Bordgrill eller paninigrill - det skal du være opmærksom på
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Det skal du være opmærksom på, inden du køber en bordgrill eller panini-grill

Bordgrillen eller panini-grillen gør det nemt at grille kød og grøntsager hele året og lave lækre sandwich. Men grillen har også sine ulemper.

Foto: Getty Images · 21. november 2023
Fire bøffer på en grill

En bordgrill lyder som en nem og hurtig måde at få grillstegt mad og lækre italienske sandwich på. Men er den en god investering? Og hvad skal du overveje, inden grillen flytter ind i køkkenet?

Vi har tidligere testet bord- og paninigrill. Testen er ikke længere tilgængelig, da mange af de testede produkter ikke længere er på markedet. Men med udgangspunkt i vores test, får du her nogle gode råd til hvad du skal se på og overveje, før du investerer i en bord- eller paninigrill.

Hvad er en bordgrill eller panini-grill?

Bordgrillen er ligesom en stor sandwichgrill, hvor også låget er opvarmet, så kød, grøntsager bliver tilberedt på begge sider samtidigt. Du kan også bruge den til at lave sandwich og toast på – fx de italienske panini sandwich – det er derfor den også bliver kaldt en panini-grill

Grillen kan give maden sommerlige grillstriber, også når det bliver for koldt til at grille udenfor. 

Den er elektrisk og kan derfor bruges indenfor.

Hurtig tilberedning

Med varme både oppefra og nedefra bliver din mad hurtigt tilberedt på en bord- eller paninigrill, og du slipper for at skulle stå og vende bøffer eller grøntsager.

For nogle madvarer fx sandwich eller en burgerbøf kan det være en fordel, at maden kommer under et let pres, når låget hviler oven på maden

I vores test oplevede vi dog at flere grill var for varme og brankede maden udenpå, før den var tilberedt indeni, når vi fulgte tids- og temperaturangivelser, der fulgte med den enkelte grill. Det gjaldt fx når vi testede hvor god grillen var til at tilberede kyllingebryst.

Kylling grillet på bordgrill
I denne grill blev kyllingen brændt udenpå og var ikke helt tilberedt indeni. Foto: ICRT

Grill-pladerne har ofte non-stick belægning

Mange af de bord- og  panini-grill vi har testet har en non-stick belægning. Når vi ser på andre køkkenmaskiner vi har testet med non-stick, så er konklusionen at de indeholder PFAS. Så det er højst sandsynligt at bordgrill også indeholder PFAS – det er dog ikke noget vi har testet. Spørg derfor i forretningen om grillen indeholder PFAS.

Bordgrillen kan tage lang tid at rengøre

Hele grillen bliver beskidt af fedt og kødsaft, når du bruger den. Derfor skal du også rengøre hele grillen efter brug.

De bord- og panini-grill vi testede var ikke alle lige nemme at rengøre, heller ikke selvom de markedsførte sig med at de have non-stick belægning. Det var ikke lige til at fjerne brændte rester let med en blød svamp og lidt sæbevand.

Derudover er det ikke i alle gril at man kan tage pladerne ud, og det besværliggør rengøringen yderligere.

Vælg en paninigrill med aftagelige plader, så du kan vaske dem ordentlig rene.

Billede af bordgrill der skal rengøres
Fedtet løber fra låget og ned på bordet. Foto: ICRT

Grillpladerne i opvaskemaskinen

Rengøring af grillen bliver ikke nødvendigvis nemmere af, du kan tage pladerne ud og vaske dem i opvaskemaskinen – Men det hjælper på det. Det er heller ikke alle bordgrillers non-stick belægning, der holder, hvad den lover, så der skal en ekstra tur med børsten til.

Bordgril er store

En bordgrill fylder godt, for den skal stå, så der er god friplads i højden. Ellers kan låget ikke åbnes. Derudover fylder den også meget, hvis den står pakket væk i skabet. Tænk over, om du har plads til en bordgrill, før du køber en.

Udsugning over bordgrillen

En bordgrill sprøjter mindre end en pande på komfuret. Men der vil stadig komme mados, når du for eksempel steger laks med din bordgrill.

Derfor kan det være en god idé at have bordgrillen stående tæt på udsugningen. Ellers kommer dit køkken og din stue måske til at lugte af laks.

Vil du selv styre grillen, eller skal grillen tage kontrollen?

Nogle bordgrills har digital temperaturindstilling og du kan vælge at grille ud fra nogle automatiske grillprogrammer. I vores test fungerede de automatiske grillprogrammer rigtig godt på nogen grill, mens det på andre ikke fungerede. Der var ikke noget mønster i hvilke grill der havde bedre autoprogrammer end andre, så du skal være indstillet på at det ikke nødvendigvis er en funktionalitet du kan regne med.

Skal grillen kunne bruges som åben grill?

Nogle modeller kan bruges som åben grill, når du slår låget helt op, og begge stegeflader dermed ligger vandret. Det giver en stor grilloverflade, så du kan grille flere bøffer ad gangen. Til gengæld bliver behovet for udsugning mere presserende.