Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Energimærket: Spar penge og mindsk din miljøbelastning

Skal du købe nyt køleskab, støvsuger eller tv? Lær energimærket at kende, inden du shopper. Så kan du spare mange penge og gør miljøet en tjeneste.
Af Laura Gonzales
6. Marts 2020
energimaerke
Foto: Getty Images

Derfor skal du se efter energimærkningen

Energimærket skal hjælpe dig til at vælge den mest energibesparende ovn, tørretumbler eller fryser i butikken.

Men hvad skal du se efter, når du køber nye hårde hvidevarer eller elektronik, hvis du gerne vil have de mest energi- og miljøvenlige produkter? Få hjælp her.

Hvilke produkter kan have energimærket?

Energimærket er det samme i hele EU. Formålet med mærket er at gøre det lettere for dig at vælge de mest energivenlige produkter, når du for eksempel skal købe en vaskemaskine, fryser eller fladskærm.

Energimærkningen er lovpligtigt på en række produkter. Produkter, der skal mærkes efter EU’s energimærkning, er:

 • Ovne
 • Emhætter
 • Fjernsyn
 • Frysere og køleskabe
 • Lamper
 • Opvaskemaskiner
 • Støvsugere
 • Vaskemaskiner og tørretumblere

Se komplet liste over produkter på Energistyrelsens hjemmeside

Sådan læser du energimærket

Energimærket er tilpasset produktet. Køleskabe har for eksempel oplysninger om, hvor mange liter køleskabet kan indeholde, og opvaskemaskiner har oplysninger om vandforbrug og tørreevne.

Piktogrammerne på energimærket kan være svære at gennemskue. Få hjælp til, hvordan læser du de mest almindelige bogstaver og symboler i energimærkets piktogrammer.

Kig efter den mørkegrønne farve i stedet for plusserne

Energimærket har forskellige skalaer, afhængig af om det for eksempel er på et køleskab eller på en vaskemaskine. På nogle produkter er A det højeste på skalaen, men på vaskemaskiner går skalaen helt op til A+++.

Energistyrelsen anbefaler, at du kigger på farvekoderne i stedet for bogstavet. Jo mørkere grøn farven er, jo mere energivenlig er produktet.

Forkortelser på energimærket

 • kWh/annum: Antallet kilowatt-timer produktet bruger på 1 år.
 • dB: Støjniveauet (dB = decibel) for produktet. Til sammenligning svarer 60 dB til lydniveauet på en normal samtale, og 98 dB svarer til lyden af en boremaskine.
 • L/annum: Årligt vandforbrug i liter.
 • Kg: Antal kilo maskinen kan indeholde.

Når energimærket vejleder dig om det årlige forbrug, er tallet udregnet på baggrund af et gennemsnitligt forbrug på nogle specifikke programmer og almindelige brugsvaner. Derfor passer tallene ikke præcis på dig og dit forbrug, men du kan bruge tallene som vejledning.

Vælg energieffektivt og spar penge

Elforbruget i køkkenet og bryggerset står ifølge Videnscentret Bolius for næsten 50 procent af det samlede elforbrug hos en typisk familie.

Vælger du den bedste energimærkning på køleskab, fryseskab, vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine og ovn, kan du spare penge.

Så meget kan du spare på at vælge et produkt med en bedre energimærkning:

 • Køber du et køle-fryseskab (Ca. 185 cm højt) A+++ frem for A+, sparer du i gennemsnit ca. 200 kr. om året.
 • Køber du en tørretumbler (8 kg) A+++ frem for A+, sparer du 250 kr. om året.

Skifter du løbende dine hvidevarer og elektroniske produkter ud med mere energivenlige produkter, når de ikke virker mere, kan du spare hundredvis af kroner om året.

Kølefryseskabe: Vælg rigtigt og undgå dyr elregning

Computere, skærme og printere: Gå efter Energy Star-mærket

Køber du kontorudstyr som computer, skærm, printer eller kopimaskine? Så kig efter Energy Star-mærket. Den blå energistjerne er EU og USA’s energimærkning til kontorudstyr.

Har din computer Energy Star-mærket, betyder det, at den er energieffektiv. Kig også efter Svanemærket og EU-Blomsten, hvis du vil købe elektronik, der tager hensyn til miljøet.

Svanemærket og EU-Blomsten er de to eneste officielle miljømærker i Danmark, og de stiller skrappe miljø- og kemikaliekrav til vareproduktionen. Mærkerne kender du måske fra dit vaskepulver eller bagepapir.

Det betyder mærkerne på elektronik

Nyt energivenligt produkt: Kan det betale sig for miljøet?

Vil du købe et nyt køleskab, fryser, tv eller andet produkt for at få et mere energivenligt end dit gamle? Så tænk over, at det ikke altid kan betale sig i et miljøperspektiv.

Produktion og fremstilling af hårde hvidevarer og elektronik kræver mange ressourcer, uanset hvilken energiklasse de er i. Derfor er det mest miljøvenligt ikke at udskifte et velfungerende køleskab med et nyt.

Skal du købe nyt køleskab, fordi du har brug for mere eller mindre plads? Så forlæng dit gamle køleskabs levetid ved at sælge det eller give det til nogen, der har brug for det.

Sæt ikke dit gamle køleskab til i kælderen eller garagen, når du køber et nyt. For så øger du dit energiforbrug betragteligt – det går ud over miljøet, og du går glip af besparelsen som dit nye, energivenlige køleskab ellers ville give dig.

Hvidevareskrot: Sådan skaffer du dig af med gamle hvidevarer