Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Wifi: Sådan sikrer du dit trådløse internet

Trådløst internet i dit hjem kan blive hacket af IT-kriminelle, hvis ikke du sikrer det. Men hvordan gør du det? Få hjælp her til sikring af dit netværk.
Af Nathalia Hammer Munch
13. December 2018
Wi-fi: Sådan sikrer du dit trådløse internet
Foto: Getty Images

Trådløst internet skal sikres

Trådløst netværk i dit hjem ‒ også kaldet wifi ‒ gør det muligt for dig at gå på internettet på din pc, tablet, smartphone og andre digitale enheder uden at skulle tilslutte en ledning.

It-kriminelle kan dog hacke dit hjemmenetværk, hvis ikke du sikrer det ordentligt. For eksempel kan de læse de private oplysninger, som du sender via netværket, eller få adgang til de enheder, du har koblet til det.

Sikkerheden af dit trådløse internet skal du derfor gå op i. Få 4 gode råd til, hvordan du sikrer dit hjemmenetværk og beskytter dig imod hacking.

Find det bedste antivirusprogram til Windows i Forbrugerrådet Tænks test

Kryptér din trådløse internetforbindelse

Sørg for at opsætte din wifi-router til at kryptere de oplysninger, du sender via dit trådløse netværk, så uvedkommende ikke nemt kan læse dem.

Alle nyere routere understøtter såkaldt WPA2-kryptering, der er den nyeste og sikreste form for kryptering.

Typisk vil routeren under den første opsætning selv foreslå, at netværket krypteres med den bedst mulige løsning.

Lav dit eget kodeord og skift navnet på dit trådløse internet

Første gang du opsætter dit trådløse netværk, vil du ofte få tildelt en standardiseret adgangskode fra producenten. Benyt ikke denne kode, men find selv på en stærk adgangskode. Hackere kender nemlig tit producenternes standardkoder.

Skift også navnet på dit trådløse internet, så det ikke hedder din routers modelnavn eller navnet på din internetudbyder. Det gør det ofte som standard, når du sætter netværket op.

På den måde undgår du at give it-kriminelle lettilgængelige oplysninger om, hvilken routermodel eller udbyder du har, som potentielt gør det nemmere for dem at hacke dit hjemmenetværk.

Sådan laver du et godt kodeord

Opdatér softwaren i din router

Sørg for, at din routers software – kaldet firmware – opdateres med jævne mellemrum. Opdateret firmware er med til at sikre dit trådløse netværk mod virus, malware og hackerangreb.

Du vil i mange tilfælde have mulighed for indstille routeren til automatisk at hente opdateringer og installere dem. Dermed slipper du for at skulle gøre det manuelt.

Ældre routere har ikke nødvendigvis muligheden for automatiske opdateringer, og derfor kan det være nødvendigt selv at downloade og installere firmwareopdateringer. Du kan få hjælp via producentens hjemmeside, hvor det ofte er beskrevet, hvordan du gør det.

Opret flere netværk

Overvej, at oprette flere trådløse netværk i dit hjem. De fleste nyere routere giver dig mulighed for dette.

For eksempel kan du oprette et privat netværk til dig og din familie og et andet netværk kun beregnet til gæster, der besøger dit hjem.

På den måde undgår du, at give koden til dit private netværk til en masse mennesker. Dine gæster får heller ikke adgang til printere, smarte produkter og andre enheder, som du har koblet til dit private netværk.