Sølvpapir kan frigive aluminium til maden
Sølvpapir er miljøbelastende og kan i nogle tilfælde overføre aluminium til din mad. Det gælder især syreholdige og saltede fødevarer.
Det er ikke ligegyldigt, hvad du pakker din mad ind i, når du skal gemme rester, lave madpakker eller grille.
Når du pakker visse typer af fødevarer ind i aluminiumsfolie, kan aluminium fra folien overføres til maden.
Aluminium fra sølvpapir og andre kilder kan være et problem for din sundhed, hvis det ophober sig i kroppen over længere tid. Det kan bl.a. påvirke hjernen og nervesystemet.
Brug ikke sølvpapir til disse fødevarer
Det er især syreholdige og saltede fødevarer, der øger overførslen af aluminium til maden.
Disse fødevarer skal du fx ikke pakke ind i sølvpapir:
- Citroner, lime, appelsiner og andre syrlige frugter.
- Syltede agurker, syltede rødbeder eller syltet rødkål mm.
- Saltede kødprodukter som fx spegepølse, bacon, saltet skinke mm.
- Gryderetter med tomat
- Marineret kød og grøntsager
- Saltede fisk
Brug heller ikke sølvpapir til syreholdige frugter såsom tomater, ananas, jordbær, blåbær og hindbær, hvis frugten er smattet ud eller skåret op, så aluminiumsfolien kommer i kontakt med frugtsyren.
Det gælder også for fx gryderetter i tomatsovs eller kød marineret i soja, teriyaki eller andre sovser og dressinger med højt salt- eller syreindhold.
Alternativer til aluminium på grillen
Bruger du sølvpapir og alubakker på grillen, er der risiko for, at de kan frigive aluminium til maden. Særligt, hvis maden er meget salt eller sur.
Derfor er det en god ide at vælge alternativer som bakker af rustfrit stål.
Skal du fx bruge sølvpapir til fisk, så kan du vente med at smage til med citron, indtil maden er pakket ud.
Fade af glas og porcelæn er bedre end alubakker
Skal du forberede lasagne eller andre store retter i fade, er det en god ide at vælge fade af porcelæn eller glas i stedet for alubakker.
Vær opmærksom på aluminiumsgryder
Tomatsovs, frugtgrød og andre sure fødevarer er heller ikke en god ide at lave i gryder af aluminium.
Det gælder især, hvis din gryde ikke har en belægning eller lakering, der beskytter ved kontakt med sure eller saltede fødevarer.
Husholdningsfilm er et bedre valg
Husholdningsfilm kan være en god erstatning for sølvpapir. Det er ofte lavet af stoffet polyethylen, som er uproblematisk.
Undgå husholdningsfilm lavet af PVC, der er blødgjort plastik, som kan indeholde hormonforstyrrende stoffer. Hudholdningsfilm med af PVC findes dog primært til professionel brug i industrikøkkener, restauranter osv.
Svanemærket madpapir og bagepapir
Bruger du ofte sølvpapir til at pakke din madpakke ind, så kan du i stedet for vælge at bruge Svanemærket madpapir og eventuelt en elastik til at holde sammen på dine rugbrødsmadder. Svanemærket stiller krav til begrænsning af en række problematiske kemikalier, miljøbelastning og meget mere.
Svanemærket bagepapir kan du også bruge til at overdække mad, der skal bages i ovnen.
Skyl gerne bagepapiret først bagepapiret under vand og krøl det. Så er det nemmere at arbejde med.
Du kan fx lægge det over et ildfast fad og stoppe det ned langs kanterne, hvis du vil ovnbage fisk med citron. På den måde kan du undgå aluminium fra sølvpapiret.
Sølvpapir er miljøbelastende
Aluminium til sølvpapir udvindes af jorden, og metoderne kræver meget energi og bidrager til udledning af drivhusgasser.
En madpakke pakket ind i sølvpapir udleder 30 gange så meget CO2 som en madpakke pakket ind i madpapir. Det udregnede Informationscenter for Miljø og Sundhed tilbage i 2009.
Det er også et produkt med en meget kort levetid i forhold til, hvor energikrævende det er at producere. De fleste af os bruger et stykke sølvpapir til en enkelt madvare en enkelt gang og kasserer det bagefter.
For at skåne miljøet kan du derfor:
- Begræns brug af stanniol så vidt muligt.
- Aflevere brugt sølvpapir til genanvendelse som metal sammen med fx leverpostejbakker og konservesdåser.
Bisphenoler er udbredte i dåser
Det er svært helt at undgå hormonforstyrrende bisphenoler i sodavandsdåser og konservesdåser. Det viser vores nye test af 18 dåser til mad og drikke.
Nonstick-stegepander: Sådan undgår du PFAS
Stegepander og gryder med nonstick kan indeholde PFAS, der ophober sig i kroppen og miljøet. Læs, hvad du skal gøre for at undgå PFAS.
Mug på maden: Hvad gør du?
Mug på mad er skimmelsvampe, som kan producere svampegift, der kan skade vores arveanlæg og være kræftfremkaldende. Se, hvad du skal gøre, hvis der er mug på din mad.