Menstruationstrusser: Alt du skal vide
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Hvad er menstruationstrusser, og er det noget for mig?

Menstruationstrusser kombinerer bind og trusser i ét. Trusserne er vaskbare og kan genbruges og fungerer som alternativ til bind og tamponer. Men hvad består de egentlig af, og hvordan virker de?

Stina Askholm Mellerup · Foto: Getty Images · 29. marts 2022
Hvad er menstruationstrusser, o ger det noget for mig?

Menstruationstrusser er et forholdsvis nyt produkt. Tanken er at sikre en bedre komfort i løbet af din menstruation samt at begrænse dit forbrug af engangs hygiejneprodukter.

Vores franske søsterorganisation har testet menstruationstrusser. Kun to af de testede trusser findes på det danske marked, men med udgangspunkt i de franske testresultater, har vi taget et overordnet kig på menstruationstrusser.

Hvad er menstruationstrusser lavet af?

Menstruationstrusser består ifølge producenterne af flere forskellige lag med forskellige egenskaber. 

  • Det øverste lag skal være let gennemtrængeligt, så blodet ledes væk fra huden, og trusserne kan forblive tørre.
  • Det midterste lag indeholder absorberende fibre, der for eksempel kan være viscose, polyester eller lignende. Det er det lag, der skal suge og holde på blodet.
  • Det yderst et lag, der skal sikre, at man ikke bløder igennem. Det ser ud til i flere tilfælde at være tekstil med en tynd plastbelægning af polyurethane.

Menstruationstrusserne er ikke nødvendigvis mere problematiske, hvad angår kemikalier, end al mulig andet tekstil kan være. Tænk på, at de ligesom andre tekstiler kan indeholde forskellige restkemikalier fra produktionen. Det er derfor som for alt andet tøj en god ide at vaske trusserne, inden du tager dem på første gang.

Du kan kigge efter mærkerne Oeko-tex tiltro til tekstiler eller GOTS hvis du vil have et produkt, hvor der er stillet ekstra krav til kemien i det færdige produkt. Og er du i tvivl, er det altid en god ide at spørge producenten, hvorvidt der er tilsat kemikalier til menstruationstrussen for eksempel for at opnå lugtfrie egenskaber.

Kan trusserne virkelig holde til 12 timers menstruation?

Den overordnede konklusion i den franske test er, at producenterne generelt er for optimistiske i forhold til, hvor meget trusserne kan holde til. 

De to trusser, som vi har set nærmere på og som også er testet i den franske test, er til kraftig blødning, og de har begge angivet, at de kan bruges i 12 timer eller hvad der svarer til 3 tamponer. Men i testen sugede de kun hvad der svarer til én tampon. Så om trusserne kan holde på blodet, i 12 timer vil i høj grad afhænge af blødningens styrke. 

"12 timer kan måske være OK på dage med mindre blødning, men regn ikke med 12 timer, hvis du generelt har mere kraftig blødning eller på de dage, hvor blødningen er kraftigst," siger Stine Müller, der er projektleder i test og analyse, og som har set nærmere på menstruationstrusserne og den franske test. 

På dage med kraftig blødning skal menstruationstrusserne skiftes hyppigere eller vil i højere grad være et supplement til andre hygiejneprodukter.

Dårligere sugeevne over tid

Den franske test viser, at sugeevnen i trusserne generelt mindskes efter 50 vaske. Så over tid vil sandsynligheden for at du skal skifte trusser i løbet af dagen stige, fordi trusserne bliver slidt i vask.

Der er ingen standarder for menstruationstrusser

Det kan være svært at vide, hvor stor absorptionsevnen er for menstruationstrusser, da der ikke gælder nogen standard for menstruationstrusser. Derfor er det heller ikke helt til at vide, hvad man kan regne med ud fra producenternes egne anprisninger om for eksempel produkter til "heavy", "medium" eller "light" flow.

