Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Kosmetik: Sådan klager du over bivirkninger

Shampoo, hårfarve, neglelak og makeup kan få din hud til at klø og slå ud. Du kan faktisk klage, hvis du oplever det. Få guiden til at gøre det her.
Af Grazielle Aaholm
5. September 2017
Kosmetik: Sådan klager du over bivirkninger
Foto: iStockphoto

Klag til Miljøstyrelsen

Kløe, rødme, hævelser, knopper, blærer og sår kan du godt opleve, efter du har brugt shampoo, makeup eller hårfarve. Men vidste du også, at du kan klage over det?

Miljøstyrelsen håndterer klager over kosmetik, og kun hvis du klager, bliver Miljøstyrelsen og producenterne klar over, at der et problem, som de skal gøre noget ved. Når du klager er du med til at sikre, at der fremover kun er sikre produkter på hylderne.

Sådan klager du

  • Har du fået bivirkninger på en creme, noget makeup eller en shampoo, skal du holde op med at bruge produktet med det samme.
  • Dokumentér bivirkningerne - tag et billede af dit udslæt, rødmen eller sårene, hvis du har synlige allergiske reaktioner.
  • Gå til lægen og få ham til at undersøge dine symptomer. Fortæl lægen om dine reaktioner og vis dine fotos. Husk at medbringe produktet eller emballagen fra produktet, så lægen kan spore sig ind på, hvilken ingrediens i produktet du har reageret overfor.
  • Allergi kan fremkaldes af mange ingredienser i kosmetik og hudpleje. Er der mistanke om en allergisk reaktion, så få lavet en allergitest hos en hudlægen. Farvestoffer, parfume og konserveringsmidler er de typiske årsager til allergi, og de findes i mange forskellige produkter, lige fra rengøringsmidler til tøj og møbler, så du kan møde dem i mange former senere hen. Derfor er det vigtigt at kende årsagen til din reaktion.
  • Udfyld en klage. På borger.dk kan du oprette en klage over et kosmetisk produkt, som bliver sendt til Miljøstyrelsen. Indberet din klage her. Du kan vedlægge billeder og et udskrift af din journal i klagen.
  • Fortæl producenten om din oplevelse og send dem både dine fotos og din lægeerklæring - find virksomhedens adresse på emballagen til produktet. Virksomheder, der markedsfører kosmetiske produkter, har pligt til at registrere og opbevare oplysninger om uønskede virkninger fra kosmetik.

Få mere information om hudallergi

Hudallergi, symptomer og årsager til allergier kan du læse mere om på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Læs om hudallergi på mst.dk her