Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Beskyt dit privatliv i Windows 10

Microsoft vil gerne vide mere om dig og indsamler derfor dine personlige oplysninger i Windows 10. Læs, hvordan du kan holde Windows ude af dit privatliv.
Af David Bergeon
17. Marts 2017
Beskyt dit privatliv på Windows 10
Foto: iStock

Styr dine private data i Windows 10

Microsoft vil med Windows 10-versionen gerne vide mere om deres brugere, altså dig.

Hvilke data, du deler med Microsoft, har du selv mulighed for at bestemme. Men du skal selv ind og fravælge det, du ikke vil dele.

Privatlivs-delingen er nemlig slået til som standard, når du har installeret Windows 10.

Slå privatlivsdeling fra

Stop delingen af dine private data ved at følge denne instruktion:

  • Tryk på startknappen nederst i venstre hjørne (Windows-logoet)
  • Vælg "Indstillinger" (Tandhjulet)
  • Vælg "Beskyttelse af personlige oplysninger" (Hængelåsen)

Vælg nu, hvilke oplysninger du vil dele om dig selv. For eksempel fra mikrofonen eller kameraet på computeren, eller om du vil dele din placering.

Bestem selv, hvor meget du deler

Brugeroplevelsen er et af argumenterne for at du skal dele dit privatliv med Microsoft og de tilknyttede apps. Det er det samme argument for, at du skal dele dit privatliv på din smartphone.

Deler du ikke private oplysninger med dine apps på din smartphone, vil du nok heller ikke gøre det på din computer. I så fald kan du fravælge at dele private oplysninger med dine apps på computeren under "Kontooplysninger".

Nogle apps og programmer har du måske mere tiltro til end andre, så du kan også fravælge at dele dine oplysninger med enkelte apps. Skype vil du måske gerne give adgang til dit kamera og mikrofon, men du vil måske ikke dele det med en kinesisk vejr-app.

Undgå målrettede reklamer

Reklamer målrettet mod dig er muligt, hvis du har Annonce-ID slået til. Slå denne funktion fra, hvis du ikke ønsker at få reklamer på nettet, baseret på dine personlige oplysninger.

Annonce-ID kan du slå fra under "Generelt" ved at fjerne flubenet fra "Lad apps bruge mit Annonce-ID til oplevelser på tværs af apps".