Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Mikrobølgeovnen: 6 genveje til hurtig mad

Mikrobølgeovnen er eminent til hurtig opvarmning af væsker eller madvarer. Men den kan også bruges til meget andet, der gør den til en god hjælper i køkkenet.
Af Lars Nøhr Andresen
29. November 2018

Hvad kan du bruge en mikrobølgeovn til?

Mikrobølgeovnen behøver ikke kun bruges til at lyntø maden eller opvarme gårsdagens rester.

For effekten af mikrobølgerne, der går gennem maden og opvarmer maden indefra i stedet for udefra som i en almindelig ovn, gør den oplagt til at løse andre opgaver.

Her er 6 ideer til din mikrobølgeovn:

1. Hurtigbagte hvidløg

Hvidløg kan være besværlige at pille.

Men giv dem 20 sekunder i mikrobølgeovnen ved fuld styrke, hvorefter fedene er nemme at pille. 

Bagte hvidløg kan også laves, hvis du giver hvidløgene medium styrke i 8 til 9 minutter. Du kan bruge dem i eksempelvis hvidløgssmør. 

2. "Dampe" grøntsager

Vandkogte grøntsager mister noget af smagen i vandet.

Dampe dem i stedet i mikrobølgeovnen. 

Anvisninger til tilberedning af forskellige grøntsager findes i manualen til mikrobølgeovnen. Du kan også finde inspiration på internettet. 

3. Hurtigbagte kartofler 

Kartofler får ikke en sprød overflade, når de bages i mikrobølgeovnen. Til gengæld bliver de tilberedt meget hurtigt. 

En bagekartoffel skal have omkring 8 - 10 minutter ved fuld styrke. 

4. Smelte chokolade

Chokolade smelter nemt, jævnt og hurtigt i mikrobølgeovnen.

Giv chokoladen 20-30 sekunder ved middel eller fuld styrke, og hold mange pauser, hvor du rører i chokoladen, så den kun smelter og ikke varmes op. 

5. Tørre friske urter

Normalt tager det lang tid i en tørreovn at tørre friske krydderurter, men du kan bruge ovnen til at lyntørre krydderurter. 

Krydderurterne skal være så tørre som muligt. 

Giv dem maksimum styrke i et par minutter, og tjek, om de er blevet tørre og sprøde – ellers giver du dem et halvt minut og tjekker igen. 

6. Lynhæve brød

Brød, der får lov til at hæve køligt i lang tid, udvikler bedre smagen, men skal det gå hurtigt, kan du bruge mikrobølgeovnen til at lynhæve din dej. 

Ideen er den samme, som hvis du stiller den lunt, men i stedet for at blive påvirket udefra af temperaturen kan du lune hele dejen indefra i mikrobølgeovnen, så gæren arbejder hurtigt. 

Giv dejen 10-15 minutter i ovnen ved laveste ydelse.