Virker tandpasta med whitening?
Whitening-tandpasta sælger sig på, at de giver hvidere tænder. Vi har testet ni forskellige tandpastaer med whitening-effekt. Se her, om de virker.
Har te og kaffe misfarvet dine tænder, og drømmer du om hvidere tænder? Så har du måske overvejet at købe tandpasta med whitening-effekt. Men bliver tænderne hvidere, og er det godt for tænderne at bruge whitening tandpasta? Det satte vi os for at undersøge.
Test af whitening tandpasta
Vi har i samarbejde med andre forbrugerorganisationer testet tandpasta med whitening for at se, om de har nogen effekt. I testen har 30 personer børstet tænder med tandpastaerne, og et ekspertpanel har vurderet, hvorvidt farvetone og glans har ændret sig.
Vi har også målt slibeeffekten på tandpastaen i et laboratorie ved hjælp af ko-tænder, som bruges til at teste tandpastaer.
Vi har også testet to almindelige tandpastaer, for at have noget at benchmarke overfor og for at se om whitening tandpastaerne reelt gør en forskel i forhold til almindelig tandpasta.
Vi har testet følgende mærker:
Colgate, Denivit, Dentalux (Lidl), Oral-B, Pepsodent og Sensodyne
Fordi vi har testet med andre europæiske lande, har vi ikke testet Zendium. Testen er udført i 2017, men vi har lavet et tjek i 2023 for at sikre, at de testede tandpastaer stadig er på markedet, og testresultaterne stadig er valide.
Hvad er tandpasta med whitening?
Tandpastaer med whitening markedsfører sig med at have en såkaldt whitening-effekt, der angiveligt giver hvidere tænder.
Whitening-tandpastaerne indeholder slibemidler, der rengør og dermed burde kunne gøre tænderne hvidere. De kan også indeholde brintoverilte (hydrogenperoxid), som tandlæger anvender til tandblegning. Koncentrationen af brintoverilte i tandpastaerne er dog langt lavere end de koncentrationer tandlæger har tilladelse til at anvende.
Virker whitening tandpasta også som almindelig tandpasta?
God tandpleje består at tre grundlæggende dele, som tandpasta hjælper med til:
- Fluor i tandpasta forebygger huller i tænderne ved at styrke emaljen.
- Tandbørsten og tandtråd/tandstikker fjerner madrester og belægninger.
- Slibemidler i tandpastaen rengør og fjerner overfladiske pletter på tænderne. De må dog ikke slibe for meget på emaljen, da det på sigt kan skade tænderne.
Smagen i munden må også gerne være god og frisk efter tandbørstning, så derfor er tandpasta tilsat aroma, der er en slags parfumestoffer.
De ni testede tandpastaer havde et tilstrækkeligt indhold af fluor og børstede alle tænderne rene. Så de kan godt bruges som almindelig tandpasta.
Hormonkemi er fundet i to tandpastaer
To tandpastaer indeholder dog stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, men er lovlige at anvende:
- Colgate Max White Expert White indeholder BHT.
- Denivit Anti-stain Expert indeholder methylparaben.
Bliver tænderne hvide af whitening?
Tænder kan kortvarigt se hvidere ud med whitening. Tandpasta kan kun fjerne overfladebelægninger og ikke misfarvninger længere inde i tænderne.
Whitening-tandpasta kan indeholde kraftigere slibemidler, som gør at tænderne bliver ru i overfladen, og det kan få dem til at se mere hvide ud, ligesom når et vindue er sandblæst og bliver hvidt i stedet for gennemsigtigt.
Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Undgå disse stoffer i tandpasta
Din tandpasta kan indeholde stoffer, som er mistænkt for at skade arvematerialet eller for at være hormonforstyrrende. Se, hvilke stoffer du skal undgå.
Forhandling hos tandlægen: Få hjælp til din forhandlingsmail
Tandlægers priser varierer. Få hjælp til at skrive til din tandlæge, så du kan få en lavere pris.
Skal tandbørsten være med eller uden el?
Det er vigtigt at børste tænder, men skal du vælge en almindelig eller en elektrisk tandbørste? Hvilken tandbørste er bedst til at få dine tænder rene? Få hjælp her.