Bliver du overvåget af dit smart-TV?
Robotstøvsugere, smarte køleskabe og vaskemaskiner, du kan styre fra mobilen, gør måske hverdagen lettere. De åbner dog også døren ind til dit netværk for hackere.

Næsten halvdelen af befolkningen ejer i dag internetopkoblet udstyr. Det er udstyr som fx smartwatches, robotstøvsugere og smarte hårde hvidevarer. Det netværk, de opererer på, kalder man for IoT – Internet of Things (eller på dansk ’tingenes internet’). Begrebet dækker over, at de forskellige apparater kan kommunikere og dele data med hinanden.
Eksempelvis kan det være, du har koblet dine smarte højttalere op på din stemmestyrede enhed, så du kan bede Alexa, Siri eller Google om at spille musik – eller måske kan du styre din varmepumpe eller vaskemaskine fra din smartphone.
embed_internetforbundne_produkter_overvaagning
Umiddelbart er smarte produkter jo supersmarte, men netop fordi de er smarte, er der en risiko for, at de kan blive hacket.
Hvert smarte produkt har nemlig en lille computer i sig, og hver computer har en IP-adresse, som kan opspores af hackere. Hackerne benytter sig typisk af bots, som løbende trawler internettet for computere med sikkerhedshuller. Finder de et hul, kan hackerne snige sig ind.
Adgang til dit private netværk
Kaffemaskinen åbner døren til dit TV Får hackerne adgang til din smarte kaffemaskine, er det måske ikke i sig selv det største problem i verden. Det ville da være irriterende, hvis hackerne beslutter sig for at drille dig og brygge kaffe hele tiden – men langt værre er det, at kaffemaskinen er koblet op på dit private netværk ligesom dine andre smarte apparater.
Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Alarmsystem: Undgå store udgifter
Tyverialarmer med abonnement kommer nemt til at koste dig rigtig mange penge, hvis du ikke ser dig for. Det viser Forbrugerrådet Tænk Penges pristjek.

D-mærket: Nu bliver det nemmere for dig at passe på dine data
Et nyt mærke skal gøre det lettere for dig at vide, hvilke virksomheder passer godt på dine data, når du færdes på nettet.

Facebook kigger med, når du er på Messenger
Drop Messenger og Whatsapp, hvis du vil have dit privatliv i fred, siger dataetisk rådgiver. Se hvilke apps, eksperten foreslår i stedet.