Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Ransomware tager dine filer som gidsler

Filerne på din computer kan blive låst af en hacker, der forlanger løsesum. Det kaldes ransomware. Hvad er det, og hvordan beskytter du dig mod det?
Af Mathias Skov Johansen
22. Februar 2018
Ransomware
Foto: Getty Images

Ransomware er digital gidselstagning

Ransomware er en skadelig type software, der angriber din computer ved at låse dine billeder, videoer eller andre dokumenter. Først når du har betalt en løsesum, får du adgang til dine filer eller computer igen.

Ransomware kan blive installeret på din computer, hvis du klikker på et ondsindet link på nettet, i en besked på Messenger eller i en mail.

Ondsindede links kan forekomme i e-mails, der ser ud til at være fra offentlige myndigheder eller virksomheder, men som kan være maskerede forsøg på at få dig til at gå i fælden.

Fupmails: Sådan gennemskuer du dem

Antivirusprogrammer beskytter dig mod ransomware

Antivirusprogrammer kan godt beskytte dig mod en ubehagelig fil-kapring, viser Forbrugerrådet Tænks test af antivirusprogrammer.

Find det antivirusprogram, der beskytter bedst mod ransomware, ved at vælge testede produkter og vælg filtret meget god beskyttelse mod ransomware.

Test: Her er det bedste antivirusprogram mod ransomware

Undgå ransomware

Ransomware kan du beskytte dig mod. Sådan gør du:

  • Lav backup af alle dine vigtige filer - så har du dem stadig, hvis din computer bliver låst.
  • Opdatér antivirusprogrammet, så du er beskyttet mod de nye trusler, der jævnligt dukker op.
  • Pas på links eller filer i mails. Selv om de ser ud til at være fra myndigheder, din bank eller andre troværdige afsendere, kan det godt være fælder. Lad være med at downloade eller åbne filer fra kilder, du ikke kender og har tillid til. Og klik ikke på links i mails - gå i stedet til myndighedens hovedside og log ind.

Begræns skaden, hvis du har fået ransomware

Er du blevet ramt af ransomware? Så skal du som udgangspunkt ikke betale løsepengene. Ofte bliver du snydt, og i sidste ende giver det hackerne grundlag for at fortsætte deres kriminalitet.

Krypteringsnøglen, som du skal bruge for at få dine filer igen, kan være tilgængelig online. Søg online og se, om du kan finde hjælp. Ellers kan en it-professionel måske låse dine låste filer op.

Geninstaller dit styresystem og flyt eventuel data tilbage fra din backup.

Angreb fra hackere skal du altid melde det til politiet.

Meld hacking til Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center på politi.dk