Få styr på strømforbrug og sikkerhed, når du tænder lyskæder
Lyskæder med LED-lys er populære til jul, hvor de giver et hvidt, varmt lys - både indendørs og udendørs. Vær dog opmærksom på sikkerhed og energiforbrug.
Julelyskæder i hjemmet skaber hygge i den mørke vintertid. Men hvor meget strøm bruger de, og hvordan sørger du for sikkerheden?
Få hjælp med syv råd herunder.
1. Lyskæder med LED bruger mindre strøm end glødepærer
LED-lyskæder bruger væsentligt mindre strøm end gamle lyskæder med glødepærer. Hvis du har en gammel lyskæde med glødepærer, kan det være billigere for dig at købe en ny LED-lyskæde end at genbruge din gamle.
Ifølge Energistyrelsen kan du for eksempel spare op til 657 kroner om året og 59 kg CO2 ved at udskifte en lyskæde med 100 traditionelle glødepærer ud med en lyskæde med 100 LED-pærer.
Med et automatisk tænd- og sluk-ur kan du desuden spare endnu mere på strømmen ved at indstille lyskæden til kun at være tændt i de timer, hvor du har glæde af den. Ifølge Energistyrelsen kan du spare omkring 70 % af energiforbruget ved at sætte en timer på fra kl. 16-23 i stedet for at lade lyskæden være tændt døgnet rundt.
Sådan et tænd- og sluk-ur kan fås i de fleste byggemarkeder.
2. Udendørs lyskæder må ikke være skrøbelige
Lyskæder skal være beregnet til udendørsbrug, hvis du vil bruge dem udenfor. Det står på emballagen og eventuelt også på selve produktet, om det er en lyskæde til indendørs- eller udendørs brug.
Udendørslyskæder skal kunne klare regn og støv. Derfor er der strengere krav til isolering og vandtæthed, end der er til lyskæder til indendørs brug.
Isoleringen i ledningen kan blive slidt, hvis den er ført gennem en vindueskarm eller dørkarm. Pas derfor på ikke at klemme ledningen i vinduet eller døren.
Brug lyskæder med batteri eller et udendørs stik til lyskæden for at undgå at føre en ledning ud gennem vinduet.
3. Pas på, hvis du sammenkobler lyskæder
Med kabler og stik kan du sammenkoble flere lyskæder, hvis du ønsker det. Men vær sikker på, at lyskæder, kabler og stik passer sammen.
Du kan se strømstyrke på lyskædens mærkning. Du må aldrig blande såkaldt lavvolt på 12 eller 24 volt med 220 eller 240 volts lyskæder.
Ifølge Sikkerhedsstyrelsen kan der i værste tilfælde opstå gnister, hvis du blander forskellige strømstyrker. Følg altid producentens anvisninger, når du sammenkobler lyskæder. Kobl aldrig flere lyskæder sammen, end producenten anbefaler.
4. Smid skadede og gamle lyskæder ud
Brug ikke skadede lyskæder. Du risikerer at få stød, eller at der opstår brandulykker.
Du skal smide gamle og brugte lyskæder ud som småt elektronik. Smid dem også ud, hvis du mistænker, at der for eksempel er gået hul på ledningens isolering.
Gamle lyskæder indeholder sandsynligvis også hormonforstyrrende stoffer i form af de såkaldte ftalater, som bruges til at blødgøre plast.
5. Børneværelset skal kun have lyskæder uden for barnets rækkevidde
Lyskæder på børneværelset skal være uden for små børns rækkevidde.
Børnene må ikke kunne nå ledningerne. Små børn kan blive kvalt, hvis de får dem rundt om halsen.
Vi anbefaler desuden, at du vælger lavvolts lyskæder til børneværelset.
6. Vær opmærksom på, om lyskæden er farlig eller udgået af markedet
Lyskæder købt fra online-markedspladser som Wish, AliExpress og eBay kan være farlige at bruge.
Den engelske forbrugerorganisation Which? afslørede i julen 2019, at næsten halvdelen af de testede lyskæder var usikre. Kæderne kunne blandt andet give stød og bryde i brand.
Det kan være en god idé at tjekke Sikkerhedsstyrelsens platform for markedsovervågning af produkter: produkter.dk. Her kan du se, om der er nogle lyskæder, du skal undgå, og hvilke der er taget ud af markedet.
7. Undgå at pynte lyskæden
Ifølge Sikkerhedsstyrelse kan hjemmelavede skærme og andet pynt til lyskæden udgøre en brandrisiko. Undgå derfor af sikkerhedsmæssige årsager at dekorere din lyskæde.
Høretelefoner til børn skal passe på hørelsen
Høretelefoner til børn, skal både passe til det lille børnehoved og beskytte hørelsen, så de ikke kan spille for højt. Det klarer ikke alle høretelefoner til børn viser tysk undersøgelse.
Disse høretelefoner er de bedste i test
Høretelefoner skal lyde godt, være brugervenlige og tåle at blive tabt. Vi har testet trådløse høretelefoner. Her er de bedste i testen.
Høretelefoner over, på eller i ørene: Hvad er bedst?
Skal du vælge over-ear, on-ear eller in-ear høretelefoner? Vi har testet alle typer af høretelefoner, og det handler mere om præference end lydkvalitet.