Energimærket er ikke et kvalitetsmærke
Sæt ikke al din lid til energimærket, for produkterne kan bruge meget mere energi, end man skulle tro, og energimærket siger ikke noget om kvaliteten af produktet.
Energimærket gør det nemmere at overskue, hvilke produkter der bruger mere eller mindre energi indenfor mange forskellige typer af produkter.
Men samtidig er energimærket også en måde, hvorpå myndighederne presser producenterne til at lave produkter, der bruger mindre el og mindre vand, ved at sætte minimumskrav til produkternes energieffektivitet. EU har fx fastsat regler for, at støvsugere ikke må have motorer over 900 watt, hvor det tidligere ikke var unormalt at se støvsugere med motorer på 2.000 watt.
På samme måde påvirkes producenterne til at udvikle vaskemaskiner, køleskabe, frysere og andre hårde hvidevarer, der har et lavere forbrug af vand og energi. Energimærket på disse produkter fortæller i en enkelt, samlet bedømmelse fra A til G, hvor energieffektivt produktet er.
Stir dig ikke blind på energimærket
“Den seneste tids fokus på energipriser har gjort energiforbruget til et endnu mere vigtigt parameter, når den typiske forbruger skal købe nye hårde hvidevarer. Det kan have stor betydning, om et køleskab har et energimærke på C eller F, men det er vigtigt ikke at stirre sig blind på energimærket,” siger testchef hos Forbrugerrådet Tænk Hanne Damsted Vilsbøll.
Når vi i Forbrugerrådet Tænk tester hårde hvidevarer, bliver energiforbruget også målt i kombination med målinger af kvaliteten af produktet. Fx hvor godt sæbe skylles ud af tøj, hvor hurtigt mad køles ned i et køleskab og så videre.
“Det bedste energimærke er ikke en garanti for det bedste produkt, når man ser på det, apparatet gør. Det er altså ikke nødvendigvis de vaskemaskiner, der har det bedste energimærke, der er bedst til at vaske tøjet rent,” siger Hanne Damsted Vilsbøll.
Tegn på uheldig udvikling
Testene af vaskemaskiner har længe vist, at vaskemaskiner er blevet dårligere til at skylle sæben ud af tøjet. Det skyldes, at vaskemaskiner i dag bruger meget mindre vand til at skylle tøjet med end tidligere.
Men også på andre hårde hvidevarer kan vi se, at fokus på at lave mere energieffektive produkter får betydning for den overordnede effektivitet.
“Vi har testet frysere i mange år, og vi kan se, at de er blevet langsommere til at indfryse maden. Og de bliver ikke bedre, fordi de har et godt energimærke,” siger Hanne Damsted Vilsbøll.
Energimærket kan være misvisende
En anden udfordring ved energimærket er, at energimærket gives på baggrund af, hvad produktet bruger af energi og vand i dets mest sparsomme eco-program. Men det er langt fra alle forbrugere, der bruger de typisk meget langsomme eco-programmer, har en forbrugerundersøgelse tidligere vist.
I forbindelse med en test af vaskemaskiner, hvor der ikke bruges eco-program, rangerede vi vaskemaskinerne i rækkefølge efter deres energiforbrug i vores test, og det viste, at nogle af de maskiner, der brugte mest energi, havde energimærke A, mens en af de maskiner, der havde lavest energiforbrug, var med energimærke C.
“Det faktiske energiforbrug til andre vaske end eco-vask hang overhovedet ikke sammen med energimærkerne, og det vil sige, at medmindre man bruger produkterne på præcist den måde, som energimærket er målt ud fra, kan man ikke være sikker på, at energimærket giver et korrekt billede af energiforbruget,” siger Hanne Damsted Vilsbøll og indskærper, at hvis man vil vaske mest energieffektivt, skal man bruge eco-programmerne på produkterne.
“Og når det kommer til opvask, tøjvask og tørretumbling, er det vigtigt at fylde maskinerne helt op, for så får du mest ud af el- og vandforbruget.”
Overordnet set fungerer energimærket
Det overordnede formål med energimærket er at energieffektivisere de produkter, som vi bruger i hjemmet, og gøre det nemmere for forbrugerne at vælge ud fra energieffektivitet.
“I det store billede fungerer energimærket på den måde, at mange produkter i hjemmet bruger mindre og mindre el og vand, men man skal være opmærksom på, at det ikke er en god ide kun at vælge ud fra energimærket,” siger Hanne Damsted Vilsbøll og råder til, at man ser grundigt på fx Forbrugerrådet Tænks testresultater, der ud over energiforbruget også undersøger, hvor god apparatet er til det, der er dets kernefunktion.
Hvis du ikke bruger produktet på den måde, som energimærket er givet efter, risikerer du et andet forbrug end det, som energimærket angiver. Og hvis du alene fokuserer på energimærket, risikerer du at vælge et produkt, der på nogle områder ikke er så effektivt som andre.
Vi har forelagt vores observation af fryseres faldende effektivitet i takt med at skulle leve op til hårdere krav til energimærket for Energistyrelsen, der varetager energimærket i Danmark. Generelt mener Energistyrelsen, på baggrund af erfaringerne hos Teknologisk Institut, at der ikke er grundlag for at konkludere, at produkter med de bedste energimærker har lavere indfrysningskapacitet.
Tjek dette inden du køber opvaskemaskine
Opvaskemaskinen klarer den daglige opvask, men hvad skal du tjekke, når du køber en ny? Forbrugerrådet Tænk hjælper dig med overvejelserne inden købet.
Disse opvaskemaskiner er Bedst i Test
Disse opvaskemaskiner klarer sig bedst i vores test. Se også hvilken der er Bedst i test og andre opvaskemaskiner vi anbefaler.
Opvaskemaskine: Hvilket program skal du vælge?
Opvaskemaskiner har en række forskellige programmer. Auto, eco, hurtigvask m.m. Men hvilket skal du bruge? Få hjælp til at vaske mest effektivt.