Kan ødelagt hår reddes med repair-shampoo?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Virker repair-shampoo?

Slidt og ødelagt hår er hverken pænt eller rart. Men kan hår repareres med såkaldt repair-shampoo? Flere producenter bag shampoo påstår det, men passer det?

Trine Brøndsted · Foto: Getty Images · 12. januar 2024
kan repairshampoo reparere ødelagt hår? repairshampoo flasker

Det korte svar om hvorvidt repair shampoo virker, er nej. Skadet hår kan slet ikke repareres, og derfor mener vi i Forbruger­rådet Tænk, at anprisninger om at shampoo kan reparere eller gendanne skadet hår er misvisende.

Test af repair-shampoo

I 2019 testede vi ni forskellige repair-shampoo, for hvor gode de var til at vaske håret rent og få det til at føles blødt.

Repair-shampooerne fungerede generelt fint som shampooer: De vaskede håret rent, og ifølge eksperter og brugere var de fleste af dem gode til at give fornemmelsen af pleje til håret. Shampooerne kan være med til at begrænse, hvor meget dit hår filtrer – og dermed hvor let det er at rede ud. Det er med til at skåne håret. 

Ingen forskel på repair shampoo og almindelig shampoo

Føles håret tørt og mat, kan hårets overflade være skadet. Her kan indholdsstoffer i shampooen lægge sig omkring håret og være med til på kort sigt at gøre det mere glansfuldt og blødt.

Det kan normale shampooer imidlertid også, viste vores test. Tre normale shampooer fra Pantene, L’Oreal Elvital og Garnier var taget med i testen til sammenligning. Samlet set var der i brugernes og eksperternes bedømmelser ikke væsentlige forskelle mellem de to typer af produkter i forhold til deres plejende egenskaber.

Anprisninger om reparation af hår er misvisende

Du kan få shampoo i alle mulige varianter til vidt forskellige priser. Noget shampoo lover at kunne reparere eller gen­dan­ne ødelagt hår. Men det kan shampoo ikke. Shampoo kan være med til at begrænse, hvor meget dit hår filtrer, og dermed hvor let det er at rede ud. Det kan skåne håret.

Hårets udseende, og hvordan det føles, kan shampooerne også på kort sigt være med til at forbedre. Men de kan ikke reparere håret, da hår allerede er dødt. 

Shampoo kan kun lægge sig som et ekstra lag uden på håret og på den måde tilføre håret glans og gøre det blødere. Shampooerne kan tilføje proteiner, der ved hjælp af andre stoffer binder sig til hårets overflade. 

Effekten er altså en slags makeup, der kan få håret til at fremstå sundere, men ikke reparere det. Det er derfor misvisende, når producenten siger, at en shampoo kan reparere og genopbygge skadet hår.

Anprisninger skal kunne dokumenteres

Når en fabrikant lover, at en shampoo kan reparere ødelagt hår, kaldes det en anprisning. An­­pris­­nin­­ger skal kunne dokumenteres. Kosmetiske produkter må ikke tillægges egenskaber eller funktioner, som de ikke besidder. Det gælder både mærkningen på emballagen og an­dre former for markedsføringsmateriale.

Da vi i 2019 spurgte producenten L’Oréal Danmark, om de ikke fejlagtig anpriser deres repair shampoo svarer de, at kosmetiske produkter kan have en styrkende effekt på hår, der gør håret stærkt, så det kan vokse sig langt og samtidig se velplejet ud. Ifølge L’Oréal viser deres egne test, at håret er blevet mere modstandsdygtigt efter brug af shampooen – endda til et niveau svarende til naturligt hår. 

Forbrugerrådet Tænk pointerer, at shampooer ikke kan ændre håret på sigt. En eventuel styr­ken­de effekt og andre plejende effekter vil væ­re kortsigtet, indtil stofferne er vasket ud af håret igen.

Forøget styrke af håret kan dog godt hjælpe med at forebygge skader, på samme måde som når shampooerne gør håret lettere at rede ud.

Derfor bliver dit har slidt og ødelagt

Der er flere grunde til at dit hår bliver ødelagt. Hår bliver slidt og ødelagt med tiden. Problemet med slidt og ­ødelagt hår er typisk størst, hvis du har langt hår.

Hår slides især på disse måder:

  • Sol og saltvand er med til at udtørre og slide på håret. 
  • Afblegning, farvning eller permanent er også hårdt for håret og bidrager til at ødelægge det.
  • Opvarmning af håret ved brug af glatte- og krøllejern og føn­tørring slider også håret.

Vil du slippe af med ødelagt hår, virker det kun at blive klippet. Når spaltede spidser og knækket og slidt hår bliver klippet ser håret mere sundt og stærkt ud.