Noise Reduction - ANC hvad er det?| Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Aktiv støjreduktion lukker støjen ude

Aktiv støjreduktion, ANC, er udbredt i høretelefoner, og det behøver ikke at koste kassen. Læs hvordan det virker, så du kan høre musik og podcast uforstyrret.

Tage Majland · Foto: Getty Images · 9. december 2021
Sådan virker høretelefoner med ANC

ANC er en forkortelse for Active Noise Cancellation eller Active Noise Control.

Her opfanger høretelefonerne omgivelsernes lyd og afspiller en ‘modlyd’, der udjævner og dermed dæmper omgivelsernes lyd.

Når du bruger høretelefoner, skærmer de for en del støj fra omgivelserne, fordi du har noget i eller over ørerne. Det kaldes passiv støjreduktion, men det lukker ikke alt larm ude.

Derfor kan det være praktisk med aktiv støjreduktion, ANC, til at supplere den passive støjreduktion, du allerede får naturligt ved at have noget i eller ud over ørerne.

Bedst dæmpning med ANC af vedvarende støj

ANC fungerer bedst ved dybere frekvenser og vedvarende støj som fra en støvsuger, tog eller fly.

Det kan være sværere at dæmpe mere uregelmæssig støj og højere frekvenser, men også det bliver høretelefoner bedre og bedre til.

Tidligere var høretelefoner med ANC typisk en del dyrere end modeller uden ANC, men i dag er de mere tilgængelige i pris.

I Forbrugerrådet Tænks test har mange af høretelefonerne ANC, og generelt er kvaliteten af de mange forskellige modeller god uanset prisen. Men nogen høretelefoner er bedre end andre, så tjek testen, før du køber.

Luk lidt af lyden ind

Det kan i nogle tilfælde være praktisk ikke helt at lukke sig ude fra omverdenens lyde, for eksempel i trafikken eller på kontoret, hvis du gerne vil følge med i, hvad der foregår rundt om dig. Her tilbyder høretelefoner forskellige muligheder.

Ideen med denne funktion er at få mere lyd ind, end hvis du bare slukker for ANC, så lyden altså får lov til at komme igennem den passive støjreduktion.

Små mikrofoner optager omgivelseslyden og afspiller den igennem høretelefonerne, så omgivelseslyden lyder som om, du ikke har høretelefoner på. Nogle gengiver alt lyd, andre gengiver omgivelseslydene, men i reduceret lydstyrke. Så der er lidt forskel på, hvordan funktionen bliver brugt.

Tjek i specifikationerne, hvis du vil vide, hvad de enkelte modeller kan.

Høretelefoner uden ANC skærmer også for larm udefra

Passiv støjreduktion er høretelefoners evne til at lukke støj ude på samme måde som høreværn og ørepropper.

Høretelefonernes materiale og pasform i eller ud over ørerne kan gøre en stor forskel på, hvor meget støjen fra omgivelserne bliver skærmet af.

Prøv om muligt høretelefonerne før købet for, om de er behagelige og har den ønskede effekt.

In-ear-høretelefoner har ofte flere størrelser af silikonepropper med i pakken, så du kan få dem til at passe i dine ører. Jo bedre de passer, desto bedre isolerer de fra udefrakommende støj, og andre kan heller ikke høre, hvad du lytter til.

De skal passe naturligt i dit øre, så de ikke ryger ud, når du dyrker sport eller går rundt.