Hacking: Sådan får du kontrollen tilbage
Er du blevet hacket? Følg disse trin og gør din konto, smartphone eller computer sikker igen.
Hacking kan ske for alle med en computer, smartphone eller tablet. Du kan også få hacket din konto på en digital tjeneste som Facebook, Instagram, X eller Viaplay.
Er du blevet hacket, er det vigtigt, at du hurtigt får kontrollen over din enhed eller konto tilbage. Men husk også at være opmærksom i tiden efter, du er blevet hacket.
Hackeren kan nemlig have opsnuset oplysninger om dine kreditkort, dit cpr-nummer eller lignende. Sker der noget, der undrer dig, så følg op på det.
Læs mere om, hvad du skal gøre, hvis du er blevet hacket her.
Få hjælp hvis du er blevet hacket
På sikkerdigital.dk kan du få hjælp, hvis du er blevet hacket eller svindlet. Du kan også få gode råd til din digitale sikkerhed.
Bag sikkerdigital.dk står bl.a. Digitaliseringsstyrelsen, Center for Cybersikkerhed og Forbrugerrådet Tænk.
Sikkerdigital.dk bliver ofte opdateret med den nyeste information, så det er et godt sted at starte, hvis du er blevet hacket og er i tvivl om, hvad du skal gøre.
Hacket konto: Har nogen gættet eller afluret dit password?
Sociale medier, netbutikker og andre steder, hvor du logger ind online, kan hjælpe dig med at få kontrollen over din konto tilbage.
Kontakt kontoudbyderen, og bed om hjælp til at få nulstillet dit kodeord. Mange sociale medier har også en formular, du kan udfylde, hvis din konto er blevet hacket.
Skift til et stærkt password og sørg for at sikre din konto med to-faktor-godkendelse.
Facebook, Google og mange andre tjenester har denne ekstra sikkerhed, som du kan slå til under sikkerhedsindstillinger, så din konto er meget bedre beskyttet.
Har du brugt det samme password til din Facebook, Instagram, Netflix eller en tredje tjeneste? Så husk også at skifte adgangskode til disse konti, da de ellers er åbne for hackeren.
Hacket e-mail: Hvad gør du?
Mails fra venner og bekendte, der fortæller, at de har modtaget mærkelige mails fra dig, er tegn på, at din mail er blevet hacket. Spammails i voldsomme mængder kan også betyde, at noget er galt.
Hvis du opdager, at mails er blevet slettet, eller du oplever anden mærkelig aktivitet, så gå ud fra, at nogen har hacket din mail, og følg disse trin:
1. Skift password
Stop hackeren i at logge på din mail ved hurtigst muligt at skifte password.
2. Få kontrol over din mail
Hvis hackeren har ændret passwordet til din mail, bliver du låst ude. Alle mailtjenester har guides til, hvordan du får kontrollen over din mail tilbage. Følg anvisningerne i dem.
3. Tjek, om din mail sendes videre
Hackeren kan have bedt din mail om at videresende al post til en anden adresse, og dette vil ske selv om du har ændret password. Tjek derfor i dit mailprogram, om det er sat til at videresende mails.
4. Scan computeren med antivirusprogram
Virus og andre skadelige programmer kan være blevet installeret via din mail, mens andre har haft adgang til din konto. Scan derfor din computer med et opdateret virusprogram.
Hacket computer, tablet eller mobiltelefon: Hvad gør du?
Sluk din computer, smartphone eller tablet med det samme, hvis du får mistanke om, at den er blevet hacket.
Kontakt derefter Cyberhotline for digital sikkerhed, som er udviklet af Digitaliseringsstyrelsen og Center for Cybersikkerhed. De kan hjælpe dig videre.
Er du blevet kontaktet af en hacker, der har krypteret dine filer, så du ikke kan få adgang til dem? Så skal du kontakte politiet og anmelde angrebet. Læs mere her:
Efter din computer, smartphone eller tablet er blevet renset for virus og andet skadelig software, skal du skifte adgangskoder på alle de tjenester, du bruger.
Hackerne kan nemlig have afluret dem, mens de havde kontrol over din enhed.
Mit digitale selvforsvar
Mit digitale selvforsvar er en gratis app, der hjælper dig med at være sikker online. Appen holder dig opdateret på de nyeste digitale trusler.
Kender du disse 4 typer svindel?
Mange tusind danskere bliver hvert år udsat for digital svindel, og svindlerne udvikler og avancerer deres taktikker. Men hvis du er opmærksom på deres tricks, kan du bedre beskytte dig mod dem.
Forbrugerne betaler med data: Flere medier kræver login
Flere medier og digitale indholdstjenester kræver, at du skal logge ind for at få adgang til indholdet, men selvom et login ofte giver fordele til brugerne, er der også en bagside ved udviklingen, siger eksperter.