Trådløs lyd med enten Wifi eller Bluetooth | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Wifi eller Bluetooth: Sådan får du trådløs lyd

Trådløse højtalere er ikke forbundet med kabel til computer, smartphone, tablet eller musikanlæg. Lyden overføres via wifi eller bluetooth. Men fungerer det i praksis?

Tage Majland Foto: Getty Images · 15. december 2016
Smartphone og højtaler på bord der kan forbinde trådløst ved enten Wifi eller Bluetooth

Wifi dækker bredt, og giver stabil lyd

Trådløse netværk, hvor computer, tv, højtalere og andre enheder kan tilsluttes, kaldes også wifi.

Højtalere til wifi er ofte større end mobile højtalere og uden batteri. De har typisk også multirum-funktion.

Højtalerne streamer musikken, radio, lydbøger og podcasts direkte fra nettet i stedet for fra eksempelvis din telefon. Så musikken spiller videre, når du forlader rummet med telefonen, og telefonopkald forstyrrer ikke.

Lyden styres mere fleksibelt mellem højtalerne med wi-fi

Musikken kan i de fleste systemer styres fra flere enheder uden besvær. Det vil sige, at du kan tænde for musikken fra din smartphone i køkkenet, mens børnene via eksempelvis en tablet kan skifte musikken på højtaleren fra samme system i stuen.

Højtalersystemet styres typisk af en app.

Wifi kan være en god løsning, hvis du vil have flere højtalere i forskellige rum og have dem samlet i ét system. Forbindelsen er mere stabil end bluetooth, da rækkevidden er bedre.

Bluetooth er let at koble sig på, men har mindre kraftigt signal

Mindre og mere mobile højtalere kan forbindes via bluetooth, men også flere af de større stationære højtalere anvender teknologien, der er udbredt anvendt til blandt andet trådløse tastaturer og mus.

Forbindelse til højtaleren fra din telefon eller tablet er nem at skabe med bluetooth. Men det kan være besværligt at styre højtaleren fra flere enheder.

Rækkevidden af bluetooth er få meter. Vægge og etageadskillelse reducerer signalet.

Musikken til trådløse højtalere via bluetooth bliver afbrudt

Lyden fra apps på din telefon kan afspilles i højtaleren. Ulempen kan være, at ringetoner og systemlyde på telefonen kommer ud i højtalerne.

Musikken kan også afbrydes af, at du forlader rummet, modtager et opkald eller bruger telefonen til noget andet. Musikken stopper, hvis du skifter til en anden app, der bruger lyd.

Lyden bliver streamet fra telefonen, hvilket kan dræne batteriet på den.

Bluetooth-højtalere tilbyder på nogle modeller muligheden for at kobles trådløst til et stereo-par, men de kan ikke sættes op som et multirumssystem.