Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Solcreme: Bliv ikke snydt af salgsgas på flasken

SPF, UVA, vandfast, til sensitiv hud står der ofte på solcremen. Men hvad betyder det? Er det salgsgas eller vigtig information? Få forklaringen her.
Af Stine Müller
26. Juni 2020
12 ting, du skal se efter på din solcreme
Illustration: Bonaldo

Solcreme: Hvad betyder de forskellige ting på flasken?

UVA, SPF, til sensitiv hud, hypoallergen og vandfast er betegnelser du ser på tuber og flasker med solcreme. Men i flere tilfælde er der ikke klare krav til disse anprisninger, og de kan derfor dække over mange ting.

Artiklen gennemgår de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du køber solbeskyttelse.

Uden parfume

Står der "Uden parfume" eller "parfumefri", bør solcremen ikke indeholde parfume eller nogen af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer. Det er en god ide at kigge efter parfumefri solcremer, hvis du vil nedsætte risikoen for at få parfumeallergi.

På ingredienslisten kan du se, om din solcreme indeholder "parfume" eller "fragrance". Du kan også se efter de 26 parfumestoffer, der er hyppig årsag til allergi. Naturlige parfumestoffer er ligeså allergifremkaldende som syntetiske parfumer.

Få hjælp til at gennemskue indhold af parfume hos Forbrugerrådet Tænk Kemi 

Svanen og Blå Krans

Svanemærkede solcremer er blandt de mest miljøvenlige på markedet. Solcremer med Svanen er uden eksempelvis stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, samt også uden indholdsstoffer i nanoform.

Astma-Allergi Danmarks allergimærke stiller krav til stoffer, der kan give kontaktallergi, eksem og irritation. Du kan derfor mindske risikoen for allergi, hvis du vælger produkter med den blå krans.

Find alle Svane- og allergimærkede solcremer i testen (Brug filtrene: "Miljømærket" eller "Allergimærket")

SPF

Står for Sun Protection Factor eller solbeskyttelsesfaktor på dansk. Tallet angiver, hvor meget solcremen beskytter mod solens UVB-stråler, der er hovedårsagen til solskoldninger og kan forårsage hudkræft.

Faktortallet er vejledende, og afhænger i høj grad af mængden af solcreme, du smører på.

Vælg faktor efter din hudtype, tidspunkt på dagen, og hvor på kloden du befinder dig. Kræftens Bekæmpelse anbefaler mindst faktor 15.

UVA

Logoet viser, at producenten garanterer, at solcremen også beskytter mod solens UVA-stråler med minimum en tredjedel af den angivne SPF. Næsten alle solcremer giver i dag beskyttelse mod UVA-stråler. UVA-stråler er med til at ælde huden, men de kan ligesom UVB-strålerne også forårsage hudkræft. 

Vandfast

Vandfast er der mange solcremer, der anprises at være. Men kravet til solcremer, der skriver, at de er vandfaste, er ikke særlig højt. Kun halvdelen af den oprindelige beskyttelse skal være tilbage efter en tur i vandet.

Tidligere test af solcremer viser, at det kan være svært for solcremer at klare dette krav. Dertil kommer at solcremen også forsvinder, når du tørrer dig efter badeturen. Du skal altså huske at smøre dig ind igen, når du har været en tur i vandet eller har tørret dig med håndklædet.

Sensitiv hud/hypoallergen

Anprisninger som denne skal give indtryk af, at produkter er bedre end andre solcremer i forhold til allergi og hudreaktioner. Men der er kun få klare krav til produkter, som anvender disse betegnelser, så du er ikke garanteret en sikrere creme. Den kan godt indeholde både allergifremkaldende parfume og mistænkt hormonforstyrende stoffer.

Holdbarhed

Antallet af måneder, solcremen holder efter åbning, er angivet på de fleste solcremer. Som udgangspunkt kan du godt bruge solcremen fra sidste sommer. En solcreme, der har været åbnet, holder cirka i 1 år. En uåbnet solcreme kan holde sig længere tid, cirka 3 år. Tjek, om der er dato for sidste holdbarhed.

Lugt og konsistens skal du altid være opmærksom på, når du smører dig ind. En solcreme, der er blevet for gammel, kan miste sine evner til at beskytte mod solen, og du risikerer også hudreaktioner ved at bruge for gammel creme. 

Holder solcremen fra sidste sommer stadig?

Solcreme til børn

Almindelige solcremer kan bruges af både børn og voksne. Der er ingen forskel i solbeskyttelsen og heller ingen særlige krav, der gælder for solcreme til børn. Du er altså ikke nødvendigvis sikker på at undgå problematisk kemi og mistænkt hormonforstyrrende stoffer ved at købe dem.

(Nano)

Ingredienslisterne på en del solcremer angiver ‘(nano)’, fordi blandt andet det fysiske filter "titanium dioxid" typisk er i nanoform.

EU har godkendt brugen af nano titanium dioxide og andre nano UV-filtre. De har vurderet, at det er sikkert, så længe produktet bruges på uskadt hud og ikke som spray, hvor der er risiko for indåndning af nanopartiklerne. Det kan også være en god ide at vælge solstift til læberne uden nano.

Mængde

Mængden af solcreme i beholderen er angivet i ml. Køber du en solcreme med 200 ml, er det nok til 5 gange indsmøring af hele kroppen på en voksen. Smører du mindre på, opnår du ikke den angivne solbeskyttelsesfaktor.

Anbefalet mængde er 40 ml – en god håndfuld – til en hel voksenkrop og cirka 20 ml til børn. Husk at smøre ind jævnligt, især efter badning.

Sådan beskytter du dig bedst mod solen

Dermatologisk testet

Plejeprodukter anvender ofte dette udtryk. Kravene til denne anprisning er ikke klare, så du er ikke garanteret et mere gennemprøvet produkt.

"Once a day" eller "10 timers solbeskyttelse"

Indsmøring med solcreme en enkelt gang inden en dag i solen lyder tillokkende. Det signalerer nogle solcremer ved for eksempel at skrive "10 hours protection" eller "once a day".

Solcremer af denne type holder i praksis slet ikke så længe, viser test. Store dele af solbeskyttelsen kan være væk efter seks-otte timer, fordi solcreme gnubbes af, når du sidder eller ligger på en solstol, ligger på et håndklæde eller har tøj på over den indsmurte hud. Solcreme mister også effekten, når du sveder og bader.

Koralrev mærkninger

2 solfiltre i solcremer, kan ødelægge koralrev. Derfor kan du finde solcremer med mærker, der viser, at de passer på koralrev.

Solcremer uden de problematiske solfiltre, kan godt indeholde andre stoffer, som er skadelig for miljøet, så se efter miljømærkninger i stedet, hvis du vil passe på naturen.

Solcreme: Undgå at ødelægge koralrevet