Alkoholfrie øl: Disse er bedst i test
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Disse alkoholfrie øl smager bedst

Udvalget af alkoholfrie øl vokser. Derfor har vi testet 16 forskellige alkoholfrie øl, og vi peger på to som er Bedst i Test, og en øl, som vi synes er et godt valg.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 16. maj 2022
Disse alkoholfrie øl er Bedst i test

Der skænkes mere og mere alkoholfrit øl i Danmark. Ifølge Bryggeriforeningen blev der solgt 7,2 millioner liter alkoholfrit øl i 2021, hvilket er en stigning i forhold til året før på ti procent. 

Vi har derfor testet 16 forskellige alkoholfrie øl. I vores alkoholfrie øl test har 100 almindelige forbrugere smagt og vurderet øllene, og derudover har fem smagseksperter også givet deres vurdering af øllene. Vi har også sendt øllerne på laboratorium.

De alkoholfrie øl har desuden været forbi et laboratorie, hvor deres indhold af glyfosat – kendt som sprøjtemidlet Roundup – er undersøgt, og vi har målt, hvad det virkelige indhold af alkohol i øllene er.

Disse alkoholfrie øl, har vi testet

Vi har testet seks forskellige typer af øl:

  • Ale: En overgæret øl, som egentlig er en fællesbetegnelse, for en række øl. To øl i testen kalder sig for Ale.
  • Blonde: Blonde er en belgisk øltype med markant sødme, mild bitterhed og frugtig
  • Hvedeøl: En overgæret, lys og typisk lidt uklar øltype med frisk og frugtig smag. Mindst halvdelen af malten skal være hvede.
  • IPA: India Pale Ale (IPA) er en lys ale brygget på lyse malte med meget humle. Øllet har en frisk og frugtig smag med bitterhed fra humlen.
  • Pale ale: En overgæret, gylden øltype, der typisk er lidt mørkere og mere smagfuld end pilsneren.
  • Pilsner: En undergæret, lys øltype, der typisk har en frisk og humlet smag.

Øllene er af følgende mærker: Anarkist, Brooklyn, Carlsberg, Fur Bryghus, Harboe, Kaiserdom, Kronenbourg 1664, Leffe, Mikkeller, Perlenbacher, Royal, Skands, Skovlyst, Svaneke, Teedawn og Tuborg

Flere og bedre alkoholfrie øl

Grænsen for hvor meget alkohol der må være i en alkoholfri øl blev i Danmark hævet fra 0,1 procent til 0,5 procent i 2014. Det højere tilladte indhold af alkohol gør det muligt for bryggerierne at brygge de alkoholfrie øl på andre måder, end da grænsen lå på 0,1 procent. Derfor har det siden 2014 været muligt for bryggerierne at lave mere spændende alkoholfrie øl. 

Det har også betydet, at udvalget af alkoholfrie øl er steget markant de seneste seks-otte år, og det er ifølge redaktør på Fødevarefokus Kasper Mundt-Nielsen meget positivt alkoholfri øl i dag ikke bare er det kedelige alternativ for dem, der skal køre hjem. 

“I takt med at udvalget bliver større, bliver øllene også bedre. Der findes i dag nogle rigtig spændende alkoholfrie øl. For de bedste alkoholfri øl på det international marked er det kun smagsmæssigt meget lidt, der adskiller dem fra øllene med alkohol, ” siger Kasper Mundt-Nielsen.

Et godt alternativ til almindelig øl 

Cæcilie Morild, landsbestyrelsesmedlem af Danske Ølentusiaster, siger, at hvis udviklingen fortsætter på den her måde, kan det være, at det bliver helt naturligt for de kommende generationer at drikke alkoholfrie øl. 

”I dag kan du drikke alkoholfri øl uden at nogen undrer sig. Sådan var det ikke engang. Der er ikke længere noget stigmatiserende over at drikke alkoholfri øl, og det er pragtfuldt at have et alternativ til den almindelige øl, ” siger Cæcilie Morild. 

Kraftige øltyper fungerer bedst

En af testens overordnede konklusioner er, at den klassiske pilsner har det svært i en alkoholfri udgave. Det skyldes, at rigtig meget af pilsnerens smag kommer fra gæringen, og det får den alkoholfrie pilsner til at smage meget anderledes end vi forventer en pilsner skal smage. 

De øl, der overordnet set bedømmes som de bedste af både de 100 forbrugere er af de mere kraftige øltyper IPA, hvedeøl og pale ale.

Disse øl er bedst i test

Flere øl klarer sig godt i testen. Vi har valgt at fremhæve tre alkoholfrie øl, som klarer sig godt i smagstesten. De fleste af øllerne er en type, som fungerer særdeles godt som alkoholfri alternativ

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?