"Når vi ser generelt på de trusser, der er testet i Frankrig, kan vi se, at den faktiske sugeevne er forskellig fra trusser, der har samme anprisninger af sugeevne. Det gør det svært at vide, hvilken menstruationstrusse man skal vælge alene ud fra producenternes beskrivelse, så du er tvunget til at prøve dig frem" siger Stine Müller. 

Er det hygiejnisk at vaske menstruationstrusser ved 30 grader?

Meget undertøj – heriblandt også menstruationstrusser – anbefales af producenterne at blive vasket ved 30 grader. Men Sundhedsstyrelsen anbefaler generelt vask af undertøj ved 60 grader, og højere grader kan være relevant ved sygdom. 

Tommelfingerreglen er, at temperaturer på 60 grader eller derover dræber mange af bakterierne, hvorimod lavere temperaturer ikke gør og derfor ikke vil fjerne bakterier i samme grad. Og vaskemidler er ikke i sig selv nok til at slå bakterier ihjel.

Skal skylles for blod i koldt vand

Producenterne anbefaler at skylle menstruationstrussen i koldt vand for at fjerne det meste blod efter brug og inden vask. 

"Generelt vil vi anbefale, at du følger producenternes anvisning i forhold til vask, fordi du ellers risikerer at ødelægge trusserne eller forringe deres sugeevne, pasform eller lignende," siger Stine Müller.

Michael René er lektor i fødevarevidenskab og underviser i rengøringskemi, og han står bag flere bøger om rengøring – senest bogen "Det sunde, rene hjem af Michael René". Vi har spurgt ham, om det er hygiejnisk nok at vaske menstruationstrusser ved 30 grader, hvis man først har skyllet dem i koldt vand.

"Det korte svar er ja. Egentlig anbefales en vask ved 80 grader for at nulstille mikrobiologien fra fx blod, men problemet er, at så fæstner den røde plet sig til trusserne. Derfor er det vigtigt at opløse blodet ved at skylle trusserne i koldt vand fra begge sider og eventuelt vaske dem med en blød børste eller svamp. Det kan hjælpe at tilsætte lidt salt til vandet, da det bryder overfladespændingen på selve vandet," siger rengøringseksperten og fortsætter:

"Derefter kan trusserne vaskes i en vaskemaskine i henhold til vaskeanvisningerne. Hvis du vil vaske ved 30 grader, er det vigtigt at bruge et vaskemiddel, der er designet til at rengøre ved lave temperaturer, og du skal bruge den rette dosering. Det er mest hygiejnisk at vaske menstruationstrusserne sammen med andet undertøj."

Gode råd til menstruationstrusser

  • Køb kun et enkelt par og find ud af, om du kan lide konceptet, og om den passer dig, før du køber flere af samme eller en anden slags. Der er stor forskel på design, pasform, sugeevne osv. 
  • Brug trusserne første gang hjemme, og vask dem, inden de tages i brug.
  • Skyl blodet ud med koldt vand efter brug, inden de vaskes. 
  • Følger du produktets vaskeanvisning og vasker ved 30/40 grader, så vask dem sammen med andet undertøj, strømper og lignende og ikke for eksempel viskestykker.
  • Spørg producenten, hvorvidt der er tilsat kemikalier til menstruationstrussen for at opnå særlige egenskaber ved tekstilet for eksempel lugtfri, antibakterielle eller lignende 
  • Efterspørg menstruationstrusser med for eksempel Oeko-Tex Tiltro til tekstiler, GOTS eller tilsvarende mærker, der stiller en række kemikaliekrav til tekstilet. 
  • Regn i første omgang primært med, at du kan bruge menstruationstrusser på dage med mindre blødning – fx i starten eller slutningen af din menstruation.
  • Overvej, om du i stedet skal prøve en menstruationskop, hvis du vil begrænse dit forbrug af engangsprodukter. Det er samlet set billigere, og menstruationskoppen har lang levetid, uden at den ændrer funktion.