7 råd til sikker brug af lyskæder | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Få styr på strømforbrug og sikkerhed, når du tænder lyskæder

Lyskæder med LED-lys er populære til jul, hvor de giver hvidt, varmt lys både indendørs og udendørs. Vær dog opmærksom på sikkerhed og energiforbrug.

David Bergeon · Foto: Getty Images · 27. oktober 2022
lyskæder på altan

Imagecredit: Getty Images

Julelyskæder i vinduet og på terrassen skaber hygge i den mørke vintertid. Men hvor meget strøm bruger de, og hvordan sørger du for sikkerheden?

Få hjælp med 7 råd herunder.

1. Lyskæder med LED bruger ikke ret meget strøm

LED-lyskæder bruger væsentligt mindre strøm end gamle lyskæder med glødepærer. Hvis du har en gammel lyskæde med glødepærer, kan det være billigere for dig at købe en ny LED-lyskæde end at genbruge din gamle.

Det koster kun 60 kroner ved en kWh-pris på 5,5 kroner at have en LED-lyskæde på 5 watt tændt non stop i tre måneder. I den anden ende af skalaen koster en glødepære-lyskæde på 80 watt hele 960 kroner for samme periode.

Med et automatisk tænd- og sluk-ur kan du spare på strømmen ved at indstille lyskæden til kun at være tændt i de timer, hvor du har glæde af den.

2. Udendørs lyskæder må ikke være skrøbelige

Lyskæder skal være beregnet til udendørsbrug, hvis du vil bruge dem udenfor. De skal kunne klare regn og støv. Derfor er der blandt andet strengere krav til isolering og vandtæthed, end der er til lyskæder til indendørs brug.

Isoleringen i ledningen kan blive slidt, hvis den er ført gennem en vindueskarm eller dørkarm. Pas derfor på ikke at klemme ledningen i vinduet eller døren.

Brug lyskæder med batteri eller et udendørs stik til lyskæden for at undgå at føre en ledning ud gennem vinduet.

3. Pas på, hvis du sammenkobler lyskæder

Med kabler og stik kan du sammenkoble flere lyskæder, hvis du ønsker det. Men vær sikker på, at lyskæder, kabler og stik passer sammen.

Strømstyrken kan du se på lyskædens mærkning. Du må aldrig blande såkaldt lavvolt på 12 volt eller 24 volt med 220 eller 240 volts lyskæder.

I værste fald kan der ifølge Sikkerhedsstyrelsen opstå gnister, hvis du blander forskellige strømstyrker. Følg altid producentens anvisninger, når du sammenkobler lyskæder. Kobl aldrig flere lyskæder sammen, end producenten anbefaler.

4. Smid skadede og gamle lyskæder ud

Brug ikke skadede lyskæder. Du risikerer at få stød, eller at der opstår brandulykker.

De gamle lyskæder skal du smide ud som småt elektronik. Smid dem også ud, hvis du mistænker, at der for eksempel er gået hul på ledningens isolering.

Gamle lyskæder med nogle år på bagen indeholder desuden sandsynligvis hormonforstyrrende stoffer. Det er i form af de såkaldte ftalater, som bruges til at blødgøre plast.

5. Børneværelset skal kun have lyskæder uden for barnets rækkevidde

Lyskæder på børneværelset skal være uden for små børns rækkevidde.

Børnene må ikke kunne nå ledningerne. Små børn kan blive kvalt, hvis de får dem rundt om halsen.

Vi anbefaler, at du vælger lavvolts lyskæder til børneværelset.

6. Køb ikke lyskæder fra hjemmesider som Wish, AliExpress og eBay

Lyskæder købt fra online-markedspladser som Wish, AliExpress og eBay kan være farlige at bruge.

Den engelske forbrugerorganisation Which? afslørede i julen 2019, at næsten halvdelen af de testede lyskæder var usikre. Kæderne kunne blandt andet give stød og bryde i brand.

7. Pynt ikke julelyskæden med hjemmelavede skærme

Hjemmelavede skærme og andet pynt til lyskæden kan udgøre en brandrisiko. Det oplyser Sikkerhedsstyrelsen.