Øl uden alkohol: Hvornår må den kaldes alkoholfri?
Selv om navnet antyder det, kan du ikke være sikker på, at der ikke er alkohol i din alkoholfrie øl – og det er ikke altid tydeligt på emballagen, hvad alkoholprocenten er.
Alkoholprocenten i alkoholfrie øl skal ikke være på 0 procent, den må være op til 0,5 procent før, at en øl ikke længere må betegnes alkoholfri. Sådan er reglerne.
Indtil 2014 var reglen, at indholdet af alkohol skulle være under 0,1 procent, men grænsen blev sat op af politikerne, og det har betydet, at udvalget af alkoholfrie øl er steget markant.
Sådan brygger man alkoholfri øl
Ved klassisk ølproduktion bruger man en gærsvamp, som giver øllen smag og fylde, og som samtidig helt naturligt omdanner sukkerstoffer fra malten til alkohol. Vil man undgå alkohol i øllen, kan man gøre det på forskellige måder.
- Alkohol kan fjernes fra den færdigbyggede øl gennem varmebehandling, hvor alkoholen fordamper, eller ved at filtrere alkoholen væk. Man risikerer dog også at fjerne en stor del af smagen fra øllen under begge disse behandlinger.
- Nogle nye typer af gærstammer omdanner ikke sukker til alkohol i samme grad, og ved at benytte dem kan man i højere grad bevare smagen i den alkoholfri øl. De kan dog være dyre for bryggerierne at anskaffe. De er også svære at styre fuldstændigt, og det er derfor, at det er tilladt, at der er op til en halv procent alkohol i alkoholfri øl.
Alkoholprocenten har betydning for smagen
Vi har testet alkoholfrie øl i 2019, 2022 og senest i 2024, hvor fem eksperter har blindsmagt øllene. Vi har også kontrolleret alkoholprocenten og testet for indhold af glyfosat – Kendt som sprøjtemidlet Raundup.
De øl, som klarer smagstesten bedst, har alle en alkoholprocent på over 0,2 procent, så noget tyder på, at muligheden for at hæve alkoholprocenten en smule gør det nemmere for brygmestrene og bryggerierne at lave smagfulde øl.
Svært at se om der er alkohol i
Der kan være religiøse eller sundhedsmæssige grunde til, at du helt vil undgå bare et lille indhold af alkohol i din øl. Ordet ‘alkoholfri’ signalerer, at der ikke er alkohol i øllen, men grænsen i Danmark er som bekendt 0,5 procent alkohol.
Hvis du vil være helt sikker på, at der slet ikke er alkohol i den alkoholfri øl, skal du i flere tilfælde nærstudere det med helt småt på etiketten. Nogle øl signalerer tydeligt på fronten af etiketten, at der er fx 0,5 procent i øllen, mens det på andre øl kun står med småt på siden af øllen.
På Mikkeller Weird Weather, som vi testede i 2022, står der med meget småt på bagsiden ved deklarationen – som det eneste sted – at øllen indeholder 0,3 procent alkohol, mens det fremgår meget tydeligt på Royal økologisk alkoholfri hvede, at der er 0,5 procent alkohol i til trods for navnet alkoholfri, og alkoholprocenten er nævnt flere steder på dåsen.
De alkoholfrie øl holder den procent de lover
Vores laboratorietesten viste, at ingen af øllene i testen havde et højere indhold af alkohol end det deklarerede og ingen af øllene havde mere end 0,5 procent alkohol.
Flere af øllerne havde en målt alkoholprocent, som lå noget under det, som var angivet på emballagen.
Forskellige alkoholgrænser i andre lande
Grænserne for alkoholindhold i alkoholfrie øl varierer fra land til land. Du skal derfor være opmærksom hvis du køber alkoholfri øl i andre lande.
I Norge er grænsen fx 0,7 procent, mens den i Sverige og Tyskland er 0,5 procent.
Forbrugerrådet Tænk mener: Alkoholprocenten skal være tydelig
"Vi ser en stor variation i, hvor og hvor stort producenterne skriver alkoholprocenten på deres øl. For at minimere den tvivl, som er blandt nogle forbrugere, opfordrer vi branchen til at sikre, at alkoholprocenten altid fremgår tydeligt på etiketten på øllens forside.
Alkoholprocenten bør fremgå med samme tydelighed som ordet alkoholfri. Vi anser det som en positiv udvikling for folkesundheden, at udbuddet af alkoholfrie øl er blevet både bedre og større, så det bliver et reelt og attraktivt alternativ til den almindelige øl,”
Maja Effersøe Khan, Politisk medarbejder, Fødevarer og bæredygtigt forbrug
Alt du skal vide om havredrik
Havredrik er med sin sødme og velkendte smag af havre blevet populær i Danmark. Modsat ris- og sojadrik kan havredrik fremstilles af lokale ingredienser.
Der kan være sødemidler i sukker-sodavand
Du tror måske, at valget står mellem sukker og sødestoffer, når du skal vælge sodavand. Det er dog ikke så simpelt, for hos flere sodavandsproducenter er der nu både sukker og sødestoffer i den version, der tidligere kun indeholdt sukker.
Er den billigere nektar et godt alternativ til din appelsinjuice?
I supermarkedet står de ofte side om side, men der er altså ikke tale om det samme produkt, når du sammenligner en juice og en nektar. Nektar overholder nemlig ikke EU-reglerne for juice.