Sådan vælger du det mest bæredygtige juletræ
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan vælger du det mest bæredygtige juletræ

Juletræer belaster klima og miljø – men du kan mindske belastningen ved at vælge det rigtige træ.

Christina Vejsgaard · Foto: Getty Images · 1. december 2023
mest bæredygtigt juletræ

Produktionen af juletræer belaster klima og miljø, og vil du holde en mere bæredygtig jul, vil det bedste være helt at undlade juletræet.

Skal du have et juletræ, så er en økologisk rødgran det valg, der har den mindste belastning.

Rødgran er hjemmehørende i Danmark og gror derfor nemmest uden sprøjtemidler.

Nordmannsgrantræer, som er et træ, danskere ofte vælger, kræver mange sprøjtemidler mod svamp og insekter samt væksthormoner og kunstgødning, hvis de skal dyrkes effektivt. Derfor er der ikke meget natur og biodiversitet tilbage i de områder, hvor normannsgrantræer dyrkes.  

Økologiske juletræer er stort set ikke sprøjtet

I Danmark bruges der ifølge Danmarks Naturfredningsforening årligt 25 tons glyfosat til at dyrke juletræer og klippegrønt. Glyfosat er klassificeret sandsynligvis kræftfremkaldende af WHO.

Økologiske juletræer er som udgangspunkt ikke sprøjtet. Hvis de er, er det kun med nogle af de få midler, der er godkendt til økologisk produktion.

Kun knap to procent af de juletræer, der produceres i Danmark, er økologiske. Hvis du ikke når at få fat på ét af dem, kan du i stedet se efter et juletræ, der er sprøjtefrit.

Plastikjuletræer er måske, måske ikke mindre belastende

Hvis du overvejer et kunstigt juletræ i plastik i stedet for grantræet, har det den fordel, at træet kan bruges år efter år.

Der er forskellige beregninger af, hvor længe du skal genbruge et plastikjuletræ, før det bliver bedre for klimaet end at købe et nyt træ hvert år.

Den grønne tænketank Concito har udtalt, at du kun skal bruge plastikjuletræet i fem år, før klimabelastningen er mindre end den ville have været ved rigtige træer.

Danmarks Naturfredningsforening henviser omvendt til beregninger fra Naturskyddsföreningen i Sverige, der vurderer, at plastiktræet efter 10 år stadig er mere belastende end rigtige træer.

Inden du køber et plastikjuletræ, skal du i hvert fald være sikker på, at du får lyst til at bruge det i mange år. Derudover skal du gå efter et juletræ af PE-plast i stedet for PVC-plast. PVC er miljøbelastende og kan være blødgjort med hormonforstyrrende ftalater og andre uønskede kemikalier, som kan forurene indeklimaet.

En test fra 2020 viste at 50 procent af de undersøgte plastikjuletræer indeholdt uønsket kemi.

Hvis du ender med at købe rigtige træer efter et par år, fordi du savner duften eller følelsen af rigtig gran, går du glip af klimagevinsten.

Tro ikke på greenwashing af juletræer

Ligesom på andre områder ser vi markedsføring, der oversælger juletræers grønne egenskaber. Men det giver ikke mening at sælge et juletræ som bæredygtigt, for produktionen af juletræer belaster klimaet og miljøet.

Hvis markedsføringen får juletræet til at virke lidt for grønt til, at du tror, det kan være rigtigt, kan du anmelde forhandleren til Forbrugerombudsmanden.

Tjek forhandleren af pottejuletræer

De seneste par år har du også kunnet købe et juletræ i potte af et firma, som for eksempel lover at hente træerne og plante dem ud igen.

I teorien kan det godt være en god løsning for klimaet og miljøet, men det er endnu ikke en forretningsmodel, der er bevist i praksis.

I julen 2019 kom en del forbrugere i klemme, fordi de enten fik leveret forkerte træer eller slet ikke fik et træ. Blandt andet var flere stillet et økologisk træ i udsigt, men fik et konventionelt dyrket træ.

Flere forbrugere fortalte også, at træet ikke blev hentet igen.

Tjek derfor forhandleren grundigt, inden du køber et juletræ i potte.