| Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Opvaskemaskiner

Hvilken opvaskemaskine er bedst i test? Se vores uvildige test af underbygget og integreret opvaskemaskiner, så du kan vælge den bedste.

Opdateret d. 12. september 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Opvaskemaskiner

Det kan være svært at finde den helt rigtige opvaskemaskine, når der findes flere hundrede modeller på markedet. Med vores opvaskemaskine test bliver du dog klædt godt på til at finde den helt rigtige maskine ud fra dine behov. 

Ny testsystem af opvaskemaskiner

Alle opvaskemaskiner bliver testet på samme måde på laboratorium, derfor er alle vores testresultater sammenlignelige uanset hvornår de er testet.

Vi har opdateret vores testprogram, så du nu kan finde 42 underbyggede og integrerede opvaskemaskiner i vores nuværende test, men under ′tidligere test′ finder du yderligere 96 opvaskemaskiner. Testresultaterne mellem de to test er ikke sammenlignelige, men en god opvaskemaskine i den tidligere test, er stadig en god opvaskemaskine.

Disse opvaskemaskine-mærker har vi testet

AEG, Beko, Blomberg, Bosch, Cylinda, Electrolux, Elvita, Grundig, Ikea, LG, Miele, Point, Samsung, Siemens og Whirlpool

Sorter på det der er vigtigt for dig

Med vores filtreringsværktøj i testresultaterne, kan du lægge vægt på de parametre, som har størst betydning for dig. Du kan fx sortere efter energimærkning, pris, mærke, antal kuverter m.m.  På den måde kan du finde den helt rigtige opvaskemaskine til dig.

Når du klikker ind under den enkelte maskine, får du også et overblik over hvilke funktioner, plads og tilbehør, som maskinen har.

Derfor tester vi opvaskemaskiner

En opvaskemaskine koster mange penge og skal holde i mindst 10 år. Derfor er det vigtigt at vælge den rigtige. Vi tester for at sikre, at maskinerne ikke bare har et godt energimærke, men også kan vaske servicen rent. Opvaskemaskinernes energimærke bliver givet på baggrund af el- og vandforbruget på Ecoprogrammet fordelt på antallet af kuverter opvaskemaskinen kan indeholde. En opvaskemaskine er altså ikke nødvendigvis god, selvom den har et godt energimærke.

Vores test skubber både producenter og hele markedet i den rigtige retning, så opvaskemaskinerne både er energivenlige OG gode opvaskemaskiner.

Mød holdet bag vores opvaskemaskine test

Gitte og Lisbeth har i mange år haft ansvaret for vores opvaskemaskine test.
De har lang erfaring med at udvælge og gennemskue forskellene på de enkelte modeller, samt formidle de mange testresultater fra laboratorie-testene. Testen er udført i samarbejde med andre europæiske forbrugerorganisationer i ICRT

Gitte Sørensen

Gitte Sørensen

Projektleder
Test og analyse
Lisbeth Walker

Lisbeth Walker

Markedsresearcher
Test og analyse

Sådan har vi testet opvaskemaskiner

  • Vi har testet opvaskemaskinerne ved at fylde dem med 101 stykker service, hvis der er tale om en maskine til 13 kuverter. Til opvaskemaskiner, der kan vaske flere eller færre kuverter justeres mængden af service i forhold til den angivne kapacitet. 

    Glas, kopper, tallerkener, bestik, plasticbokse, potter og pander er blevet gjort beskidt med blandt andet æg, spinat, havregryn, tomatjuice, kaffe og mælk og derefter tørret. 

    Maskinerne er testet på 2 programmer

    Hver opvaskemaskine er testet på 2 programmer. Det første program er for de fleste maskiner et autoprogram. Hvis opvaskemaskinen ikke har et sådan program, har vi valgt Normal eller Standard eller et andet program beregnet til normal snavset opvask og helst uden forvask. 

    Det andet program, vi har testet opvaskemaskinerne på, er eco-programmet, der generelt bruger mindre strøm og vand, og er oftest er langsommere end autoprogrammet. 

