TEST af Elcykler med centermotor - uvildig test af 251 elcykler
Gå til hovedindhold

Test: Elcykler

Vi har testet 251 elcykler med centermotor. Se alle testresultaterne her og hvilke der er Bedst i Test, så du kan vælge en cykel der passer til dit behov.

Opdateret d. 2. juli 2025

Grundige og uvildige test koster penge

Du kan få adgang til denne og alle andre test på tænk.dk

for 58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Elcykler

Elcykler er en stor investering, derfor er det også godt at vide hvor god den elcykel du køber er. Vi har testet 251 elcykler med centermotor. Elcyklerne er både elcykler til mænd og elcykler til kvinder. Der kan være forskel i stellene, så i testen vil du finde klassiske elcykler, el-citybikes og el-mountainbikes.

Vi har testet elcykler fra mærkerne: 

Batavus, BESV, Canyon, Centurion, Cube, E-Fly, Gazelle, Giant, Kalkhoff, Koga, MBK, Nishiki, Raleigh, Riese & Müller, SCO Premium, Scott, Specialized, Trek og Winther.

Sådan har vi testet

I testen har vi undersøgt en langt række motorer og display på et laboratorie. Motorerne er blevet sat i en testbænk, hvor en motor simulerer et menneskes pedaltråd og træder med 60 omdrejninger i minuttet – målet er en hastighed på lige under 25 km/t. Der bliver så testet for forskellige scenarier, som fx cykling på fladt terræn, på bakker og i modvind.

Derudover har vi vurderet batterikapacitet, bremsetyper, om elcyklerne har rem eller almindelig kæde, om de har affjedring, hvilken type gear m.m. På baggrund af disse parametre får hver elcykel en testscore. 

Nederst på siden kan du læse mere om de enkelte testparametre

Derfor tester vi elcykler

Elcykler er blevet meget populære og det betyder, at der er kommet mange modeller i handlen. Første gang vi testede elcykler med centermotor oplevede vi, at nogle motorer havde svært ved at slå til og fra når man kom op i fart og havde en ”yoyo” fornemmelse i trådet. Det oplever vi ikke så ofte længere.

Vi ved af erfaring fra andre test, at når et produkt bliver populært, så vil der være nogle rigtige gode modeller i handlen, men at der også vil være modeller og mærker som ikke er pengene værd. 

En god elcykel kan være et reelt alternativ til fx en bil, mens en dårlig elcykel hurtig ender som skrot, som både belaster naturen og pengepungen.

Vi tester elcykler så du kan vælge en cykel du bliver glad for i mange år. Samtidig skubber vores test både producenter og hele markedet i den rigtige retning.

Mød holdet bag vores test af elcykler

Thorben, Thomas og Anders står bag vores test af elcykler med centermotor og de har stået for alle vores elcykeltest gennem årene. Thomas og Thorben har haft kontakten til laboratoriet og udviklet de parametre vi vurdere tilbehør m.m på. Anders har lavet den store markedsundersøglese, for at udvælge så mange elcykler som muligt. Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i ICRT

Thorben Bayer

Thorben Bayer

Projektleder
Test og analyse
Thomas S Pedersen

Thomas S. Pedersen

Projektleder
Test og analyse
Anders Tranekjær

Anders Flensburg Trankjær

Markedsresearcher
Test og analyse

Sådan har vi testet elcykler

  • Motorerne er blevet sat i en testbænk, hvor en motor simulerer et menneskes pedaltråd og træder med 60 omdrejninger i minuttet – målet er en hastighed på lige under 25 km/t. Der bliver så testet for forskellige scenarier, som eksempelvis cykling på fladt terræn, på  bakker og i modvind.

    Hvert af de tre scenarier testes med tre forskellige hjælpeniveauer, som elcykelmotoren skal understøtte med. 

