Hvilket vaskeprogram skal du vælge til din opvaskemaskine?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Hvilket vaskeprogram skal du vælge på din opvaskemaskine?

Opvaskemaskiner har en række forskellige programmer. Auto, eco, hurtigvask m.m. Men hvilket skal du bruge? Få hjælp til at vaske mest effektivt.

Trine Brøndsted og Gitte Sørensen · Foto: Getty Images · 25. juni 2024
opvaskemaskine programmer

De fleste opvaskemaskiner kommer med en række forskellige programmer. De fleste går igen fra maskine til maskine, men enkelte mærker har deres egne specielle programmer. 

Hvilket program skal du bruge? Det afhænger af flere ting. Når vi tester opvaskemaskiner, tester vi eco-programmet og auto-programmet. Her ser vi på hvor godt maskinen vasker rent og hvad energiforbruget er.

Men der findes flere programmer, så hvad skal du bruge. Her gennemgår vi de mest udbredte programmer på opvaskemaskinen. Læs hvornår du skal vælge hvilket program, og hvad programmerne ofte betyder, når vi ser på:

Find det rigtige program til opvasken

Det er ikke ligegyldig hvilket program du vælger, når du skal vaske tallerkener, glas og bestik. Nogle vaskeprogrammer er mere energibesparende end andre, nogle er bedre til at vaske gryderne rene. Her for du en oversigt over de programmer vi oftest støder på, når vi tester opvaskemaskiner.

Det er altid en god ide at læse brugsanvisningen, for at se hvordan programmerne på din opvaskemaskine virker. 

Ecoprogram

Ecoprogrammet er det mest energi- og vandbesparende program på opvaskemaskinen. Det tager ofte langt tid at vaske på ecoprogrammet, fordi maskinen lader servicet stå i blød i længere tid og dermed sparer på vandet. På de opvaskemaskiner vi har testet, tager ecoprogrammet 3- 4 timer.

Det er ecoprogrammet, der afgør hvilket energimærke, opvaskemaskinen får. 

Egner sig til:

 • Når du har god tid.
 • Dagligdagsopvask med blandet service.

Autoprogram

Autoprogrammet måler, hvor snavset dit service er og derfor tilrettelægger programmet efter, hvor meget vand og tid, der er behov for, før servicet bliver rent.

Programmet er nemt, fordi du kan sætte en blandet opvask over, uden at du behøver tage stilling til valg af program. 

Når vi tester, kan vi se, at der kan være meget stor forskel på vand og elforbruget på autoprogrammet og ecoprogrammet. Bruger du primært autoprogram og vil gerne have en energibesparende opvaskemaskine, kan du ikke altid regne med energimærket, når du køber maskine. 

Egner sig til:

 • Daglig opvask med blandet service
 • Fest, når du hurtigt skal vaske og genbruge tallerkener og bestik, der stort set er rent. Er servicet mere snavset tager autoprogrammet længere tid.

Intensivprogram

Meget snavset service, som for eksempel gryder med fastbrændt mad, skal have et ekstra stærkt program.

Intensivprogrammet vasker ved højere temperaturer og i længere tid, så genstridigt snavs kan opløses. Vandforbruget er nogenlunde det samme som på autoprogrammet og lidt højere end ecoprogrammet.

Energiforbruget er til gengæld 20-30 % højere end på autoprogrammet og 50-80 % højere end på ecoprogrammet.

Egner sig til:

 • Gryder, pander og ildfaste fade.
 • Efter større madlavning, hvor du har brugt mange gryder.

Glasprogram

Glas kan vaskes på et specialprogram, som egner sig til at vaske på en særlig skånsom måde fx ved lavere temperaturer. Glas kan være mere sarte end for eksempel gryder og tallerkner. Når glas bliver vasket ved over 60-65 grader, kan de nemlig få glaspest

Egner sig til:

 • Større middage hvor du kan fylde opvaskemaskinen med en slags service.
 • Når du bruger dit finere service.

Hurtigprogram

Hurtigprogrammet tager op til 80 procent kortere tid end autoprogrammet. Men du skal så heller ikke forvente, at meget snavset service bliver helt rent. Det bliver heller ikke altid helt tørt.

Selv om det tager væsentligt kortere tid at klare opvasken, er forbruget ikke væsentligt lavere. Hurtigprogrammet bruger nogenlunde samme mængde vand og strøm som ecoprogrammet.

Egner sig til:

 • Middage, hvor du hurtigt skal genbruge fx meget lidt snavsede tallerkner fra forretten til desserten.
 • Når du skal ud ad døren og ikke vil lade maskinen køre, mens du er væk.

Natprogram eller stilleprogram

Natprogrammer vasker ekstra støjsvagt – typisk med en decibel helt nede på 37-39 dB(A). Vaskeprogrammet tager længere tid, men samtidig kan du udnytte den lave el-takst, hvis du vasker om natten.

Egner sig til:

 • Dagligdagsopvask med blandet service
 • Når du skal vaske om natten, eller når du skal sidde og snakke eller se tv lige i nærheden af opvaskemaskinen.

Hygiejne eller anti-bakterieprogram

Opvaskemaskiner reklamerer i nogle tilfælde med et hygiejneprogram eller et anti-bakterie program, som skulle egne sig særligt til for eksempel sutteflasker eller skærebrætter.

Hvis du har brug for at vaske ekstra bakteriefrit, så skal temperaturen op på 60 grader. Du behøver altså ikke denne særlige ekstrafunktion for at vaske bakteriefrit.

Egner sig til:

 • Særlige anti-bakterielle behov – men de kan også klares med et standardprogram på 60 grader.
 • For eksempel tallerkner, hunden har slikket på, inden de kommer i opvasken, eller sutteflasker til babyen.