Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Undgå hacking: Sådan gør du din computer sikker

Computeren skal opdateres, så hackere ikke kan få adgang til dine personlige oplysninger, billeder og dokumenter. Sådan gør du.
Af Michael Haddar
14. November 2018
hacking opdater windows
Foto: Getty Images

Uopdaterede styresystemer lukker hackere ind

Styresystemet gør det muligt for din computer at bruge programmerne på computeren og at gemme dokumenter og filer. Det får også de forskellige dele af din computers software til at tale sammen.

Hackere forsøger hele tiden at finde fejl i dit styresystem, så de kan komme ind på din computer og stjæle dine oplysninger eller holde dine filer som gidsler.

Styresystemerne på pc og Mac bliver løbende opdateret af Microsoft eller Apple for at rette fejlene, så hackerne ikke kan benytte samme fejl til at hacke sig ind på din computer længere.

Installerer du ikke sikkerhedsopdateringerne, risikerer du, at computeren er åben for hackere.

Test: Find det bedste antivirusprogram her

Windows XP og Windows Vista skal du ikke bruge på din pc

Styresystemer kan blive så gamle, at operatøren ikke længere leverer opdateringer. Og jo længere tid styresystemet ligger uden sikkerhedsopdateringer, des flere fejl når hackerne at finde. Det giver dem mange indgange til at hacke dig.

Styresystemet Windows XP er usikkert, fordi det ikke har modtaget sikkerhedsopdateringer fra Microsoft siden 2014.

Windows Vista er også usikkert, fordi Microsoft stoppede med at lave opdateringer til styresystemet i april 2017.

Styresystem til pc: Sådan får du det sikreste

Windows 10 er det bedste valg til pc, fordi det er nemmere at opdatere efter et angreb, og fordi Microsoft har lovet at opdatere styresystemet mindst frem til år 2025.

Windows 7 er også et udmærket valg til pc, hvis du ikke ønsker at købe Windows 10. Så længe du husker at opdatere systemet løbende.

Computeren vil minde dig om det, når der er ny opdatering til Windows. I takt med, at Microsoft opdager fejl og huller, vil de rette dem og sende en opdatering ud. Så kan hackerne ikke længere bruge fejlene i den gamle version til at hacke dig.

Styresystem til Mac: Sådan får du det sikreste

Styresystemet på Mac hedder macOS eller OS X alt efter, hvor ny en udgave, du har.

Apple leverer ofte opdateringer til MacOS og OS X.

Med MacOS har du App Store på din computer, som du bruger til at hente den nyeste version, når Apple leverer en sikkerhedsopdatering. Nye tilgængelige opdateringer finder du ved at åbne App Store-knappen på din Mac og klikke på opdateringer. Er der tilgængelige opdateringer, klikker du på opdateringsknapperne for at downloade og installere dem.

Med OS X kan du hente opdateringer til OS X ved at vælge "softwareopdatering" i Apple-menuen (æblesymbolet øverst til venstre).

I tvivl om, hvilket styresystem du har på din pc eller Mac?

Windows XP, Windows Vista, Windows 7 eller Windows 10? Eller MacOS Sierra, OS X Snow leopard eller OX Lion? Er du i tvivl om, hvilket styresystem din computer kører på?

På pc finder du navnet på styresystemet ved at gå ind i stifinder, klikke på "computer" og derefter på "systemegenskaber".

På mac finder du navnet på styresystemet ved at gå i Apple-menuen (æblesymbolet øverst til venstre) og vælge "om denne Mac". Versionsnummeret ser du under MacOS eller OS X.

Programmer skal også sikkerhedsopdateres

Programmer som Office og Adobe Reader skal også opdateres for at undgå sikkerhedshuller.

Programmerne opdateres ikke nødvendigvis automatisk. Vær derfor opmærksom, når computeren minder dig om, at det er tid til at opdatere.

Antivirusprogram skal du også have

Styresystemet kan fange en del af de hackerforsøg, som svindlere udsætter dig for, hvis det er velopdateret. Men det fanger ikke alle.

Et antivirusprogram vil gøre din computer endnu sværere for en hacker at komme ind i, så sørg også for at installere sådan et.

Find det bedste antivirusprogram i Forbrugerrådet Tænks test