Gryder og stegepander: Sådan undgår du uønsket kemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Gryder og stegepander: Sådan undgår du uønsket kemi

Nogle gryder og stegepander kan frigive metaller, aluminium eller PFAS til maden. Se, hvilke gryder og stegepander der er de bedste valg uden uønsket kemi.

Christel S. Kirkeby og Katja Ravn · Foto: Getty Images · 15. september 2022
gryder og pander

I de fleste tilfælde kan du bruge gryder og stegepander uden at bekymre dig for uønsket kemi.

I nogle tilfælde kan du risikere, at din gryde eller stegepande frigiver stoffer, som har negative effekter på sundhed og miljø.

Vi har samlet 7 gode råd til at undgå uønsket kemi i dit køkkenudstyr.

Brug gryder af rustfrit stål

Gryder og stegepander af rustfrit stål har kun en minimal afgivelse af uønsket kemi.

Køkkengrej af støbejern kan også være et godt valg, hvis du vil undgå PFAS.

Sørg for at vedligeholde støbejern ordentligt, så du undgår rustpletter. Rustplettet jern skal du ikke bruge til tilberedning af mad.

Brug nonstick-stegepander uden PFAS

Nonstick-stegepander kan indeholde PFAS - også kaldet fluorstoffer - i belægningen.

Fluorstoffer har en vand- og smudsafvisende effekt, men de kan være meget belastende for miljøet, da de ophober sig og ikke nedbrydes. Fluorstoffer kan også være problematiske for sundheden.

Du kan undgå fluorstoffer i belægningen på nonstick-stegepander ved at kigge efter anprisninger som:

  • PFC-fri
  • PFAS-fri
  • Fluorcarbon-fri
  • Uden fluorstoffer

Her garanterer producenten, at panden er uden nogen fluorstoffer.

Husk, at det ikke er nok, at producenten skriver, at produktet er PFOA-fri eller PFOS-fri. Disse fluorstoffer er ulovlige at bruge og garanterer ikke mod brug af andre fluorstoffer.

Pander indeholder også ofte fluorstoffet PTFE, eller bedre kendt som teflon, som vi anbefaler at undgå.

Er du i tvivl, så spørg forhandleren eller producenten, om produktet er fri for PFAS, som er fællesbetegnelsen for alle fluorstoffer.

Overophedning af nonstick-stegepander kan frigive PFAS

Er din nonstick-stegepande eller gryde belagt med PFAS, er stofferne generelt godt bundet i belægningen. Men de kan frigives, hvis belægningen overophedes og begynder at ryge.

Varm ikke din gryde eller pande med nonstick-belægning op til mere, end hvad brugsanvisningen angiver. Det er typisk omkring 200 til 220 grader.

Med overophedning kan du risikere, at belægningen frigiver fluorstofferne til maden og luften.

Hvis uheldet er ude, skal du lufte grundigt ud og smide panden eller gryden ud.

Overvej gamle gryder og stegepander

Rustfri stål er generelt et godt valg til gryder mm. Men som på andre områder er reglerne til stålet blevet skrappere med tiden. Derfor kan en gammel gryde fx godt indeholde mere cadmium, end det er tilladt i dag.

Har du en meget gammel gryde, så kan du overveje, om du vil skifte den til en ny.

Har du en non-stick stegepande med fluorstoffer som fx teflon, behøver du ikke smide den ud. Medmindre at den har ridser. Men du skal som sagt undgå at overophede panden, da belægningen kan frigive fluorstoffer.

Udskift gryder og pander med huller og ridser i belægningen

Når din stegepande eller gryde får huller og ridser i belægningen, er det tid til at købe en ny. Uanset hvilken type du har.

Materialet under belægningen på gryder og pander er ikke nødvendigvis beregnet til kontakt med mad.

Løs belægning på gryder og pander kan falde af og ende i maden. Materialet under belægningen kan desuden frigive metaller til maden.

Bakterier og smuds kan også sætte sig under de løse flager i gryden eller pandens belægning.

Undgå ’sure’ fødevarer i aluminiumsgryder

Sure eller meget salte fødevarer som fx citroner, tomatsovs eller frugtgrød kan få aluminiumsgryder til at frigive aluminium. 

Det gælder, hvis din aluminiumsgryde ikke har en beskyttende belægning.

Du bliver også udsat for aluminium fra naturligt indhold i din mad. Metallet kan bl.a. påvirke nervesystemet.

Skift gerne til en ny gryde af rustfri stål, hvis du har en gammel, slidt aluminiumsgryde. 

Vask nyt køkkengrej, inden du tager det brug

Vask dit nye køkkengrej. Så slipper du for rester af støv, procesolier mm.

Det er altid en god ide at vaske nye gryder og pander af, inden du tager dem i brug.