Det skal du vide, før du køber et stofmundbind
Stofmundbind er for mange et godt alternativ til engangsmundbind. Der er dog visse ting du skal vide før du køber et stofmundbind

Stofmundbind findes der mange af i handlen, men hvilke skal du vælge, og hvad skal du overveje for du køber stofmundbind?
Forbrugerrådet Tænk har testet stofmundbind. Her kan du få råd og vejledning på baggrund af vores test.
Hvornår er et stofmundbind god nok beskyttelse?
Stofmundbind kan du bruge, når du er rask og rejser med tog, bus og fly. Stofmundbind kan du også bruge på cafeer og andre steder, hvor myndighederne kræver, at du bærer mundbind.
Stofmundbindene vil beskytte dig i variabel grad, afhængig af hvor godt de filtrerer. En vigtig del af at gå med mundbind er at beskytte andre, hvis du er smittet uden at vide det. Her vil stofmundbindene også være med til at beskytte andre.
Engangsmundbind af typer I, II og IIR giver bedre beskyttelse og myndighederne anbefaler at du bruger engangsmundbind hvis:
- Hvis du er smittet eller mistænkt smittet
- Hvis du er særligt sårbar/øget risiko
- Hvis du er (tæt) sammen med en i øget risiko, som ikke er fra din egen husstand
9 ting skal du se efter, når du køber mundbind
Du kan ikke med det blotte øje se på et stofmundbind, om det filtrerer godt. Her er forskellige råd, du kan gå efter
Vælg mundbind, som:
-
Lever op til den Danske Standard, der garanterer, at mundbindet filtrerer effektivt og er fri for uønsket kemi. Kig efter teksten DS 3000:2021 på pakken.
Kan du ikke finde et mundbind med mærket fra Dansk Standard, så gå efter mundbind, der:
-
Har 3 lag - det giver bedre beskyttelse
-
Har certificeringer fra andre lande – Et mundbind kan for eksempel have en fransk AFNOR godkendelse
-
Har blødt stof - Vælg gerne et med bomuld eller andet blødt materiale inderst, så det er behageligt mod huden
-
Giver mulighed for justering - Vælg et mundbind, der kan justeres, eller hvor der er en god størrelsesguide. Med en størrelsesguide er der større sandsynlig for, at mundbindet passe dig og sidder til.
-
Sidder til - Jo bedre du kan få mundbindet til at sidde tæt, jo mere trækker du vejret gennem stoffet og dermed bliver mundbindet mere effektivt
-
Har næseklemme – klemmen er ofte en fordel, særligt hvis du har briller
-
Kan tåle maskinvask ved min. 60 grader - så det kan vaskes efter myndighedernes anbefalinger
-
Har elastikker til ørerne
Skal stofmundbind være godkendt?
Stofmundbind skal ikke være godkendt, og der er ikke krav om, at de skal testes for, hvor godt de virker.
Mundbind, der lever op til den Danske Standard for mundbind, skal filtrere effektivt og være fri for uønsket kemi.
Mundbind, der ikke følger den Danske Standard, må dog stadig godt sælges i Danmark. Du kan genkende mundbind, der lever op til standarden, ved at se efter mærket DS 3000:2021.
Skal jeg vælge et stofmundbind, der er antibakterielt?
Mundbind kan reklamere med antibakterielle egenskaber. Vi anbefaler ikke, at du vælger dette.
Reklamerer producenterne med, at mundbind er antibakterielle eller lignende, skal de fortælle hvilket aktivstof, der er brugt.
Covid-19 er en virus og ikke en bakterie, så en antibakteriel effekt rammer ikke virus.
DS 3000:2021 stofmundbind indeholder ikke antibakterielle stoffer.
Skal mundbindet have en fugtafvisende overflade?
Mundbind kan have en fugtafvisende overfladebehandling. Det kan være en fordel, at overfladen afviser fugt, da det forhindrer at stofmundbindet bliver gennemvædet, så virus kan trænge igennem stoffet.
Overfladen kan dog være behandlet med fluorstoffer, som er smuds- og vandafvisende. Generelt anbefaler vi ikke fluorstoffer, da de kan være er skadelige for mennesker og natur.
DS 3000:2021 stofmundbind må ikke være behandlet med fluorstoffer.
Der er en lomme i mit stofmundbind – kan jeg putte et filter i?
Vi har ikke testet filtre i stofmundbindene. Vær opmærksom på at filtre kan være lavet af et materiale, som frigiver fibre, du kan indånde.
Forbrugerorganisationen ”UFC - Que Choisir” i Frankrig har testet lommetørklæder som filter. Den franske test viste, at lommetørklæderne havde en god filtereffekt. Det vil dog også øge vejrtrækningsmodstanden, så om det i praksis er hensigtsmæssigt, kan vi ikke sige.
Alternativt findes der Vlieseline (ILC 151), der specifikt markedsføres til brug i hjemmesyede masker. Det kan genbruges og eventuelt sys fast som mellemlag i masken. Det er dog heller ikke noget, vi har testet.
Et af mundbindene i vores test (Urban Classics) har en lomme, der åbner øverst. Det betød, at indermaterialet kunne falde ned, så der kun var et lag stof foran næsen.
