Solcreme på tube eller spray: Hvad er bedst?
Solcreme kan købes på enten tube eller spray. Men beskytter solcreme på spray lige så godt som solcreme på tube?
Solcreme findes som almindelig creme på tube eller i sprayform, hvor det ofte kaldes solspray.
Forbrugerrådet Tænk har testet, om en lang række solcremer på spray og tube lever op til den lovede solfaktor.
Vi har også testet hvor meget solcreme, du får ud af solsprayen.
Se om den tynde solspray beskytter lige så godt som den tykkere solcreme. Se også, hvor meget solcreme du ikke kan få ud af en sprayflaske.
Solspray og solcreme på tube - sådan beskytter de
Forbrugerrådet Tænk tester hvert år solcremer og solspray med spf 15, 30, 50 og 50+.
Mange solcremer på spray klarer Forbrugerrådet Tænks test godt og lever op til den lovede solfaktor.
Spray og solcreme på tube kan altså begge give god beskyttelse mod solens stråler. Hvor tyk eller tynd solcremen er, påvirker ikke solbeskyttelsen.
Flere typer spray
Solspray findes i 2 typer:
- Pumpespray i plastbeholder, hvor du pumper mekanisk
- Aerosolspray, hvor cremen kommer ud af metalbeholderen med drivgas.
Solspray i metalbeholdere skal afleveres som farligt affald.
Spray kan være sværere at dosere end creme
40 ml – eller hvad der svarer til en stor håndfuld – kræver det for at smøre en hel voksenkrop tilstrækkeligt ind i solcreme.
Mængden af solcreme, du får på huden, fra solspray eller -pumpe kan være svær at vurdere, hvis du sprayer solcremen direkte på kroppen. Det giver risiko for, at du ikke får nok solcreme på.
Matas angiver fx, at deres spray kræver 15 tryk på pumpen for at få nok solcreme til at dække en arm. Antallet af tryk, der skal til, afhænger af, hvor meget creme, der kommer ud per tryk. Det kan variere fra produkt til produkt.
Solcreme på tube, hvor du typisk vil trykke cremen ud i hånden inden indsmøring, giver dig en bedre ide om, hvor meget solcreme du bruger.
Pas på aerosol spray
Solcreme på aerosol spray kan du nemt komme til at indånde, når du sprayer solcremen på. Solcreme indeholder igredienser, som ikke er beregnet til at blive indåndet.
Spray ned i hånden eller tæt på huden og undgå at spraye i eller tæt ved hovedet. Det vil nedsætte risikoen for at indånde solcremen.
Solcreme på tube og pumpespray forstøver ikke produktet på samme måde som aerosol sprays, og der er derfor ikke risiko for indånding ved brug af den type produkter.
Spild af solcreme på spray
Du betaler for alt solcremen i flasken, men det kan være svært at tømme en sprayflaske. Vi har tidligere undersøgt, hvor meget solcreme der bliver tilbage i sprayflasker, når vi har pumpet, indtil der ikke kom mere solcreme ud.
Spildet i sprayflaskerne viste sig at være 7 procent. Det svarer til cirka ½ indsmøring for en voksen. På en hel sommer kan det blive til meget spildt solcreme.
I testen af solcremer kan du under hvert produkt se, hvor meget spild der er, efter vi har forsøgt at tømme beholderen.
20 solcremer indeholder uønskede stoffer
Flere solcremer i vores test indeholder UV-filtre, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller andre problematiske stoffer. Se dem her.
Knap halvdelen af solstifter i test er uden uønsket kemi
Testen af 16 udvalgte solstifter med SPF 30, 50 eller SPF 50+ viser, at knap halvdelen er gode valg uden uønsket kemi. Se mere om testen her.
Disse 22 solcremer er fri for uønskede kemikalier
Vi har testet 52 solcremer og solsprays for mistænkt hormonforstyrrende stoffer og andre uønskede stoffer. Se, hvilke der klarer sig godt i testen.