Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Løbe-apps: Pas på disse ulemper

Løbe-apps lader dig følge med i din træning, men du skal passe på. Løbe-apps dræner din telefon for strøm og snager i dit privatliv.
Af Morten Levinsky Thorsboe
16. Maj 2019
Fitness med privatlivet intakt
Foto: iStock

Træningsresultater fra apps giver dig overblik

Træningsapps kan du bruge, når du skal have data om din løbetur, cykeltur eller andre motionsformer. De kan på mobilen eller computeren, give dig et overblik over dine præstationer og fremgang men der er en række ting, du skal være opmærksom på.

Se hele vores test af smartphones

Batteriet på din smartphone bliver drænet

Mobiltelefonens batteri bliver drænet af løbe-appen og brug af gps. Derfor skal du have opladt telefonen, hvis du skal ud på flere times træningsøvelser.

Nogle apps virker med et smart-ur, så du ikke behøver at have en smartphone med på løbeturen.

Få styr på dit privatliv på din smartphone

Betaling direkte eller med dine date

Gratis løbe-apps er typisk pakket ind i annoncer for at få dig til at vælge en betalingsversion, og annoncerne kan virke anmassende og forstyrrende.

Løbe-apps kan du købe ved engangsbetaling, men også som abonnementstyper med løbende betaling for adgang til en reklamefri version af appen med ekstra funktioner og, tjenester.

Betaler du ikke for en app, kan du risikere, at appen høster dine data og sælger dem videre til tredje part. Det kan være, at appen har adgang til dine kontakter eller kamera, men også hvis den er koblet op på Facebook.

Løbe-apps snager i dit privatliv

Løbe-apps indhenter private data om dig. Men ikke alle apps er lige slemme til at dele dine informationer med tredjepart. Derfor skal du undersøge, hvilke informationer du deler med udbyderen, og om virksomheden sælger informationerne videre.

Løbe-apps sporer dig, når du træner, men også når du ikke træner. Tænk over, at det for eksempel er muligt for din løbe-app at følge dig, så længe du har slået din GPS-placering til. Det gælder i øvrigt rigtig mange af dine apps.

Gps-placeringen kan du med fordel slå fra, når du ikke træner eller skal finde vej. Der findes dog eksempler på apps, der følger din placering uden brug af GPS.

På nogle telefoner kan du vælge, at en app kun må have adgang til din placering, når appen er i brug.

Præcisionen kan svinge i kvalitet

Præcisionen af løbe-appen kan svinge, hvis du har en mobil med svag GPS, eller hvis du løber et sted med høje træer eller mellem høje bygninger. Så kan GPS’en have svært ved at fastslå din nøjagtige position.

Løbe-apps er svære at skifte imellem uden at miste data

Vælg løbe-app med omhu, selv om de er gratis. Opsamlede data om dine løbeture er bundet til den brugerkonto, som du har oprettet til den valgte app.

Overførsel af dine data fra en app til en anden er svært, hvis du ønsker at skifte og samtidig bevare din træningshistorik. Med nogle apps kan det slet ikke lade sig gøre, mens andre kræver, at du benytter et eksternt hjælpeprogram.

Mobilabonnementer: Se dig for, når du samler streaming og telefoni

Slet din profil, når du sletter løbe-appen

Hvis du vil slette din løbe-app, og der er tale om én af dem, hvor du samtidig har oprettet en personlig profil, er det ikke nok, at du blot sletter appen på din telefon.

Du skal også kontakte firmaet bag og anmode om at få slettet din profil.

Forbrugerrådet Tænks guide: Privatliv på din smartphone