Facebook: Hvem ejer dine billeder? | Forbrugerrådet Tænk
Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Facebook: Hvem ejer dine billeder?

Billeder på din Facebook-profil kan det sociale medie altid se og bruge. Men hvem ejer dem, og er billederne væk, hvis du sletter dem fra din profil?
Af Michael Haddar
29. Maj 2018
Billeder på Facebook og andre sociale medier: hvem ejer dem?
Foto: iStock

Billederne ejer du

Feriebilleder, familiefotos og selfies. Du lægger sikkert billeder op på Facebook, men er billederne stadig dine, når du har lagt dem op? Svaret er ja!

Billederne ejer du stadig. Har du en profil på Facebook, giver du dog en række rettigheder til det sociale medie. Herunder retten til at Facebook må bruge eller videregive dine billeder uden at kreditere eller informere dig.  

Sådan sletter du din Facebook-profil

Opslag på Facebook er falsk

Et opslag florerer af og til på Facebook. I opslaget bliver det påstået, at du kan forhindre Facebook i at bruge dine billeder, opslag og beskeder, hvis du deler opslaget.

Opslaget er dog falsk. Du forhindrer ikke Facebook i at bruge og videregive dine billeder, bare fordi du har skrevet i et opslag, at du ikke tillader det.

Slettede billeder er ikke nødvendigvis væk

Sletter du billeder fra din profil, betyder det ikke, at billederne nødvendigvis er helt væk. Lægger du et billede på Facebook, mister du nemlig styringen med, hvor billedet bliver brugt.

Dine Facebook-venner kan eksempelvis dele billedet. Herefter kan folk, du ikke kender, have mulighed for at kopiere billedet. Deler dine venner dit billede på Facebook, vil det blive slettet fra dine venners væg, når du sletter billedet i dit album.

Risikoen er, at billedet stadig findes på Facebook. Derved beholder Facebook alle deres rettigheder til billedet, fordi det stadig findes på siden – også selvom du har slettet billedet.

Luk din konto og få slettet dine billeder

Lukker du din profil på Facebook, er Facebook forpligtet til at slette alle dine oplysninger og billeder – også fra deres backup-servere. Det betyder dog ikke at billeder af dig, som andre har delt, forsvinder.

Sådan sletter du dine profiler på nettet

 

Forbrugerrådet Tænk mener: Du mister styringen, når du lægger billeder op på Facebook

”Facebooks koncept er, at du deler dine oplevelser med dine venner, men du mister retten til at styre, hvor dine billeder bliver brugt. Derfor er det utroligt vigtigt at overveje, hvilke billeder du lægger op på det sociale medie.”

Anette Høyrup, seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk

Få bedre kontrol over dine personlige oplysninger

Databeskyttelsesloven gør det lettere at tage kontrollen med dine personlige oplysninger på internettet.

Du kan for eksempel bede virksomheder og myndigheder om at udlevere alle de oplysninger, de har om dig.