Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Blog: Derfor beskytter privacyjuristen sig mod apps

Antivirus og firewall er ikke længere nok til at beskytte dit privatliv i den digitale verden. Privacyjurist Anette Høyrup, mener, at apps er den nye trussel mod dine private oplysninger. Læs, hvorfor hun beskytter sig mod apps.
Af Anette Høyrup
10. December 2015
Foto: iStock

Smartphonen har erstattet min computer

Mobiltelefonen er nærmest blevet en fast del af min krop. Den er med mig overalt, og sammen med min tablet afløser den oftere og oftere min halvtunge, langsomme computer.

Når mobilen afløser computeren, skifter vi i højere grad internettet ud med apps.

Kommunikation på sociale medier, avislæsning, betaling af varer og underholdning sker nu typisk via apps. Nogle af dem har jeg selv installeret, andre følger med mobilen som standard.

Antivirus og firewalls slår ikke længere til

Virksomheden bag en app får direkte adgang til mine personlige oplysninger på telefonen. Uanset om det drejer sig om motionsapp’en Endomondo, Rejseplanen.dk, Facebook Messenger eller en tilfældig lommelygte app.

Min kalender, kontaktoplysninger eller lokation kan altså på et splitsekund ende på en harddisk hos virksomheden bag tjenesten.

Antivirusprogrammer, firewalls og vigtigheden af løbende opdateringer har indtil nu, været min ”børnelærdom” for at holde sig sikker. Men det slår desværre ikke til, når computeren skiftes ud med mobilen.

Mine apps adgang til mine private oplysninger på telefonen er den store udfordring nu.

4 grunde til at jeg beskytter mig mod apps

  • Der er ikke altid en saglig begrundelse for, hvorfor tjenesten skal have adgang til mine oplysninger. Hvorfor skal lommelygteapp’en vide, hvor i verden jeg befinder mig fysisk og hvorfor skal Facebook stikke næsen i mine private sms'er?
  • Oplysninger flyder typisk videre fra app-udvikleren til et ukendt antal samarbejdspartnere på tværs af landegrænser. Mit privatliv bliver dermed en del af en kommerciel agenda, udenfor brugerens viden og kontrol.
  • Svindelapps kan være umulige at gennemskue, før jeg har installeret dem. For nylig kom det for eksempel frem, at en app, som udgav sig for at være en privacy-app, havde til formål at aflure min hemmelige kode. 
  • Vilkårene, der kræves for at bruge en app, er typisk alenlange og uforståelige, så de færreste orker at læse dem og den enkelte ikke kan gøre noget ved det alene.

Apps kræver nye forholdsregler

Når man læser listen af udfordringer ovenfor, skulle man tro, jeg var ude i et skræmmekampagne-ærinde. Det er jeg ikke. Jeg vil blot gøre opmærksom på, at vi med app’ens indtog ikke er beskyttet i tilstrækkelig grad med myndigheders råd om at huske at opdatere sikkerhedsprogrammer på hjemmecomputeren.

Nye digitale udfordringer kræver løbende ny viden og værktøjer hos den enkelte. Enhver skal kunne håndtere sikkerhed og privatliv, hvad enten det er på computeren, mobilen eller tableten.

På den lange bane skubber Forbrugerrådet Tænk på for en forbedring af reglerne og virksomhederne er også ved at vågne langsomt op, men her og nu er forbrugerne nødt til at tage sagen i egen hånd.

Se for eksempel i denne korte video, hvordan du med få indstillinger kan beskytte dig bedre.

Video: Sådan undgår du målrettet annoncering

Skrevet af
Anette Høyrup

Anette Høyrup

Chefjurist
Politik & Strategi

Comments

God artikel om sikkerhed, men hvordan fjerner man app's fra sin android smartphone? Dem der følger med ved køb.
Mvh
Peter

Din kommentar