Gryder og pander: Sådan undgår du uønsket kemi i maden Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Gryder og pander: Sådan undgår du uønsket kemi i maden

Gryder og stegepander kan i nogle tilfælde frigive metaller og uønskede fluorstoffer. Få hjælp til at undgå afgivelse af uønsket kemi til din mad.

Christel Søgaard Kirkeby Foto: Getty Images · 23. marts 2021
Brugt pande

Gryder og pander kan i de fleste tilfælde bruges uden bekymring for uønsket kemi.

Men hvis dine gryder og pander er gamle og slidte, eller hvis du kommer til at overophede dem, er der en større risiko for afgivelse af uønsket kemi.

Følg disse seks gode råd til at undgå uønsket kemi.

1. Brug gryder og pander af rustfrit stål

Gryder og pander af rustfrit stål har kun en minimal afgivelse af uønsket kemi. Men de kan indeholde mere af tungmetallet cadmium, end det er tilladt i dag.

Reglerne til stålet er dog blevet skrappere med tiden. Har du gamle gryder og pander, kan du overveje at udskifte dem til nye.

Køkkengrej af støbejern kan også være et godt valg, hvis du vil undgå fluorstoffer.

Sørg for at vedligeholde det ordentligt, så du undgår rustpletter. Rustplettet jern skal du ikke bruge til tilberedning af mad.

2. Undgå overophedning af non-stick belægning

Miljøbelastende fluorstoffer kan bruges i non-stick belægning på gryder og pander.

Fluorstofferne er generelt godt bundet i belægningen og frigives ikke ved normal brug. Men de kan frigives, hvis belægningen overophedes og begynder at ryge.

Varm ikke din gryde eller pande med non-stick belægning op til mere, end hvad brugsanvisningen angiver. Det er typisk omkring 200 til 220 grader.

Med overophedning kan du risikere, at belægningen frigiver fluorstofferne til maden og luften.

Hvis uheldet er ude, skal du lufte grundigt ud og smide panden eller gryden ud.

3. Udskift gryder og pander med huller i belægningen

Materialet under belægningen på gryder og pander er ikke nødvendigvis beregnet til kontakt med mad.

Løs belægning på gryder og pander kan falde af og ende i maden. Materialet under belægningen kan desuden frigive metaller til maden.

Bakterier og smuds kan også sætte sig under de løse flager i grydens belægning. Udskift derfor gryder og stegepander med huller i belægningen. 

4. Hold øje med aluminium og ’sure’ fødevarer

Sure eller meget salte fødevarer som fx citroner,  tomatsovs eller frugtgrød kan få aluminiumsgryder til at frigive aluminium. 

Det gælder, hvis din aluminiumsgryde ikke har en beskyttende belægning.

Du bliver også udsat for aluminium fra naturligt indhold i din mad. Metallet kan bl.a. påvirke nervesystemet.

Skift gerne til en ny gryde af rustfri stål, hvis du har en gammel, slidt aluminiumsgryde. 

5. Vask nyt køkkengrej, inden du tager det brug

Vask dit nye køkkengrej. Så slipper du for rester af støv, procesolier mm.

Det er altid en god ide at vaske nye gryder og pander af, inden du tager dem i brug.

6. Tænk over indhold af fluorstoffer

Fluorstoffer kan være meget belastende for miljøet, da de ophober sig og ikke nedbrydes. Nogle fluorstoffer kan også være problematiske for sundheden.

Vil du undgå fluorstoffer i belægningen på pander, så kig efter anprisninger som ”PFC-fri” eller ”uden fluorstoffer”.

Producenten garanterer her, at panden er uden problematiske fluorstoffer. Spørg også gerne forhandleren eller producenten, om produktet er frit for fluorstoffer.

Det er ikke nødvendigvis nok, at producenten blot skriver, at produktet er PFOA-fri.

PFOA er kun én slags af de mange miljøbelastende slags fluorstoffer, der findes. PTFE - som også kaldes teflon - er også et fluorstof.