærmene står på standby, og når de er slukkede på tv’ets kontakt, men stadig tilsluttet elnettet.

Strømforbruget måles endvidere både ved fabriksindstilling, samt i de optimale indstillinger som testpanelet har angivet. Her viser vores test at der ofte er en forskel.

Tunere og tilslutningsmuligheder

Antallet af tv-tunere gennemgås og bedømmes. Video- og lydindgange, samt mulighed for lydudgang til fx tilslutning af soundbar eller surroundsystem.

Desuden mulighed for Google Cast og Apple Airplay, så du kan streame direkte til dit TV fra fx din smartphone eller computer.

Sådan har vi vægtet resultaterne:

  • Billedkvalitet 45 %
  • Lydkvalitet 25 %
  • Brugervenlighed 10 %
  • Smart tv 10 %
  • Strømforbrug 5 %
  • Tunere og tilslutningsmuligheder 5 %

Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer og -blade i International Consumers Research and Testing, ICRT.

Holdet bag vores fladskærm test
Anders Trankjær

Anders Flensburg Trankjær

Markedsresearcher
Test og analyse