Sådan vælger du det mest bæredygtige juletræ
Juletræer belaster klima og miljø – men du kan mindske belastningen ved at vælge det rigtige træ.

Et lokalt dyrket, økologisk rødgrantræ er det juletræ, der er bedst for klima og miljø.
Rødgran passer bedst til klimaet i Danmark. Nordmannsgrantræer kræver mere hjælp fra sprøjtemidler og kunstgødning.
Rødgranen dufter også mere af gran. Til gengæld taber den hurtigere sine nåle, så stil træet køligt, indtil du skal bruge det.
En juletræsfod med plads til vand kan også hjælpe træet med at holde på nålene.
Økologiske juletræer er stort set ikke sprøjtet
I Danmark bruges der ifølge Danmarks Naturfredningsforening årligt 25 tons glyphosat til at dyrke juletræer og klippegrønt.
Økologiske juletræer er som udgangspunkt ikke sprøjtet, og hvis de er, er det kun med nogle af de få midler, der er godkendt til økologisk produktion.
Kun to procent af de juletræer, der produceres i Danmark, er økologiske. Hvis du ikke når at få fat på ét af dem, kan du i stedet se efter et juletræ, der er sprøjtefrit.
Plasticjuletræer er måske, måske ikke mindre belastende
Overvejer du et juletræ i plastik i stedet for grantræet? Det har den fordel, at træet kan bruges år efter år.
Der er forskellige beregninger af, hvor længe du skal genbruge et plastikjuletræ, før det bliver bedre for klimaet end at købe et nyt træ hvert år.
Concito har udtalt, at du kun skal bruge plastikjuletræet i fem år, før klimabelastningen er mindre end den ville have været ved rigtige træer.
Danmarks Naturfredningsforening henviser omvendt til beregninger fra Naturskyddsföreningen i Sverige, der vurderer, at plastiktræet efter 10 år stadig er mere belastende.
Inden du køber et plastikjuletræ, skal du i hvert fald være sikker på, at du får lyst til at bruge det i mange år.
Hvis du ender med at købe rigtige træer efter et par år, fordi du savner duften eller følelsen af rigtig gran, går du glip af klimagevinsten.
Tro ikke på greenwashing af juletræer
Støder du på juletræer, der lover at være bæredygtige? Det skal du ikke tro på. Concitos beregninger viser, at et juletræ udleder cirka 10 kilo CO2. Hertil kommer de typisk store mængder sprøjtegift, der anvendes i dyrkningen og som belaster miljøet.
Ligesom på andre områder ser vi markedsføring, der oversælger juletræers grønne egenskaber. Men det giver ikke mening at sælge et juletræ som bæredygtigt, for produktionen af juletræer belaster klimaet og miljøet.
Hvis markedsføringen får juletræet til at virke lidt for grønt til, at du tror det kan være rigtigt, så kan du anmelde forhandleren til Forbrugerombudsmanden.
Tjek forhandleren af pottejuletræer
De seneste par år har du også kunnet købe et juletræ i potte af et firma, som for eksempel lover hente træerne og plante dem ud igen.
I teorien kan det godt være en god løsning for klimaet, men det er endnu ikke en forretningsmodel, der er bevist i praksis.
I julen 2019 kom en del forbrugere i klemme, fordi de enten fik leveret forkerte træer eller slet ikke fik et træ. Blandt andet var flere stillet et økologisk træ i udsigt, men fik et konventionelt dyrket træ.
Flere forbrugere fortalte også, at træet ikke blev hentet igen.
Tjek forhandleren grundigt, inden du køber et juletræ i potte.

Arla stopper kampagne om CO2-neutralitet
Arla vælger nu selv ikke at anprise produkter som CO2-neutrale, efter at kampagnen har kørt i flere år. Men problemet med de lange sagsbehandlingstider i sager om greenwashing består stadig.

En tsunami af elektronikaffald vælter ind over os
Elektronikspildet koster dyrt i klima- og miljøregnskabet. Løsningen er mere holdbare produkter, som også kan repareres.

Den kollektive transport er bedre end sit rygte
Knap halvdelen af passagererne er godt tilfredse med den kollektive trafik, og det er godt for den grønne omstilling.