  • Opvaskemaskinernes brugervenlighed er en samlet vurdering blandt andet af, hvor let det er at fylde og tømme maskinen, hvor let det er at tage filteret ud og rense det, håndtering af lågen, saltbeholderen og beholdere til sæbe og afspændingsmiddel, kontrolpanelet samt selvrenseeffekten i lågeområdet.

  • Den samlede vurdering af vandforbrug og elforbruget bygger på både hovedprogrammet og øko-programmet. På den måde får du et mere retvisende billede en hvis du blot ser på energimærkningen, som bygger på øko-programmet.

  • Støj og lyd er en kombination af en objektiv måling af støjniveauet i dB (deciBel) og en subjektiv vurdering af støjen fra et panel bestående af fem personer.

    Målingerne kan ikke sammenlignes direkte med producenternes egne, da lydmålinger er meget sensitive overfor metode og omgivelser. Afstand til mikrofon, og hvorvidt opvaskemaskinen måles som stående under et køkkenbord eller frit i rummet, gør en kæmpe forskel.

    Den enkelte opvaskemaskine i vores test er selvfølgelig målt på sammenligneligt grundlag.

  • Tidsforbrug for en opvaskemaskine kan være en vigtig faktor, Derfor er tidsforbruget en bedømmelse af den tid, det tager for maskinen at klare opvasken på det testede program. Tiden kan være en vigtig faktor i situationer, hvor man for eksempel skal bruge tallerkenerne igen kort tid efter.

  • Byggekvaliteten er vurderet af laboratoriet, der har set på, hvor robust delene på den enkelte opvaskemaskine er. Det drejer sig om døren, sæbeholderen, skuffeholderen, filteret, sprinklerarmen og knapper og taster.

    • Vaske- og tørreevne 50 %
    • Brugervenlighed 15 %
    • Vand- og elforbrug 10 %
    • Støj 10 %
    • Tidsforbrug 10 %
    • Byggekvalitet 5 %

    Opvaskemaskine testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i International Consumer Research & Testing, ICRT

  • Vi tester løbende opvaskemaskiner med en standardbredde på 60 cm. De fleste maskiner er til underbygning (dvs står under et køkkenbord og har egen front, mens andre er integrerede modeller, som får samme front som køkkenskabene, så man ikke kan se opvaskemaskinen.

    Vi tester dog også smalle opvaskemaskiner på 45 centimeter, bordopvaskemaskiner og skuffeopvaskemaskiner. Testen vil blive opdateret løbende med flere modeller og typer, efterhånden som testsvarende kommer ind fra laboratoriet.

Spørgsmål og svar om opvaskemaskine test

  • I Forbrugerrådet Tænks test af opvaskemaskiner har vi testet 42 maskiner. Vi tester løbende nye modeller, når de kommer på markedet. Vi tester de mest populære mærker og modeller, som du finder på markedet bl.a. disse mærker:

    AEG, Beko, Blomberg, Bosch, Cylinda, Electrolux, Elvita, Grundig, Ikea, LG, Miele, Point, Samsung, Siemens og Whirlpool

    Under vores tidligere test finder du flere modeller og mærker

  • En opvaskemaskine bliver Bedst i Test, og to opvaskemaskiner synes vi er et godt valg, hvis du vil have en billigere maskine.

    For at se de opvaskemaskiner der er bedst i test, skal du logge ind. Er du ikke allerede medlem af Forbrugerrådet Tænk, kan du blive det for blot 54 kr. for en måned. Med et medlemskab får du adgang til yderligere 150+ produkttest samt andre unikke fordele.

  • Vores opvaskemaskine test er 100 % uvildigt og er udført på et professionelt testlaboratorium, hvor der er blevet testet for følgende parametre:

    • Vaske- og tørreevne
    • Tidsforbrug
    • Vand- og elforbrug
    • Brugervenlighed
    • Støj
    • Byggekvalitet

    Med vores test i hånden har du et meget bedre grundlag for at vælge den helt rigtige opvaskemaskine til dine behov.

Læs mere om opvaskemaskiner

Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.