Hvis dit stofmundbind har lomme på den måde, skal du tjekke, om det falder ned.
Er stofmundbind billigere end engangsmundbind?
Prisen på stofmundbind i vores test går fra 20 til 160 kroner per styk. Prisen på engangsmundbind i vores test koster 3 kroner per styk.
Hvorvidt det vil blive billigere for dig at købe et antal stofmundbind og bruge dem, handler meget om dit personlige forbrug af mundbind, og prisen på det stofmundbind, du vælger.
Det bedste stofmundbind i vores test (Chantelle) kan ifølge producenten vaskes 50 gange. Prisen på stofmundbindet er 36 kroner. Bruger du stofmundbindet 50 gange, får du en pris på 0,72 kroner per brug. Stykprisen tager ikke højde for brug af strøm og vaskemiddel, når du vasker mundbindet.
Er stofmundbind bedre for miljøet?
Stofmundbind er bedre for miljøet end engangsmundbind, mener Danmarks Naturfredningsforening.
Engangsmundbind er ikke genanvendelige, og mange mundbind ender i naturen på grund af overfyldte skraldespande med mere.
Mundbindene indeholder plastik, som i naturen bliver nedbrudt til mikroplast, der kan skade miljøet og vores sundhed. En undersøgelse fra Waste Free Oceans peger på, at engangsmundbind er 450 år om at blive nedbrudt i naturen.
Hvis du vil undgå, at dit engangsmundbind ender i naturen, opfordrer Danmarks Naturfredningsforening dig til at tage dine brugte engangsmundbind med hjem og smider dem ud i din egen skraldespand. Så sikrer du, at mundbindene ikke ender i naturen ved en fejl.
Sådan skiller du dig af med dit udtjente stofmundbind
Gamle slidte stofmundbind kan du aflevere i vasket tilstand i containeren til brugt tekstil, hvis du bor i en kommune, der indsamler tekstiler.
Røde Kors og andre velgørende organisationer, der tager imod brugte tekstiler, modtager også rene og vaskede stofmundbind. Mundbindene bliver ikke solgt men håndteret som andre tekstillapper.
Returret og klagemuligheder, når du køber et mundbind
Mundbind, der passer, kan være besværligt at finde frem til. For du må ikke prøve mundbindene, og du har ikke returret på dem. Størrelsesvejledning er også sjælden.
Køber du online, har du dog stadig 14 dages fortrydelsesret og reklamationsret, men du mister fortrydelsesretten, hvis du har brudt forseglingen på varer, der af hygiejniske årsager er forseglede.
Hvis mundbindet er mangelfuldt, har du ret til at hæve købet, hvis manglen er væsentlig.
Vi har bidraget til Dansk Standard for stofmundbind
Mundbind blev en del af mange danskeres hverdag i 2020. Vores test viste, at det var alt for svært for forbrugerne at købe et godt stofmundbind. Derfor efterlyste Forbrugerrådet Tænk tidligt, at der blev stillet krav til produkterne.
I 2021 kulminerede det arbejde, da der blev indført en Dansk Standard for stofmundbind. For at få mærket skal mundbind filtrere effektivt og være fri for uønsket kemi.
Forbrugerrådet Tænk har været med i samarbejdet om den nye standard. Det er en del af vores arbejde som forbrugernes stemme.
Forbrugerrådet Tænk mener: Mundbind med Dansk Standard-mærke skal på hylderne nu
”Forbrugerne har ingen chance for med det blotte øje at vurdere kvaliteten på de stofmundbind, der skal beskytte os alle mod coronavirus. Derfor er vi rigtig glade for, at vi har fået en Dansk Standard, der stiller krav til at stofmundbindene er effektive og fri for uønsket kemi.
Standarden er forbrugernes bedste pejlemærke, når de skal finde gode mundbind af stof. Men standarden kan ikke hjælpe forbrugerne, før de møder den på hylderne i butikkerne. Når der flere måneder efter lanceringen af standarden stadig ikke er mundbind med DS-mærket i butikkerne, så er det nødvendigt at undersøge hvorfor og få rettet op på situationen.
Først og fremmest vil vi opfordre virksomhederne til at tage ansvar og levere nogle produkter, der kan leve op til standarden. Hvis der er nogle barrierer, der holder dem fra det, må vi sammen med myndighederne se på, hvordan kan vi få fjernet disse barrierer. Vi har brug for at få standarden i spil, så forbrugerne nemmere kan skelne skidt fra kanel, når de skal købe mundbind”
Christel Søgaard Kirkeby, projektleder, Forbrugerrådet Tænk

Det skal du vide om termometre
Det traditionelle termometer eller det infrarøde – hvad skal du vælge? Vi guider dig på vej.

To syn på sagen: Kan vi få billigere medicin?
Maksimale priser i stedet for faste priser på receptpligtig medicin kan føre til lavere priser, lyder det fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Apotekerbranchen advarer om, at det vil gøre medicinen dyrere for nogle danskere end for andre.

Indeholder mundbind uønsket kemi?
Indeholder mundbind uønsket kemi? Vi har samlet viden, og giver dig tips til at undgå problematisk kemi fra mundbind.