Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Tandbørstning: 8 tips til sunde tænder

Tænderne skal børstes regelmæssigt og grundigt for at undgå huller og andre ubehageligheder. Få 8 tips til tandbørstningen, der er nemme at følge.
Af Tage Majland
20. Februar 2017
Tandbørstning: 11 gode råd til sunde tænder
Foto: iStock

Tandbørstning: 8 tips til rene tænder

Tænderne skal passes med regelmæssig og grundig tandbørstning. Få 8 konkrete tips til tandbørstningen.

 1. Børst tænder 2 gange om dagen.
   
 2. Børst tænder i 2 minutter, og kom rundt om alle tænderne.
   
 3. Brug tandpasta med fluor, der beskytter mod huller.
   
 4. Undgå tandpasta med skummemidlet SLS, hvis du har tendens til blister. SLS kan irritere mundhulen og forværre blister. Skum under tandbørstning har desuden intet at gøre med effekten mod karies.
   
 5. Tandsten kan ikke fjernes med selv det mest effektive slibemiddel. Til gengæld giver tandpasta med et højt indhold af slibemiddel øget risiko for slibeskader, så det kan ikke anbefales til daglig brug.
  Test: Tandpasta med whitening
   
 6. Spyt overskydende tandpasta ud – men skyl ikke munden med vand efter tandbørstning med fluor. Stoffet forebygger huller, når det er i spyttet, og hjælper med at opbygge tandoverfladen.
   
 7. Undgå tandbørstning lige efter indtagelse af sure produkter som juice og sodavand, da det øger risikoen for syreskader.
   
 8. Børn op til 9-årsalderen skal anvende en begrænset mængde tandpasta svarende til børnenes lillefingernegl pr. dag. Altså 1/2 lillefingernegl 2 gange dagligt.
  Læs også: Tandbørstning på børn: 7 tips

Tjek din tandpasta

Læs desuden også altid deklarationen, eller brug appen Kemiluppen fra Forbrugerrådet Tænk til at finde en tandpasta uden problematiske stoffer som for eksempel triclosan.

Kemiluppen: Tjek din personlige pleje for uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemis test af 32 tandpastaer