RayBan solbriller udviklet sammen med Meta udfordrer privatlivet
Gå til hovedindhold

Ny solbrille udfordrer privatlivets fred

Hvem filmer dig med solbriller? Solbriller fra Rayban med indbygget kamera og internetadgang udfordrer vores privatliv.

Lene Torp Carlsen · Foto: Meta · 1. juli 2025
Ray Ban - Meta solbriller udfordrer

De har været på markedet i nogle år, men nu kan man også købe højteknologiske solbriller med indbygget kamera og internet her i Danmark. 

Brillerne er udviklet i et samarbejde mellem RayBan og Facebooks moderselskab Meta og bliver blandt andet solgt i udvalgte Synoptik-butikker. 

Solbrillerne kan optage lyd og billeder, livestreame til for eksempel instagram, foretage telefonopkald, spille musik og – med hjælp fra AI - også give dig information om hvad du ser, inklusive andre menneskers ansigter. 

Meta solbriller rejser etiske spørgsmål

Det er den form for teknologi der giver stof til fremtidsvisioner: For eksempel vil Ray Ban Meta solbrillerne være utroligt smarte, når man er ude at rejse – de kan oversætte både samtaler og restaurantmenuer, og de kan fortælle dig om historiske mindesmærker. 

Men midt i fascinationen over den teknologiske udvikling, rejserne brillerne alvorlige spørgsmål om privatliv og databeskyttelse. 

”Brillerne virker som et bærbart skjult kamera koblet op på ny teknologi, som fanger vores ansigter, vores stemmer, vores ord og vores fysiske adfærd, siger seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, Peter Grønlund Holm og fortsætter: 

”Det er der mange penge i for virksomhederne. Men vi bør selv bestemme over vores data, og det tror jeg ikke kan lade sig gøre, ud fra hvad brillerne angiveligt kan”.

Mange har sammenlignet de nye kamerabriller med Google Glass, der aldrig blev nogen succes, men hvor brugerne hurtigt fik klistret mærkaten ‘Glassholes’ på sig, fordi mange fandt det creepy, at folk gik omkring med et kamera pegende direkte mod omgivelserne. 

For hvem filmer - hvornår - og hvad bliver det brugt til? 

Når det kommer til stykket, kan man ikke ignorere de privatlivs problemer der opstår, når man kan gå omkring og filme folk i offentligheden, uden at de er klar over det. 

At lege spion

Synoptik skriver selv, at brillerne giver een lejlighed til at lege spion, og understreger at man ikke må filme andre mennesker uden deres tilladelse. 

Men det er oplagt, at brillerne er en nem metode til at optage ømtåleligt eller privat indhold uden at folk ved det, for eksempel på stranden eller i nattelivet. Det indbyggede kamera er næsten usynligt og ledsages kun af en lille LED-lampe, der aktiveres under optagelse. Kritikere peger på at denne lampe let kan overses. 

Privatlivsorganisationer i både Europa og USA har udtrykt bekymring for, hvordan denne type teknologi kan føre til udbredt overvågning i hverdagen. Bekymringen forstærkes af Metas rolle som databehandler og virksomhedens tidligere skandaler omkring håndtering af persondata. 

”Vi ved at Metas forretning handler om at vide så meget om os som muligt, så deres annoncer og AI-modeller, kan blive så præcise som muligt, siger Peter Grønlund Holm og fortsætter: 

”Med brillerne lægger de op til at et hav af lyd, tale og video data indsamles og deles”.

Meta fremfører at man skal sørge for at få tilladelse fra folk, før man filmer dem. Men foreløbig er det så langt juraen rækker, i hvert fald i USA. 

Forskel på EU og USA

Juridisk set er der stor forskel på, hvad Ray-Ban brillerne må bruges til i henholdsvis USA og Europa. I USA er lovgivningen mere lempelig og kameraoptagelser i det offentligt rum kræver generelt ikke samtykke. Det gør det lovligt for brugere at filme andre uden at informere dem, så længe det sker i offentligheden. 

I Europa gælder derimod langt strengere regler under databeskyttelsesforordningen, GDPR. Her betragtes videooptagelser ofte som persondata, især hvis personer kan identificeres. Det betyder er brugere i EU potentielt overtræder loven, hvis de filmer uden et klart legitimt formål og uden af informere de involverede. 

Brillernes teknologi er derfor tilpasset, så der er grænser for hvad de er i stand til, hvis deres GPS viser at de befinder sig i Europa. 

”Mange af funktionerne er ikke tilgængelige på den nuværende model. Og jeg har meget svært ved at forestille mig, at brillerne med fuld funktionalitet overholder datalovgivningen, siger jurist Peter Grønlund Holm fra Forbrugerrådet Tænk.