Mundbind: Sådan køber du de rigtige | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan køber du de rigtige mundbind

Mundbind skal du bruge på mange offentlige steder. Hvordan køber du de rigtige og undgår at spilde penge på nogle, der ikke virker?

Christina Vejsgaard · Foto: Getty Images · 5. maj 2021
Mundbind

Mundbind kan du købe i flere udgaver, og du kan lave det selv. 

Kirurgiske engangsmundbind er mest effektive til at beskytte dig selv og dine omgivelser mod virus. 

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at du bruger CE-mærkede kirurgiske mundbind, hvis du:

  • Er syg med corona eller er mistænkt smittet.
  • Er særligt sårbar.
  • Skal være sammen med nogen, der er særligt sårbare.

Engangsmundbindene fås som type I, II og IIR. Sundhedsstyrelsen oplyser, at type I giver god nok beskyttelse, når du skal bruge mundbind i hverdagen.

Mundbind, der både er CE-mærke og angivet som enten type I, II eller II R skal være testet på et såkaldt akkrediteret testlaboratorium. Det betyder, at du får en større sikkerhed for at få et effektivt mundbind i forhold til CE-mærket alene.

Stofmundbind, som du køber eller laver selv, kan også være gode valg. Men der er ikke samme kvalitetsstandarder for stofmundbind, som der er for engangsmundbind.

CE-mærkede stofmundbind lever ikke op til de samme krav som de kirurgiske mundbind, med mindre det også er mærket med type I, II eller IIR.

Forbrugerrådet Tænk har testet stofmundbind. Testen viser, at nogle stofmundbind giver en udmærket beskyttelse, der lever op til vejledende minimumskrav. Der er også kommet et dansk standard for stofmundbind, der stiller krav til effektivitet, konstruktion og kemi.

Er visirer et godt alternativ?

Visirer kan være et godt supplement til mundbind, hvis du vil have ekstra beskyttelse. Du kan også bruge visir alene, hvis mundbind ikke er en mulighed for dig. De er dog mindre effektive alene.

Visiret stopper partikler, der rammer det, men filtrerer ikke luften i øvrigt. Derfor er det også vigtigt, at det dækker bedst muligt.

Har du ikke mulighed for at bruge mundbind, så er heldækkende visir bedst. Det skal dække både øjne, næse og mund. 

Det videnskabelige selskab for arbejdsmedicinere fraråder at benytte de typer af visir, der kun dækker den nederste del af ansigtet. De kaldes hagevisir eller mundvisir. Den type visir dækker ikke godt nok, og kan give falsk tryghed.

Hvordan tjekker du, om engangsmundbindene er gode nok?

Engangsmundbindene skal ifølge Sundhedsstyrelsen være af medicinsk/kirurgisk kvalitet.

Medicinsk udstyr skal være CE-mærket, og der skal være en række informationer på pakken. Reglerne gælder også mundbind.

Lægemiddelstyrelsen anbefaler, at du tjekker disse 3 ting, når du køber engangsmundbind:

  • Pakken skal have et CE-mærke og navnet på fabrikanten
  • Der skal følge en dansk brugsvejledning med
  • Informationen på pakken skal være på dansk
  • I en begrænset periode frem til maj 2021 må teksten dog godt være på engelsk, svensk eller norsk.

Du skal også gå efter engangsmundbind, der er mærket med type I, II eller IIR.

Der findes også engangsmasker, som er værnemidler, som er effektive til at filtrere. De kaldes FFP2. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at denne type maske reserveres til sundhedspersonale. 

Hvordan tjekker du, om stofmundbindet er godt nok?

Stofmundbind har ikke regler på samme måde som engangsmundbind. Derfor har Forbrugerrådet Tænk arbejdet sammen med myndighederne for at lave en dansk standard på området.

Standarden blev offentliggjort i februar 2021. Det er ikke sikkert, at du kan finde mærket på produkterne endnu – men forhåbentlig kommer det snart.

Mærket Dansk Standard kan du bruge til at finde gode stofmundbind. For at få mærket, skal mundbindene filtrere over 70 procent af partiklerne, og de skal være fri for uønsket kemi.

Se efter mærket DS 3000:2021. Derudover står der et tal for hvor mange partikler, mundbindet tilbageholder – enten over 70 procent eller over 90 procent.

Forbrugerrådet Tænk har tidligere testet stofmundbind. Erfaringerne fra testen har Forbrugerrådet Tænk brugt til at stille gode krav i standarden. Vi har også samlet en række gode råd, hvis du overvejer et stofmundbind, der ikke er med i testen.

