Ovne: Sådan vælger du den bedste | Forbrugerrådet Tænk
Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Ovne: Sådan vælger du den bedste

Ovne ser meget ens ud, men selv små forskelle kan få stor betydning. Effektivitet, funktioner og priser varierer meget. Undgå fejlkøb med denne artikel.
Af Gitte Sørensen
20. November 2017
Ovnens størrelsen betyder noget
Foto: iStock

Sådan køber du den rigtige ovn

Ovne kan du få i mange prisklasser og med mange funktioner. Men skal du bruge ovnen til de mest almindelige ting såsom at bage et brød eller at stege en kylling, kan du roligt gå efter prisen. Det viser Forbrugerrådet Tænks test test af ovne til indbygning.

Test: Se alle testede ovne her

Indbygningsovne kommer med særlige funktioner som damp, optøning og timere, men de koster typisk også ekstra. Overvej derfor om du skal bruge dem.

Damp kan være godt, hvis du bager meget. Men gør du det kun engang imellem, vil det sjældent være den ekstra udgift værd, og du kan selv skabe damp i din ovn under bagning ved at sætte en skål med vand i ovnen.

Test: Forbrugerrådet Tænk har testet dampovne

Pyrolyse gør rengøringen lettere, men pyrolyseovne er generelt lidt dyrere end andre ovne. Hvis du ikke har noget imod at gøre ovnen ren selv, er pyrolyse unødvendig.

Test: Forbrugerrådet Tænk har testet ovne med pyrolyse

Ovne skal stege, bage og grille

Stegning, bagning og grillning er de mest basale opgaver for en ovn, og dem skal den kunne klare tilfredsstillende. Forbrugerrådet Tænk har testet alle ovne for netop de opgaver. I testen kan du under hver ovn se, hvordan den klarer netop de opgaver. Klik på punktet "Madlavning" under testresultater.

Se testresultater for alle ovne i Forbrugerrådet Tænks test

Ovnens størrelse

Ovnrummet adskiller sig ikke væsentligt i størrelsen, hvis du ser på producenternes egne opgivelser. Men kigger du ind i ovnrummet, er der stor forskel på, hvor meget der kan være i de enkelte ovne.

Hvis du skal bage et brød eller stege en kylling, er det ikke et praktisk problem, at nogle af ovnene er mindre indvendig. 

Men er du en flittig bager af boller og småkager, vil pladestørrelsen i de mindst rummelige ovne ofte betyde, at du skal bruge flere plader og dermed længere tid og mere energi for at få bagt hele portionen. 

Anvendelig plads i ovnen, kan du se i vores test

Se punktet "Funktioner og tilbehør" under testresultater for den enkelte ovn

Holder ovnen temperaturen?

Ovnene er testet for, om de kan holde temperaturen stabilt ved 80, 150, 200 og max temperatur ved henholdsvis konventionel varme og varmluft.

Temperaturen svinger i  alle ovnene, men der er stor forskel på med hvor meget. Jo mindre udsving, desto bedre.

Tjek derfor ovnens temeraturstabilitet under punktet "Samlet bedømmelse".

Se alle ovne i testen her 

Funktioner, der er gode

Undervarme: Er det muligt kun at bruge undervarme i ovnen? Det kan for eksempel være nyttigt, hvis du laver en pizza, og vil opvarme en pizzasten, så du får en ekstra sprød bund.

Overvarme: Er det muligt kun at bruge overvarme i ovnen? Ligesom med undervarmen, kan der være retter, hvor det giver mening, at varmen
kun kommer fra oven.

Lille grill: Hvis du kun skal grille en mindre ting i ovnen, kan du vælge at bruge et mindre grillareal, hvis ovnen har denne funktion. Turboopvarmning: En ekstra hurtig opvarmning af ovnen.

Pyrolyse: En rengøringsfunktion, hvor ovnen varmes op til omkring 500 grader, så skidt og snavs i ovnen forkuller, og asken efterfølgende
kan tørres op med en klud.