Stearinlys eller LED-lys: Hvilket skal du vælge?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Stearinlys eller LED-lys: Hvilket skal du vælge?

Stearinlys kan afgive sodpartikler til indeklimaet, mens LED-lys har elektronik og batterier, der kan belaste miljøet. Se fordele og ulemper.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 18. december 2024
LED lys

Hvilken type lys bruger du til at sprede hygge i hjemmet? Der er fordele og ulemper ved henholdsvis stearinlys og LED-lys. 

Vi har samlet en række råd til at begrænse uønsket kemi, når du skal tænde lys i den mørke tid.  

Stearinlys 

Fordel: Spreder hygge en gang imellem 

Kalenderlys, adventskranse og fødselsdage. Der findes mange traditioner, hvor levende lys kommer på spisebordet eller i vindueskarmen. Så selvom der er mange sundhedsmæssige ulemper ved stearinlys, kan det være hyggeligt en gang imellem. 

Ulempe: Stearinlys kan forurene 

Tændte kan forurene indeklimaet i dit hjem, fordi de udsender partikler. Ifølge Miljøstyrelsen står stearinlys for over halvdelen af partikelforureningen i hjemmet. 

Partiklerne kan medføre ubehagelige gener såsom luftvejsirritation og hovedpine. 

Tips til stearinlys 

  • Begræns generelt din brug af tændte stearinlys indendørs. Tænk gerne over, hvor ofte og hvor mange stearinlys du har tændt. 
  • Undgå at bruge duftlys, da de særligt kan irritere luftvejene. 
  • Gå efter lys med Svanemærket. Her stilles der krav til, hvor meget lysene må sode. 
  • Stil ikke levende lys i træk. Det får lysene til at sode mere. 
  • Klip vægen ned. En lang væge giver en større flamme, som får lysene til at sode mere. 
  • Sluk stearinlyset, hvis du kan se, at det afgiver synlig røg. 
  • Sluk lyset med en lyseslukker med klemmefunktion. Så undgår du, at vægen står og ryger efterfølgende. 
  • Luft grundigt ud, når du har haft stearinlys tændt indenfor. 

LED-lys

Fordel:  LED-lys er bedre for indeklimaet 

LED-lys er måske ikke lige så hyggelige, men de er bedre for dit indeklima, fordi de ikke soder som stearinlys. 

Du kan finde flere slags LED-lys til brug indendørs som erstatning for traditionelle stearinlys. Du kan fx få vokslys med ’en vippende flamme’, små ’fyrfadslys’ i LED eller sågar lyskæder. 

En anden fordel er, at LED-pærer har et lavt energiforbrug.  

Ulempe: LED-lys kan belaste miljøet 

Men elektronik og batterier kan belaste miljøet. Her kan du sænke miljøbelastningen ved at vælge en god kvalitet, som du kan beholde længe.  

Tips til LED-lys 

  • Vælg produkter af en god kvalitet, du kan skifte batterier på. Så holder de længere tid. 
  • Brug gerne genopladelige batterier, hvis det er muligt. 
  • Husk, at udtjente batterier skal afleveres til genanvendelse på genbrugspladsen eller i specielle affaldsbeholdere til batterier. 
  • Køb ikke på platforme udenfor EU, som fx Temu 

Gamle lyskæder kan indeholde ftalater 

I julen er lyskæder med til skabe hygge med et varmt, hvidt LED-lys i vintermørket. Men de kan indeholde problematiske kemikalier. 

Tidligere var en række problematiske ftalater meget udbredt, bl.a i lyskæder. 

I en test fra 2019 af otte LED-lyskæder indeholdt to lyskæder ftalaten DEHP, der ifølge EU er hormonforstyrrende i mennesker. DEHP og visse andre ftalater er nu forbudt i EU. 

Har du gamle lyskæder liggende, så overvej om du vil skifte dem. 

Ftalater kan fordampe til indeklimaet og ende i støvet i hjemmet. Derfor kan du og din familie risikere, at de hormonforstyrrende stoffer indåndes eller optages gennem huden. 

Du kan mindske mængden af ftalater i indeklimaet ved at gøre rent og lufte lidt ekstra ud i hjemmet. Generelt er det en god idé at minimere din udsættelse for denne type kemikalier ved at holde huset rent. 

Lyskæder med ftalater vil ikke i sig selv udgøre en sundhedsrisiko. Det er snarere mængden og hyppigheden af ftalater, der udgør en risiko. 

Du behøver derfor ikke nødvendigvis at smide din lyskæde ud, hvis du er nervøs for ftalater. Det gælder om at være bevidst om den samlede udsættelse af uønsket kemi i hverdagen.

Test af lyskæder fra 2019

  • 2 lyskæder fik den laveste kemibedømmelse, C-kolben. I begge produkter blev der fundet ftalaten DEHP. Det var lyskæderne: 

    • Harald Nyborg Nowel Lyskæde 
    • Søstrene Grene 120 LED 

     6 lyskæder fik den bedste kemibedømmelse, A-kolben. I disse blev der ikke fundet ftalater eller kun fundet spor af ftalater. Det var lyskæderne: 

    • IKEA Ledljus 
    • Jem og Fix Lyskæde med 100 LED 
    • Jysk Guttorm String Lights 
    • Salling Group 50 LED lyskæde 
    • Self Import agencies 120 LED warm white 
    • Sirius Topline 
  • Forbrugerrådet Tænk Kemi sendte otte lyskæder på et laboratorie til kemisk test for indhold af en række hormonforstyrrende ftalater.  

    Der blev fundet henholdsvis 0,28 procent og 4,28 procent DEHP i blandingsprøver af blød plast fra to af produkterne. De overstiger grænserne i lovgivningen for nye elektronikprodukter, der er bragt i omsætning efter juli 2019. 

    DEHP er en problematisk ftalat, der er klassificeret som hormonforstyrrende og som skadelig for forplantningsevnen. 

    DEHP er sammen med ftalaterne BBP, DBP og DIBP forbudt i ny elektronik fra juli 2019 i mængder over 0,1 procent. Reglerne gælder for ny elektronik der "sættes på markedet". Det vil sige, at de ikke gælder for alle produkter på hylderne, men kun for nytilkomne varer efter dette tidspunkt. 

    Fra juli 2020 må elektronik med de pågældende ftalater ikke sælges. Her træder et generelt forbud mod ftalaterne DEHP, BBP, DBP og DIBP i mængder over 0,1 procent i kraft. Det gælder for alle produkter, der opbevares indendørs, og produkter som mennesker har direkte kontakt med. 

  • Der findes ikke et overordnet forbud mod ftalater i lyskæder, men i sommeren 2019 trådte et forbud mod fire bestemte ftalater-typer (DEHP, BBP, DBP, DIBP) i kraft. 

    Det gælder dog ikke for lyskæder og anden elektronik, som allerede var på markedet før 2019. 

    Gamle lyskæder med nogle år på bagen indeholder sandsynligvis ftalater. Det er en god idé at følge din kommunes anbefaling for småt elektronik, hvis du skal smide en lyskæde med ftalater ud. 

    Køb ikke lyskæder mv udenfor EU, her kan du ikke regne med at de er fri for ftalater.