    • Kørsel på fladt terræn er en test af, hvordan motoren opfører sig, når den slår til og fra: Er der forsinkelse på, hvornår motoren hjælper eller slår fra, når der bremses? Er der en yoyo-effekt, når du ligger på maksimalhastigheden? Og hvor effektivt understøtter motoren cyklen i forskellige hjælpeniveauer?
    • Acceleration og assistance er en test af, hvordan motoren begynder at hjælpe under acceleration. Er det meget tydeligt og giver et ryk eller en mere glidende og behagelig acceleration? Hvor behagelig er accelerationen fra 0 og op til 25 km/t både med og uden gearskifte?
    • Kørsel på stigninger og bakker er en test af, hvor meget hjælp motoren giver ved stigninger og bakker i de forskellige hjælpeniveauer. Det bliver målt både med og uden gearskifte, og både ved hastigheder omkring 18 km/t og knap 23 km/t.
    • Rækkevidden af motoren er vurderet ud fra alle ni kombinationer i testbænken: Hvor lang rækkevidde får du ved blandet kørsel med et standardbatteri på 500 watt-timer? Effektiviteten er både vurderet ved en hastighed på 18 km/t og 23 km/t. Rækkevidden er en karakter, da den faktiske afstand du kan tilbagelægge afhænger af mange faktorer.
    • Motoreffektivitet er målt for, hvor effektivt motoren omsætter energien til fremdrift.
    • Motorstøj er vurderet ved at måle, hvor meget motoren larmer, og hvor generende lyden opleves.
  • Display og betjening vurderes på, hvor let displayet er at betjene, hvor overskueligt det er, hvilken information der er til rådighed, samt hvor let det er at se displayet i eksempelvis kraftigt sollys. 

  • Komponenter er en vurdering af hvor godt cyklen er udstyret. Den tager blandt andet højde for:

    Antallet af gear

    • For et navgear (indvendigt) vil 7-8 gear oftest være tilstrækkelig. Udvendige gear med 9 eller flere oftest findes på mere sporty cykler. Nogle cykler fås også med trinløst gear

    Bremsetypen

    Cykler kommer med forskellige bremsesystemer. Her er både fodbremse,  fælgbremse, tromle/rulle bremse og skivebremse.

    • Fodbremsen er placeret i bagnavet på cyklen og er indkapslet så den er beskyttet. Der er ingen vedligehold, til gengæld er bremsen ikke så effektiv som andre bremser
    • Fælgbremsen er den klassiske håndbremse, som fungerer ved at en kaliber placeret umiddelbart over forhjulet eller baghjulet skubber to klodser ind på fælgen som så bremser. Kræver en del vedligehold.
    • Tromlebremsen/rullebremse er også en håndbremse. Bremsemekaniken er lukket inde i en skal der beskytter bremsen og der er mindre vedligehold. Til gengæld bremser de lidt dårligere end de andre bremser.
    • Skrivebremsen er også en håndbremse, og fungerer ligesom bremser på en bil, ved at en kaliber presser bremseklodserne ind på en skive placeret i hulet. Bremset er meget effektiv, tildel selvrensede. Der må dog ikke komme fedt eller olie på skiven da dette kan forringe bremseeffekten væsentligt

    Alle håndbremser kan i princippet benyttes med mekanisk bremsekabel eller hydraulisk. Den mekaniske er et kabel som man trækker i med håndtaget og aktivere bremsen, hvorimod med den hydrauliske er det hydraulikolie i kablet som overføre kraften fra håndtaget til bremsen. Hydraulisk ses oftest på skivebremser. Den hydrauliske forbindelse gør at man kan bremse markant hårdere og væsentlig mindre indsats.

    Tilstedeværelsen af ​​forgaffel- og sadelpindsaffjedring

    • Affjedring vil i de fleste tilfælde giver en blødere og behageligere cykeltur, hvor affjedringen absorbere ujævnheder fra underlaget. Cykeldækket giver dog også lidt affjedring, så er der meget få ujævnheder på din vej, kan dette undværes

    Dækkenes bredde

    • bredere dæk giver øget stabilitet, især ved højere hastigheder eller på ujævne overflader.
    • De forbedrer vejgreb, da mere gummi kommer i kontakt med underlaget, især på løst underlag som grus, sand eller sne og i våde forhold. Dette forbedre også bremseevnen og reducere bremselængden
    • De absorberer også stød og vibrationer bedre som kan give en behageligere køreoplevelse, især på længere ture.

    Gå-assistent

    • Gå-assistenten kan være en stor hjælp hvis du skal trække op ad ramper eller bakker du ikke kan cykle opad. Da elcyklen er tung, kan gå-assistenten hjælpe dig med at trække cyklen.

    USB-opladerforbindelse

    Rem eller kædetræk

    • Remtræk kræver mindre vedligeholdelse, da det ikke skal smøres og er mere holdbar end normal kædetræk. Det er dog også dyrere end kædetræk.

    Et aftageligt display

    • Et aftageligt display kan både være en hjælp til at forhindre tyveri, da cyklens motor typisk ikke vil virke uden displayet. Det gør det også lettere at skifte hvis eksempelvis skærmen skulle blive ødelagt.

Læs mere om elcykler

Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.