Menstruationskop, er det noget for mig?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Er en menstruationskop noget for dig?

Menstruationskoppen er et billigere og mere bæredygtigt alternativ til bind og tamponer, men er den noget for dig? Bliv klogere på menstruationskoppen her.

Foto: Getty Images · 21. juli 2023
Menstruationskop bliver holdt frem

Menstruationskopper er et alternativ til bind eller tamponer og er udviklet for at gøre kvinders menstruationsperioder lettere, bedre og billigere.

Menstruationskoppen fungerer som en lille beholder, der opsamler blodet. Efter tømning og rengøring kan den bruges igen og igen i modsætning til bind eller tamponer, som kun kan bruges én gang. Det gør menstruationskoppen til et mere bæredygtigt og billigere alternativ.

De fleste menstruationskopper er fri for uønsket kemi som hormonforstyrrende blødgørere eller kræftfremkaldende nitrosaminer. Det viser Forbrugerrådet Tænks test. Til gengæld afgav flere af kopperne flygtige organiske forbindelser. Følger du producentens anvisning om at koge koppen, før du tager den i brug, bliver mange af disse forbindelser dog afgivet inden du går i gang med at bruge koppen.

Hvor køber jeg en menstruationskop?

Du kan købe menstruationskopper i mange butikker, både fysiske og online. Apoteket og Matas er blandt de forretninger, der sælger menstruationskopper af mærkerne Ruby Cup og OrganiCup.

Lunette eller MeLuna er nogle af de mærker, du kan købe via forhandlernes egne hjemmesider eller på webshops.

Forbrugerrådet Tænk har testet ovenstående menstruationskopper for uønsket kemi, brug, holdbarhed og mærkning.

Hvilken størrelse skal jeg vælge?

Menstruationskopper kommer ofte i flere størrelser. Om du har født eller ej, er det mest afgørende for dit valg af størrelse. Kvinder, der har født vaginalt, skal ofte vælge en større model, mens kvinder, der ikke har født, typisk skal vælge den lille.

Kraftig menstruation kan også have betydning for dit valg af størrelse. De store menstruationskopper kan rumme mere blod og kan derfor være et bedre valg – også selvom du ikke har født.

Det kan være en udfordring at finde den rigtige størrelse, selvom du følger producentens vejledning. Vælg en kop, der er let at folde. Så er den ofte også lettere at få ordentlig på plads og ikke mindst ud igen.

Forbrugerrådet Tænk har testet, hvordan syv menstruationskopper er i brug, og hvor lette de er at sætte op og tage ud.

Hvordan virker menstruationskoppen?

Menstruationskoppen er typisk lavet af silikone og sættes op i kvindens skede, hvor den laver et vakuum og opsamler menstruationsblodet.  

Den bløde silikone gør, at du kan folde koppen sammen som et C og indføre den. Når menstruationskoppen er sat op, folder silikonen sig ud og lukker af, så du ikke lækker eller bløder igennem.

Vask dine hænder, inden du sætter menstruationskoppen op, så der ikke kommer uønskede bakterier med. Når menstruationskoppen er fuld, tager du den blot ud ved at ophæve vakuummet og trække i menstruationskoppens stilk. Derefter tømmer du den ud i toilettet og skyller den i håndvasken, før du sætter den op igen.

Hvor længe kan jeg have menstruationskoppen siddende?

Op til 12 timer reklamerer de fleste forhandlere med, at du kan lade din menstruationskop sidde, før den skal tømmes og skylles. Det betyder, at du blandt andet kan have koppen siddende natten over.

Kraftig blødning kan dog betyde, at du skal tømme koppen oftere, så du undgår at bløde igennem.

Tøm koppen 2-4 gange om dagen alt afhængig af, hvor meget du bløder.

Hvordan gør jeg menstruationskoppen ren?

Du rengører både menstruationskoppen løbende under din menstruation og for hver menstruationscyklus.

Kog menstruationskoppen inden du tager den i brug første gang, og hver gang du starter en ny menstruationsperiode. Det fjerner uønskede stoffer og sikrer god hygiejne. Kog den også når din menstruation er slut.

Når du tømmer koppen, skal du skylle den i lunkent vand, inden du sætter den op igen. Hvis du er på et offentligt toilet, uden adgang til håndvask, sætter du den blot op igen hvis den er tør på ydersiden, eller kan du tørre koppen ren med papir.

Hvor praktisk er menstruationskoppen?

Menstruationskoppen kræver lidt tilvænning – især hvis du er vant til at bruge bind eller tamponer med indføringshylster. Teknikken til at sætte menstruationskoppen op og tage den ud igen, kan du finde hjælp til på de fleste forhandleres hjemmesider.

Selv om du efter de første forsøg endnu ikke er overbevist om, at en menstruationskop er noget for dig, kan det betale sig at give den et par chancer til. Jo mere erfaren du bliver, desto lettere, hurtigere og mere behagelig bliver din oplevelse med menstruationskoppen.

Vær opmærksom, hvis du også bruger spiral

Kvinder med spiral har oplevet, at spiralens placering i livmoderen har flyttet sig ved brug af menstruationskop. Det oplyser Lægemiddelstyrelsen på deres hjemmeside.

Det kan skyldes, at der kan opstå så stort et undertryk, når menstruationskoppen fjernes, at spiralen rykker sig. Det kan også skyldes, at du ved et uheld får fat i spiralens snor.

Lægemiddelstyrelsen opfordrer blandt andet til, at du sørger for at tjekke spiralsnorens placering og ellers er opmærksom på at placere og udtage menstruationskoppen korrekt, så der ikke dannes et for kraftigt undertryk.

Oplever du smerter i forbindelse med anvendelse af menstruationskoppen, skal du altid henvende dig til egen læge.