5 tips når du skal købe kaffemaskine
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

5 tips når du skal købe kaffemaskine

Filter-kaffemaskiner virker ens, men der er forskelle på kaffemaskiner, og dem bør du kende inden du køber en ny. Få hjælp her.

Foto: Getty Images · 19. september 2023
Vælg den rigtige kaffemaskine

Fotokredit: Getty Images

Filterkaffemaskinem, er ikke en avanceret køkkenmaskine. Alligevel er der forskel på kaffemaskiner og den dyreste er ikke nødvendigvis den bedste.

Forbrugerrådet Tænk tester løbende kaffemaskiner. I vores kaffemaskine test ser vi blandt andet på smagen af den bryggede kaffe, bryggetid og energiforbruget i kaffemaskinerne.

Brygger kaffemaskinen en god kop kaffe?

Kvaliteten af den kaffe, som kaffemaskinen brygger afhænger blandt andet af vandets temperatur og gennemløbstid. Noget, vores test viser, varierer fra maskine til maskine.

Forbrugerrådet Tænks test af kaffemaskiner viser, at de bedste af maskinerne opnår en bedømmelse på "meget god" i smagstesten af den kaffe de brygger, mens andre får "god". Der er ikke nogen kaffemaskiner, som brygger en dårlig kop kaffe.

Brygger maskinen en hurtig kop kaffe?

Tiden fra du tænder kaffemaskinen til du har en færdig kop eller kande kaffe varierer meget. Selvom gennemløbstiden har betydning for kaffen smag, så viser vores test, at kaffemaskinens tidsforbrug ikke hænger sammen med kvaliteten af den kaffe, der bliver brygget.

Tidsforbruget er ikke umiddelbart altid til at se på kaffemaskinens indpakning, men i testen kan vi se, at flere modeller har en lang opvarmningstid.

I vores test under kaffebrygning, kan de se bryggetiden for en enkelt kop, og en hel kande.

Hvor meget kaffe brygger maskinen?

Kaffemængden i de testede maskiner varierer fra 0,8 til 1,7 liter kaffe. 

Kaffemaskiner til store kaffemængder kan også brygge små mængder kaffe, så hvis du sommetider skal lave en stor kande kaffe, så gå efter en maskine med stor kapacitet.

Holder du kaffen varm på pladen?

Kaffeeksperter anbefaler, at du opbevarer varm kaffe i en termokande i stedet for at lade den stå på maskinen og holde sig varm, da det i længden ødelægger kaffens smag. Varmepladen bruger også meget unødvendig strøm. 

Hæld derfor kaffen op i en termokande, straks den er brygget, hvis den ikke bliver drukket med det samme.

Du kan også overveje at gå efter en kaffemaskine, der brygger direkte ned i en termokande. I testen måler vi hvor varm kaffen er efter 1 time.

Er kaffemaskinen nem at afkalke?

Kalk er kaffemaskinens værste fjende, og maskinen skal både være nem at afkalke og skal kunne klare talrige afkalkninger – især hvis du bor i et område, hvor der er meget kalk i vandet. 

Nogle modeller er mere besværlige at afkalke end andre. I testen har vi vurderet brugervenligheden