Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Solcremer med uønsket kemi

Parfume, der giver risiko for allergi, samt potentielt hormonforstyrrende stoffer bliver hvert år fundet i flere solcremer i vores test. Se hvilke produkter og hvilke kemiske stoffer, du bør være opmærksom på.
Af Tage Majland
1. Juni 2017
Disse solcremer indeholder uønsket kemi
Foto: iStock

Hormonkemi bliver fundet i flere kendte mærkers solcreme

Flere solcremer indeholder stoffer, der er på EUs liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Stofferne er lovlige i produkterne, men det er en god ide at undgå solcreme med hormonkemi, fordi der skal bruges store mængder creme for at få tilstrækkelig beskyttelse. Stofferne er blandt andre:

  • Konserveringsmidlerne ethyl- og methylparaben, som er på EU's liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • Solfilteret ethylhexyl methoxycinnamate (EHMC), som er på EU's liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • De blødgørende stoffer cyclopentasiloxane og cyclomethicone, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og belastende for miljøet.
  • Antioxidanten BHT, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

I denne test af solcremer er der 4 ud af 31 solcremer, der indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Det drejer sig om følgende solcremer:

Allergirisiko opstår med parfume

Parfume er tilsat en række af de testede solcremer, hvilket kan give risiko for allergi.

Selv om producenten på emballagen, at solcremen er til "sensitiv hud", kan solcremen indeholde parfume.

Særligt til børn er det fornuftigt at undgå parfume. RIsikoen for allergi stiger des ofterere, du er i kontakt med parfume.

"Hypoallergen" er ingen garanti mod allergiske reaktioner

Solcremer anpriser i nogle tilfælde sig med at være til sensitiv hud eller såkaldt "hypoallergen" – mindre allergi­fremkaldende.

Anprisningen giver indtryk af, at de i forhold til allergi og hudreaktioner er bedre end andre cremer. Men der stilles få præcise krav til produkter med disse betegnelser. Flere af de testede cremer, der angiver at være hypoallergene, indeholder parfume. 

Cremen er altså ikke nødvendigvis uparfumeret – og dermed med mindre risiko for allergi ­– fordi der står "hypoallergen" på produktet.

Solfilter kan give allergiske reaktioner

Flere solcremer i testen indeholder solfilteret octocrylene, der tidligere har vist problemer med allergi. Ifølge Videncenter for Allergi forekommer allergiske reaktioner over for dette kemiske solfilter men ikke udbredt.

Octocrylen kan du undgå i solcreme ved at vælge produkter med allergimærket Blå Krans.

Nanopartikler findes i mange solcremer

Solfiltre med titaniumdioxid, indeholder stoffer i nanoform. Det fremgår også af solcremernes indholdsdeklaration, hvor der står "titaniumdioxid (nano)".

EU’s videnskabelige komite for forbrugersikkerhed (SCCS) har vurderet, at titaniumdioxid i nanoform ikke udgør et sundhedsmæssigt problem i plejeprodukter, der smøres på huden, da de normalt ikke optages igennem huden.

Optag gennem beskadiget hud og efter længere tids brug ved man ikke så meget om, så undgå solcreme med nano, hvis du eksempelvis har eksem. Indånding af nanopartikler vurderes at være problematisk. Pas på med solcreme på sprayform.

Nanopartikler i plejeprodukter kan du undgå ved at vælge produkter, hvor der ikke står "(nano)" i ingredienslisten.

Tjek indholdet af din solcreme med den gratis app Kemiluppen

Kemiluppen: Tjek din personlige pleje for uønsket kemi

Kemiluppen er en gratis app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Den hjælper dig med at undgå problematiske stoffer i personlige plejeprodukter.
Hent den i App Store / Google Play.

Læs mere om appen her

Besøg kemi.taenk.dk, hvor du kan læse test, gode råd og nyheder om kemi i dine indkøb.

Tjek din solcreme for uønsket kemi i testen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi.