Er shampoobarer et mere miljøvenligt valg?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Er shampoobaren et mere miljøvenligt valg?

Vælger du shampoo i fast form undgår du plastikflasker, men den største forskel ligger i hvordan du vasker dit hår, viser en undersøgelse fra vores tyske søsterorganistion.

Lars Nøhr Andreasen · Foto: Getty Images · 19. april 2022
Kvinde med shampoobar på hået - er det godt for miljøet?

En shampoobar kan være praktisk at have med på ferie, for du sparer noget emballage, men gør det egentlig en forskel for miljøet? Vi har testet shampoobarer. I vores shampoobar test ser vi på hvor godt sæberne vasker, om de indeholder uønsket kemi, og så har vi set på emballagen og de anprisninger producenterne kommer med.

Fordele ved en shampoobar

En del af produkterne anpriser sig med at være fri for plastik og bedre for miljøet. Nogle af anprisningerne bliver meget vidtløftige og lover, at kloden bliver et meget bedre sted, hvis bare du bruger deres shampoobar, hvilket er at overdrive fordelene ved shampoobarer. 

Der kan dog være nogle mindre miljømæssige fordele ved shampoobarer viser en undersøgelse vores tyske søsterorganisation har lavet. Shampoobarerne er pakket ind i papir i stedet for plastik. Og selv om plastikflasker er lavet af genbrugsplast, belaster papir og pap mindre. Fast shampoo fylder desuden mindre end flydende shampoo og bruger derfor mindre energi i transport, og produktionen af fast shampoo kræver mindre energi end flydende shampoo. Fast shampoo indeholder ikke konserveringsmidler og kan derfor også på det område belaste miljøet mindre. 

“Men når alt det er sagt, er det vigtigt at slå fast, at den klart største miljøbelastning er selve hårvasken - altså vandforbruget under bruseren og den energi, der bruges til at varme vandet. Tager man dette med i vurderingen af miljøbelastningen, så fylder miljøfordelene ved shampoobarer frem for flydende shampoo meget lidt” siger Stine Müller. 

Sådan vasker du håret miljøvenligt

Vil du tage hensyn til miljøet, er det vigtigere at spare på det varme vand end hvilken type shampoo, du bruger.

  • Sluk for vandet, når du sæber håret ind. Det sparer både på vandet og energien til at varme vandet.
  • Skru ned for vandets temperatur. Det sparer energi at bruge lunkent vand i stedet for varmt. Du kan sagtens vaske håret rent og sæben ud ved lidt lavere temperaturer.
  • Sørg for, at du har en bruser med vandsparehoved, så den samlede mængde vand du bruger i badet nedsættes.
  • Brug kun den sæbemængde, der er nødvendig. Typisk skal der mindre til, end man tror.
  • Brug produktet helt op. Det gælder, uanset om det er en fast eller flydende sæbe.
  • Sorter emballagen, så materialerne kan genbruges.

Fri for konservering men med parfume

Vi har testet ti shampoobarer, og testen viser, at de fleste af de testede shampoobarer er fri for en række problematiske stoffer som for eksempel stoffer mistænkt for at være hormonforstyrrende eller konserveringsmidler, der kan være allergifremkaldende og som kan findes i nogle flydende shampooer. 

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?