Pasformen er vigtig

Jo bedre og mere tætsiddende et mundbind er, jo bedre filtrerer det luften. Vælg derfor mundbind, der sidder godt på dit ansigt. Vær opmærksom på, at der også er forskel på pasformen for engangsmundbind, så prøv gerne et andet mærke, hvis dem du har ikke sidder godt.

Sådan kan du forbedre pasformen:

  • find frem til model, der passer dit ansigt
  • brug næseklemme eller kirurgisk tape til at holde mundbindet fast ved næsen

Der findes forskellige folde og knudeteknikker du kan prøve. Men tjek at mundbindet sidder tæt både for oven, i siderne og under hagen.

Det har været fremme at man kan bruge to mundbind ovenpå hinanden for at gøre mundbindet mere effektivt. Det kan dog betyde, at vejrtrækningsmodstanden bliver for høj, eller at dit udsyn bliver forringet. 

Kan du klage over mundbind?

Lugter de engangsmundbind, du har købt, kraftigt kemisk? Går de i stykker? Så kan du klage.

Klag til forhandleren og fortæl, hvilke gener du oplever ved mundbindet. Hvis du mener at dit CE-mærkede engangsmundbind ikke lever op til reglerne, så klag til Lægemiddelstyrelsen på med-udstyr@dkma.dk.

Får du udslæt, som du tror skyldes kemi i mundbindet, så kan du også fortælle Miljøstyrelsen om dine gener. Så har de mulighed for at følge op, hvis de får flere henvendelser. Du kan skrive til dem på indberetskaden@mst.dk .

Hvor skal du købe dine mundbind?

Engangsmundbind kan du blandt andet købe på apoteket, i supermarkeder eller kiosker.

Mundbind er en frihandelsvare. Det betyder, at alle virksomheder kan sælge mundbind og der er fri konkurrence på prisen.

Apoteket har ikke nødvendigvis bedre mundbind end dem, du kan købe andre steder.

Er prisen lavere andre steder, kan du altså sagtens købe dine engangsmundbind der, hvis de lever op til kravene fra Lægemiddelstyrelsen.

Mundbind anbefaler vi dog, at du køber af en forhandler, du har tillid til.

Undgå ansigtsmasker med fejl og mangler

CE-mærket kan være et pejlemærke til at vælge det rigtige mundbind. Men det er ikke en garanti, da myndighederne ikke skal godkende mundbindene, før de bliver sendt på markedet.

Sikkerhedsstyrelsen laver kun stikprøvekontrol for at tjekke, om de mundbind, der bliver solgt i Danmark, lever op til reglerne.

Mundbind med fejl og mangler har de lavet en samlet liste over på deres hjemmeside.

Vi har bidraget til Dansk Standard for stofmundbind

Mundbind blev en del af mange danskeres hverdag i 2020. Vores test viste, at det var alt for svært for forbrugerne at købe et godt stofmundbind. Derfor efterlyste Forbrugerrådet Tænk tidligt, at der blev stillet krav til produkterne.

I 2021 kulminerede det arbejde, da der blev indført en Dansk Standard for stofmundbind. For at få mærket skal mundbind filtrere effektivt og være fri for uønsket kemi.

Forbrugerrådet Tænk har været med i samarbejdet om den nye standard. Det er en del af vores arbejde som forbrugernes stemme.

Forbrugerrådet Tænk mener: Mundbind med Dansk Standard-mærke skal på hylderne nu

”Forbrugerne har ingen chance for med det blotte øje at vurdere kvaliteten på de stofmundbind, der skal beskytte os alle mod coronavirus. Derfor er vi rigtig glade for, at vi har fået en Dansk Standard, der stiller krav til at stofmundbindene er effektive og fri for uønsket kemi.

Standarden er forbrugernes bedste pejlemærke, når de skal finde gode mundbind af stof. Men standarden kan ikke hjælpe forbrugerne, før de møder den på hylderne i butikkerne. Når der flere måneder efter lanceringen af standarden stadig ikke er mundbind med DS-mærket i butikkerne, så er det nødvendigt at undersøge hvorfor og få rettet op på situationen.

Først og fremmest vil vi opfordre virksomhederne til at tage ansvar og levere nogle produkter, der kan leve op til standarden. Hvis der er nogle barrierer, der holder dem fra det, må vi sammen med myndighederne se på, hvordan kan vi få fjernet disse barrierer. Vi har brug for at få standarden i spil, så forbrugerne nemmere kan skelne skidt fra kanel, når de skal købe mundbind”

Christel Søgaard Kirkeby, projektleder, Forbrugerrådet Tænk