Undgå forkerte diagnoser ved hjemmetest | Forbrugerrådet Tænk Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Hjemmetest: Undgå forkerte diagnoser

Med en hjemmetest slipper du for en tur til testcenteret eller lægen. Men hvad skal du være opmærksom på, hvis du overvejer at teste dig selv? Få svaret her.

Christina Vejsgaard Koch · Foto: Getty Images · 4. marts 2022
Kvinde tester selv sit blodsukker

Test dig selv derhjemme og slip for ventetiden hos lægen. Det lyder måske smart.

Men testenes resultater er generelt ikke pålidelige nok til, at du kan stole på svaret.

Graviditets- og blodsukkertest kan du for det meste godt bruge. Men det er altid en god idé at tale med din læge om testen.

Brug ikke hjemmetest, hvis du er bekymret for alvorlige sygdomme.

Forkerte resultater har konsekvenser

En hjemmetest kan være negativ, selv om du er syg. Derfor kan du risikere at smitte dine venner og familie. Hvis det er en smitsom sygdom, kan du derfor risikere at smitte dine venner og familie.

Hjemmetesten kan også vise, at du har en sygdom, som du ikke har. Det kan betyde, at du bliver bange uden grund.

CE-mærkning skal være på en hjemmetest

Lægemiddelstyrelsen anbefaler, at du kigger efter CE-mærkede test, hvis du skal købe en hjemmetest.

CE-mærket er ikke lavet til at være en forbrugervejledning, og det er ikke en fuldkommen garanti for, at det er en god test, du køber. Men CE-mærket er det eneste værktøj, du har.

Hold dig fra hjemmetest, der ikke er CE-mærket.

Lægen ser på mere end testresultatet

Når lægen tester, sammenholder lægen altid et testsvar med dine symptomer og kommer med en diagnose ud fra en helhedsvurdering. Det kan hjemmetesten ikke.

Kontakten til lægen er også vigtig, hvis det skulle vise sig, at du er syg. Lægen kan forklare dig, hvilke muligheder du har og sætte gang i behandlingen. 

Tester du positiv derhjemme på en test, du har købt over nettet, skal du alligevel testes igen hos lægen, inden du kan starte i behandling for din sygdom. 

Hjemmetest fra lægen: Er det mere sikkert?

Lægen kan give dig en hjemmetest. For eksempel foregår en del af screeningen for tarmkræft eller livmoderhalskræft i Danmark via hjemmetest. Her er det din læge, der har ansvaret for testen og giver dig resultatet.

Lægens hjemmetest er derfor helt anderledes i forhold til en selvtest, hvor du helt selv skal vurdere kvalitet og resultat. Selv om udstyret måske er det samme, er det en afgørende forskel, at din læge ser på resultaterne og dine øvrige symptomer. 

Få adgang til det hele

Få adgang til alle test og artikler på taenk.dk, medlemsmagasinet, gratis juridisk rådgivning og meget mere. Bliv medlem af Forbrugerrådet Tænk for 65 kroner om måneden.

Se mere her