Alkoholfrie øl: Disse er bedst i test
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Disse alkoholfrie øl smager bedst

Udvalget af alkoholfrie øl vokser. Derfor har vi de seneste år testet forskellige typer af alkoholfri øl, af typen, pilsner, ale, hvedeøl og IPA. Se hvilke vi anbefaler. I årets test får to øl vores Anbefaler-mærke.

Trine Brøndsted og Peter Skjødt · Foto: Getty Images · 30. maj 2024
Disse alkoholfrie øl er de bedste i test - øl med Anbefaler mærke

Der skænkes mere og mere alkoholfrit øl i Danmark. Ifølge Bryggeriforeningen blev der solgt 8,3 millioner liter alkoholfrit øl i 2023, hvilket er en stigning i forhold til året før på elleve procent. 

I 2019, 2022 og igen i 2024 har vi testet alkoholfrie øl. Senest har 15 mærker været igennem vores laboratorietest og vores smagstest

Smagstesten er denne gang udført af fem eksperter med tilknytning til Danske Ølentusiaster som har blindsmagt øllerne. I de tidligere test har vi også haft 100 almindelige forbrugere til at blindsmage, sammen med eksperterne.

De alkoholfrie øl har desuden været forbi et laboratorie, hvor vi har målt deres indhold af uønskede kemikalier som:

  • Pesticidrester - herunder Glyfosat, somer kendt som sprøjtemidlet Roundup 
  • Orchratoxin a - som er en svampegift

Vi har målt, hvad det virkelige indhold af alkohol i øllene er, og om det stemmer overens med det angivende og så har vi målt skumstabiliteten. 

Disse alkoholfrie øl, har vi testet

Vi har i årets test undersøgt seks forskellige typer af øl: Ale, Brown Ale, Hvedeøl, IPA, Pale Ale og Pilsner. 

Disse mærker har vi testet: 

Anarkist, Benediktiner, Corona, Harboe, Herslev bryghus, Leffe, Paulaner, Perlebacher, San Miguel, Skovlyst, Svaneke, Teedawn, Thisted Bryghus, To Øl og Tuborg

Disse typer har vi testet over årene

  • Ale: En overgæret øl, som egentlig er en fællesbetegnelse, for en række øl. To øl i testen kalder sig for Ale.
  • Blonde: Blonde er en belgisk øltype med markant sødme, mild bitterhed og frugtig
  • Hvedeøl: En overgæret, lys og typisk lidt uklar øltype med frisk og frugtig smag. Mindst halvdelen af malten skal være hvede.
  • IPA: India Pale Ale (IPA) er en lys ale brygget på lyse malte med meget humle. Øllet har en frisk og frugtig smag med bitterhed fra humlen.
  • Pale ale: En overgæret, gylden øltype, der typisk er lidt mørkere og mere smagfuld end pilsneren.
  • Pilsner: En undergæret, lys øltype, der typisk har en frisk og humlet smag.

Flere alkoholfrie øl i handlen

Grænsen for hvor meget alkohol der må være, i en alkoholfri øl blev i Danmark hævet fra 0,1 procent til 0,5 procent i 2014. Det højere tilladte indhold af alkohol gør det muligt for bryggerierne at brygge de alkoholfrie øl på andre måder, end da grænsen lå på 0,1 procent. Derfor har det siden 2014 været muligt for bryggerierne at lave mere spændende alkoholfrie øl, og udvalget er vokset betydelig.

Kraftige øltyper fungerer bedst

En af testens overordnede konklusioner er, at den klassiske pilsner har det svært i en alkoholfri udgave. Det skyldes, at rigtig meget af pilsnerens smag kommer fra gæringen, og det får den alkoholfrie pilsner til at smage meget anderledes end vi forventer en pilsner skal smage. 

De øl, der overordnet set bedømmes som de bedste, både i denne test og i tidligere test, er af de mere kraftige øltyper som ale og IPA.

Disse øl er bedst i test

To øl opnår at få vores Anbefaler-mærke i denne test, men en tredje øl, synes vi også er et godt valg. Under årets testresultater kan du også se de øl, som klarede sig særligt godt i vores tidligere test. 

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?