Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Blog: Privat data skal tilhøre os selv

Du burde selv afgøre, hvilke private oplysninger du deler via dine apps på telefonen. Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, mener kampen for digitale rettigheder ikke kun skal kæmpes politisk og juridisk. Virksomhederne må gå forrest.
Af Anette Høyrup
18. December 2014
Foto: iStock

Min mobil er fyldt med apps

Det er flere år siden jeg fik min første smartphone og bevægede mig ind i en uendelig verden af apps.

På min telefon ligger der alt lige fra spil og opgaver til børnene, over vejrudsigt, nyheder og Twitter til de mere praktiske som institution-, rejse- og betalingsapps.

Hver gang jeg har installeret en app, har det stået sort på hvidt, lige for øjnene af mig, at appen kræver adgang til GPS, kalender, billeder, kontaktoplysninger og i visse tilfælde mine sms’er.

Jeg har godt nok tænkt; ”hold da op!”, men alligevel har jeg trykket installér.

Jeg har intet valg

Ønsker jeg ikke det, må jeg helt droppe appen og finde en anden, der gør der bedre, hvilket er svært. Meget svært.

Det ærgrer mig, at min telefon kun tilbyder mig et ”enten/eller”. Mit valg står mellem at være fuld digital og med på noderne eller digitalt fodslæbende og en smule udenfor.

Kan det virkelig passe, at vi forbrugere skal leve med et ”enten/eller”, når det kommer til apps?

Enten er vi ”på”, med hvad det kræver af afgivelse af oplysninger eller også er vi sat helt af, men med privatlivet i behold?

Det behøver heldigvis ikke være sådan. Men det er ene og alene op til virksomhederne at bestemme, i hvilken båd, vi forbrugere havner – om vi kan bestemme over vores egne oplysninger eller ej. En smule skræmmende?

Google halter efter Apple

Efter at have gransket forskellen mellem Apple og Googles styresystem, er det tydeligt, at det ikke behøver være et valg mellem at være på eller ikke-på.

Har du en iPhone med Apples styresystem er det dig, der ”frigiver” de oplysninger, du ser en mening i at dele.

Beder appen om adgang til dine sms’er, mestrer Apple gennem deres tekniske løsning kun at give app-virksomheden adgang til den ene sms, som er relevant for identifikationen.

Der kræves ikke adgang til samtlige sms’er, som er risikoen på min telefon med Googles styresystem Android. 

Der er en løsning

Politisk og juridisk er det en utrolig langtrukken kamp at sikre forbrugerens ret til et privatliv. At nå dertil, hvor det er forbrugerne, der bestemmer, hvad de ønsker at dele med hvem og til hvad - og ikke smartphonen.

Men der er en løsning, der ligger lige for. Den kommer fra virksomhederne selv.

De har den tekniske indsigt og kan se og forstå, hvad der foregår. De kan sikre forbrugernes privatliv, hvis de sætter brugeren ind i centrum af deres tjenester.

Virksomhederne skal begrænse den automatiske udveksling af personlig data og udstyre brugeren med en teknisk kontrol over delingen.

Apple gør det et stykke af vejen, Google langt fra. Men de kan, hvis de altså vil.

Skrevet af:
Anette Høyrup

Anette Høyrup

Seniorjurist
Politik & Strategi

Din kommentar