Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Julemad: Sådan vælger du det bedste til julehyggen

Julen byder på masser af dejlig mad. Men hvad skal du vælge? Se Forbrugerrådet Tænks test og tip til den bedste julemad.
Af Signe Funch Madsen
28. November 2020
flaeskesteg gloegg vanilje chokolade find det bedste
Foto: Getty Images

Jul i køkkenet: Hvad skal du vælge?

Vanilje, mørk chokolade, flæskesteg og sildemadder er favoritter i den søde juletid. Men hvor får du den bedste vanilje, den lækreste chokolade til konfekten og en velsmagende flæskesteg på julebordet?

Forbrugerrådet Tænk har testet mange madvarer, som egner sig godt til julebag og julehygge. Få hjælp til at vælge de bedste varer, du kan servere for dine gæster.

Test: Find den bedste alkoholfrie øl til julefrokosten

Vaniljestænger og marcipan: Her er de bedste

Risalamande og vaniljekranse indeholder vanilje. Hvordan får du den bedste vaniljesmag i de 2 julefavoritter? Vi har testet vaniljestænger for at finde dem med den bedste aroma og smag.

Vaniljestængerne har vi også vejet og set på, hvor meget ren vanilje du rent faktisk får for pengene – og om det passer med den vægt, der står på pakken.

Marcipan er indbegrebet af jul og nytår. Vaniljekranse, konfekt og kransekagen nytårsaften beder om en god marcipan.

Vi har testet marcipan, for at finde dem med den bedste smag og med et godt indhold mandler. Marcipanen er smagstestet af 1 ekspert og 100 forbrugere.

Mælkechokolade og mørk chokolade: Her er de bedste

Hvilken chokolade skal du byde dine gæster – eller bruge som overtræk på din konfekt?

Forbrugerrådet Tænk har tidligere smagstestet mørk chokolade. Vi fik et panel på 130 personer til at smage chokoladen og bedømme smagen. Se panelets dom i testen, og find let og hurtigt den bedste chokolade.

Mælkechokolade er lækkert på konfektfadet. Vi har smagstestet mælkechokolade. 3 eksperter og 100 personer blindsmagte dyre og billige mælkeshokolader. Vi testede også for uønsket kemi.

Se hvilke mælkechokolader som klarede sig godt i testen

Alkoholfrie øl og Gløgg: Vælg en god variant

Julen betyder ofte meget alkohol. Vil du gerne være fri for alkoholprocenten men stadig have god smag af øl til julefrokosten? Forbrugerrådet Tænk har testet alkoholfrie øl, så du kan finde den bedste øl uden alkohol.

Færdiglavet gløgg er nemt, men du kommer ikke altid hjem fra supermarkedet med en god variant. Vi har samlet vores bedste tip til, hvordan du undgår dårlig gløgg.

Rugbrød og rejer: Vælg det bedste til julefrokosten

Rugbrød skal på bordet til julefrokosten. Og det smager godt med en skive flæskesteg efter julemiddagen.

Vi har testet 83 forskellige rugbrød for indhold af salt, sukker, fedt, kostfibre og fuldkorn. Og vi har både tjekket rugbrød fra bageren og fra forskellige supermarkeder.

Rejer er også en fast del af det klassiske julefrokost-bord. Skal du vælge pil-selv-rejer, rejer på frost eller færdigpillede rejer i lage? Find de bedste rejer i vores test. 

Leverpostej: Sådan finder du den bedste

Sild og flæskesteg: Har fisken og grisen haft det godt?

Julefrokosten kalder på sild til snapsen, men der kan være store kvalitetsforskelle på den marinerede frokostklassiker.

Forbrugerrådet Tænk har kigget nærmere på, hvilke kvalitetskriterier du kan vælge din sild ud fra, og hvordan du sikrer, at en sild er bæredygtigt fanget.

Sværen på flæskestegen skal være sprød. Men hvilken udskæring skal du vælge for lettest at få sprød svær? Vi hjælper dig med at finde en god flæskesteg i supermarkedet. Du får også tips til at finde en gris, der har haft et godt liv, før den blev til flæskesteg.

Røget laks: Sådan skal den smage