Onlinemøde: Sådan får du et godt videomøde
Få styr på sikkerhed, teknik og båndbredde, når du afholder et onlinemøde via en videoforbindelse.

Et onlinemøde skal være nemt og sikkert
Forbrugerrådet Tænk har testet programmer og apps til onlinemøder.
11 onlinemøde-programmer er testet for billed- og lydkvalitet, brugervenlighed, sikkerhed og hvor meget data, som bliver opsamlet og sendt videre til udbyderen.
På baggrund af testen for du her 5 råd til et godt og sikkert onlinemøde.
Afgiv ikke unødvendig data
Onlinemødeprogrammer kræver ofte, at du opretter en brugerprofil for at bruge programmet.
Vær opmærksom på, hvad du giver væk af personlige oplysninger. Navn og mailadresse giver måske mening, men har programmet brug for mere personlige data, så vær kritisk.
Downloader du programmet på din telefon, skal du være kritisk overfor, hvad programmet kræver adgang til på din telefon. Giv kun adgang til funktioner, der giver mening. Mødeappen har brug for adgang til dit kamera og mikrofon, men behøver den at vide, hvor du er?
På gratis programmer betaler du med din data
Gratis programmer er ikke gratis, du betaler med din data. Nogle virksomheder bruger din data til at forbedre deres program med, andre anvender de indsamlede data til marketing.
Hvis det er vigtigt for dig ikke at afgive denne type oplysninger, kan du anvende et program, der ikke kræver, at du opretter en brugerprofil.
Hav styr på sikkerhed
Høje krav om password er din sikkerhed for, at din videomødekonto ikke bliver hacket og misbrugt af andre.
Et godt password skal altid være på minimum 8 tegn og bestå af store og små bogstaver, tal og/eller specialtegn. Nogle programmer accepterer korte og enkle password, men lav et langt og kompliceret password alligevel for din sikkerheds skyld.
Sørg for god internetforbindelse
Dårlig internetforbindelse kan få billede og lyd til at hakke. Det er ikke særligt sjovt, når venner eller kollegaer mødes.
Dårlig forbindelse skyldes ofte din båndbredde ved din enhed, og den kan være påvirket at flere ting:
- Afstand, og hvad der er mellem dig og din router, har stor indflydelse på båndbredden.
- Står din router bag et møbel, i et it-skab, eller på en anden etage, giver det svagere wifi-forbindelse.
- Er der mange på nettet i din husstand samtidig, går båndbredden ned, da I skal deles om internetforbindelsen.
Hvis du ikke kan få god forbindelse til dit wifi, så overvej at bruge et netkabel mellem din computer og routeren i stedet.
Dårlig forbindelse på telefonen
Internetforbindelsen på din mobiltelefon kan svinge meget alt efter lokation
Bygninger kan påvirke din båndbredde, eller hvis du står i en tunnel. Overvej at flytte dig, hvis du bruger mobilen til at holde onlinemøder.
Mobiltelefonen indikerer hele tiden på skærmen, hvor god en forbindelse du har. Her er 4G hurtigere end 3G.
Tjek online-programmet før mødet går i gang
Programmerne kræver ofte, at du opretter en brugerprofil og måske downloader deres app.
Sørg for at have det rigtige program/app installeret på din enhed, inden mødet begynder. Prøv det af, så du ikke mangler at indtaste noget, for at programmet kører.
Tjek, at din mikrofon og højtalere virker. Du får meget bedre lydkvalitet med et ordentligt headset frem for den indbyggede mikrofon og højtaler i computeren.
Prøv, om dit kamera til computeren virker, og programmet kan genkende den.
De fleste programmer giver mulighed for at teste lyd og billede, inden du begynder mødet.
Undgå generende lyde og baggrunde
Baggrundsstøj er mere forstyrrende på et videomøde. Hvis flere deltager i onlinemødet, kan det være en god ide at slukke for mikrofonen (mute), mens andre taler, for at undgå at forstyrre andre med baggrundsstøj.
Vær opmærksom på dine omgivelser, for andre deltagere kan se alt bag dig. Du kan før mødet tjekke, hvad de andre deltagere vil kunne se hos dig.
Nogle programmer kan sløre din baggrund eller indsætte en anden baggrund – men det skjuler ikke nødvendigvis alt bag dig.

Spar blæk, når du printer
Printerens blækpatroner kan blive en stor udgift, hvis du ikke tænker dig om. Få tips til at spare på blækket til printeren.

Billig printer kan hurtigt blive dyr
Printere til 400 kroner kan hurtigt blive dyrere end printere til 2.000 kroner. Det kommer an på hvor meget du printer og hvad du printer. Se hvornår den billige printermaskine bliver dyr i brug, og få hjælp til at spare blæk her.

Det skal du vide før du køber printer
Når du skal købe ny printer, kan det være svært at vurdere, hvad du skal gå efter. Vi hjælper dig med de vigtigste overvejelser, inden du køber.