Hvad er bedst til at koge vand - elkedel eller kogeplade?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Kog vand hurtigt og effektivt med din elkedel

Elkedlen kan spare dig tid i køkkenet. Men hvad betyder watt for, hvor hurtigt kedlen koger vand, og kan det bedst betale sig at bruge kedlen eller kogepladen?

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 22. juni 2023
Elkedel der koger vand hurtigt og effektivt

Elkedlen skal koge vandet hurtigt. I Forbrugerrådet Tænk tester vi elkedler, hvor vi blandt andet ser på, hvor lang tid kedlerne er om at koge en liter vand. Vi ser også på hvor gode de er til at slå fra, når vandet koger og hvor meget strøm de bruger

Så lang tid tager det at koge en kedel vand

I testen af 30 elkedler tager det elkedlerne mellem 3 minutter og 13 sekunder og 7 minutter og 22 sekunder at koge en liter vand

Kogetiden er ikke angivet på maskinerne, men du kan se, hvor hurtigt elkedlerne klarer opgaven i testen. Testen viser også, at de hurtigste kedler er dem, der har den højeste effekt angivet i watt.

Selvom en elkedel koger vandet hurtigt, er det dog ikke ensbetydende med at de er de bedste i vores test

Skal du koge vand på komfur eller kedel?

Det kan svært at sammenligne elkedler og kogeplader, da de kan have forskellig energiforbrug.

Et induktionskomfur med 1.400-1.800 watt kan koge en liter vand på 3,5 minutter, altså lidt langsommere end den hurtigste elkedel i testen, men generelt på niveau med de fleste elkedler. Effekten på komfuret er til gengæld lavere end de fleste elkedler i testen. Det betyder du bruger mindre strøm på at koge en liter vand på den type komfur.

Spar på elregningen: Køb en elkedel til dit behov

Energi går til spilde, hvis du for eksempel koger en hel liter vand, men kun skal bruge til en kop te, og lader resten stå. Omvendt er det heller ikke smart at skulle koge vand ad flere omgange, hvis du skal bruge meget kogende vand.

Kig efter minimums- og maksimummængden for hvad kedlen kan tage. Hvis du kun skal koge vand til dig selv eller små kopper, er det rart at have en kedel, der ikke har et stort minimumskrav til vandet. Laveste minimumsmængde i vores test er omkring en kvart liter vand.

Koger du vand til pasta, te eller kaffe til mange, er det rart at have en rummelig elkedel. Elkedlerne der har plads til mest vand i testen kan rumme 1,7 liter vand.