Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Ovn: Brug den bedst og billigst

Ovne har mange forskellige funktioner. Uanset om du skal købe ny ovn eller vil have mere ud af din nuværende, er der gode tips til, hvordan du sparer penge.
Af Lars Nøhr Andresen
27. Marts 2014
Foto: iStock

Ovn: Overvej dit behov inden køb

Indbygningsovne kommer med særlige funktioner som damp, optøning og timere, men de koster typisk også ekstra. Overvej derfor om du skal bruge dem.

  • Damp kan være godt, hvis du bager meget. Men gør du det kun engang imellem, vil det sjældent være den ekstra udgift værd, og du kan selv skabe damp i din ovn under bagning ved at sætte en skål med vand i ovnen.
  • Pyrolyse gør rengøringen lettere, men pyrolyseovne er generelt markant dyrere end andre ovne. Hvis du ikke har noget imod at gøre ovnen ren selv, er pyrolyse unødvendig.

Spar på ovnens strømforbrug

Energiklasse A skal du kigge efter, hvis du vil købe en ny ovn med lavt strømforbrug.

Ovnens varme kan du også udnytte, så du sparer på energien, når du bager og laver ovnretter.

  • Forvarm ikke ovnen, med mindre du bager brød eller småkager, der kræver kort tilberedningstid ved høj varme. Sæt retten i kold ovn, og læg 10-15 minutter til tilberedningstiden.  
  • Brug eftervarmen ved at slukke ovnen de sidste 10 minutter af tilberedningstiden.
  • Åbn ikke ovnlugen hyppigt under tilberedning, fordi ovnen bruger ekstra energi på at erstatte den varme, der forsvinder, når du åbner.
  • Spar energi ved at bruge varmluftfunktionen og sætte flere plader i ovnen på én gang.
  • Varmluft kræver, at du sænker temperaturen med 20 procent i forhold til konventionel over- og undervarme.

Kilde: Afdelingsleder Anne Bach Pedersen fra Hotel- og Restaurantskolen