Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Blog: Legetøj skal ikke krænke børn

Børn har også ret til et privatliv. Derfor er det ikke fedt, hvis du har en Cayla-dukke eller i-Que-robot liggende under juletræet i år, skriver Anette Høyrup.
Af Anette Høyrup
9. December 2016
Blog: Legetøj skal ikke krænke børn
Foto: Getty Images

Legetøj hvisker reklamer i ørerne på dit barn

”Jeg elsker Disneyland. Jeg elsker alle forlystelserne der. Min mor og far elsker dem også. Jeg ville tage dertil hver eneste dag, hvis jeg selv kunne bestemme.”

Ordene kommer ikke fra et barn i en tv-reklame, men fra dukken Cayla.

Målrettet markedsføring kalder man det i reklamebranchen, og det er en effektiv måde at reklamere på. Vi er vant til reklamer alle steder, men ikke fra dukkernes mund.

Reklamerne er blot et ud af mange problemer, som blev fundet, da det norske forbrugerråd undersøgte dukken Cayla og robotten i-Que.

Legetøjsdukkerne Cayla og i-Que kan overvåge dit barn

Dårlig sikkerhed: Teknologien kan misbruges

Legetøjet har ingen digital sikkerhed. Derfor kan enhver tilkoble sig dukken, hvis bare de har en smartphone og er i nærheden.

Jeg tror bestemt ikke, at skumle personer lister rundt i villakvartererne og lytter med på små børns samtaler med dukkerne til te- selskaber, eller når dukkerne puttes i dukkevognen. Eller at legetøjsfirmaer kan finde på at hacke de internetforbundne dukker for at lokke børn til at ønske sig noget bestemt til jul. Slet ikke.

Men muligheden er der. Og det er det afgørende.

Børn har også ret til et privatliv

Forhandlere og producenter vil sikkert sige, at det har de ikke fået nogen klager over. Og det tror jeg gerne.

Overvågning er jo sjældent noget, man er klar over, man bliver udsat for. Men også børn har ret til et privatliv. Når et barn leger på børneværelset, bør det ikke være en mulighed, at fremmede lytter med. 

Barnet kan snakke med dukkerne via en app på en smartphone. Vilkårene for appen indebærer, at alle dit barns samtaler må arkiveres og deles med ukendte tredjeparter.

Og vilkårene kan ændre sig når som helst og uden varsel.

Opråb om at tage ansvar

Børn skal ikke være prøveklude i udrulningen af "it i alting"-teknologien. Det er dybt urimeligt.

Virksomheder, myndigheder og landets politikere bør stramme op og sikre, at ny teknologi ikke misbruges til at indsamle data fra folk, uden de selv er klar over det.

Som en forbruger meget rigtigt formulerede det i en e-mail til mig forleden: "Det har vilde perspektiver, at noget sådan pludselig udspiller sig, bare fordi det teknisk kan lade sig gøre. Man spørger sig selv, hvor den naturlige stopklods er i et gennemreguleret samfund som vores?”

Kræv dine penge retur

Dukken Cayla og robotten i-Que ligger måske allerede på børneværelset. Konkrete råd til, hvordan I håndterer dem, har jeg ikke. Men nu kender I betingelserne.

Klag i butikken eller til Datatilsynet og Forbrugerombudsmanden, hvis I mener, at risikoen for aflytning samt den målrettede markedsføring er stødende. Eller giv jeres mening til kende her.

Julen kommer igen næste år, så kunne dit barn virkelig godt tænke sig en Cayla eller i-Que, skal du måske vente til sikkerheden er blevet forbedret. I mellemtiden gør jeg og de øvrige europæiske forbrugerorganisationer alt, hvad vi kan, for at forbedre den digitale tryghed for forbrugerne.

Skrevet af:
Anette Høyrup

Anette Høyrup

Chefjurist
Politik & Strategi

Comments

My Friend Freddy bamsen kan tilføjes til listen over legetøj, der kan misbruges til overvågning. Den kan både bruges som trådløs mikrofon og højttaler fra ethvert device, der kan bruge den slags via bluetooth (er testet fra en windows 10 maskine).

Det er da godt nok uhyggeligt at der findes legetøj som det.

Din kommentar